понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Discoveries – дълбока игра със зарове!
Discoveries – дълбока игра със зарове!

Discoveries – дълбока игра със зарове!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди около 2 години играх Lewis and Clark и играта, колкото и богата и дълбока да беше, създаваше тежка форма на болезнени болки от супер дълбок мозъчен тръст. Подобно нещо съм изпитвал единствено с „Игра на тронове“. Да, мога да оценя, че това е страхотна игра, почти гениална, но просто ми идваше твърде много.

Вторият голям хит след Lewis and Clark на компанията беше Colt Express, който спечели Spiel de Jahres за 2015-та. За него имаме ревю, можете да проверите. Има обаче една друга игра, която не че мина между капките, но някак си се говореше за нея твърде малко. Може би заради това, че неразбрали я бъркаха с Lewis and Clark, други пък си мислиха, че е поредната зарова игра по голяма игра, която за нищо не струва.

Да, Discoveries е игра със зарове. Да, темата е същата. Да, отново играчите се движат през реки и планини, но не – играта не е просто зарова версия на оригинала. Всъщност, играта има достатъчно месо, че да може да се хапне и за основно ядене, без дори да се сещаш, че някога е имало три тежки пържоли, за които може да си чувал, може и да не си чувал. Спирам с абстракциите.

pic2571301_md

Discoveries е игра, която се развива в дивия запад на щатите, в „индианските“ времена в началото на 19-ти век. Който е играл Lewis and Clark, нека да знае, че темата е абсолютно същата. Всъщност и идеята е същата – играчите се опитват да преминават през реки и планини. Който направи най-голямо пътешествие… в повечето случаи печели.

Discoveries е по-дълбока от стандартните зарови игри. Както Lewis and Clark е тежка за състезателни игри, тази също  изисква голяма доза съобразителност и оптимално мислене, за да се справите добре. Да, няма да си сбръчкате мозъците от комбиниране, но ще се изненадате колко смятане и следене има тук.

Целта на играчите е да съберат най-много точки. Това се случва по няколко начина. С изминаване на конкретни маршрути, със събиране на комплекти от различни символи (което отново е свързано с изминаване на маршрути), както и със събиране на тепета… което може и да е, може и да не е свързано с изминаване на маршрути.

pic2757085_md

Всеки играч има свой комплект от зарове. В началото на играта всеки си хвърля заровете. Върху таблото си има различни действия, които изискват различни символи по заровете. По време на хода си, играчът може да слага колкото иска зарове, стига да са с еднакво лице. Повечето действия ще изисква „харчене“ на зарове. Тоест, когато го използвате, тe отиваt в средата – или в дясната половина на таблото или в лявата (зависи от символа).

Това е важно, защото по време на вашия ход вие можете или да правите действия със заровете или да си вземете зарове.

pic2727548_lg

Когато вземате, вземате или всички зарове от дясната половина, или всички зарове от лявата. Точно така! По този начин можете да крадете и чуждите зарове. Ето и уловката. Можете също така да вземете и всички ваши зарове, независимо от това къде са.

С други думи, важно е когато вземате заровете на опонентите да ги ползвате бързо, защото ако градите някакво по-интересно умение на таблото си, собственикът на тези зарове може да си ги вземе директно от таблото ви.

А какви са уменията по таблото? Почти всички ви позволяват да пътувате определени дължини по вода или в планина.

Защо ви трябват умения?

pic2707584

В дясно на основното табло има три карти. В началото на играта вие ще си вземете една от тези три карти и ще си я поставите до вашето табло. Целта ви ще е да преминете през нея. Щом го направите ще си вземете нова карта. Всяка карта представлява маршрут. Той може да бъде всякаква комбинация от вода и планини. (например: две води-планина, планина-вода-две планини и др). Колкото по-трудно се прави някоя комбинация, толкова повече точки дава този маршрут. Някои не дават точки, а символи.

Трудният и дълбок момент в механиката е, че тези маршрути трябва да се изпълнят в необходимия ред и за един ход. С други думи, трябва да си приготвите зарове на необходимите позиции и в даден момент да завършите тези позиции с нужните завършващи зарове.

Още по-добре е, когато така сте преценили нещата, че можете да завършите не само вашия маршрут, но и още един от пазара! Ако успеете, не само печелите много точки, но получавате и още един ход, веднага след този.

Разбира се, това е трудно. От друга страна, отплатата е отлична. С други думи, ще отделите доста мислене.

Картите са двустранни. От едната страна са маршрутите, от другата са карти с племена, които ако наемете си ги слагате до таблото и ви дават допълнителни умения или действия.

Когато тестето свърши и маршутите също, играта приключва.

pic2767444_md

Без да влизам в никакви подробности, това е играта. Има допълнителни малки правила, като например вземане на допълнителни зарове, специфични комбинации и подобни неща, но принципът е такъв – хвърляте зарове и ги слагате върху действия, за да можете да преминавате през маршрути.

Преди да мина към финалните думи, искам само да спомена разликата в различната бройка играчи, защото има такава.

Поради принципа на комбиниране и оптимизация, чакането между ходовете е дълго и нямате особено какво да правите по време на ходовете на другите. С други думи, с повече хора – повече чакане и по-дълга игра. Игрите с двама човека са приятно бързо и симпатично съревнователни. Недостатъкът им е, че една основна част от чара избледнява. Говоря за краденето на зарове. Когато играете с двама ще вземате много малко допълнителни зарове и ако вземете повече от два, тогава вероятно другият играч ще има малко. Следвателно, просто ще си вземе неговите. Ако играете с повече играчи обаче, тогава ако вземате по един-два от всеки, ще понатрупате адски много зарове и ще можете да изпълнявате извънземни комбинации за един ход. Тогава каква е точната бройка играчи за най-добро преживяване?

Заключение

Discoveries е чудесна игра със зарове, която не влиза в стандартния стереотип на леки „зарови игри“. Тази, в духа на предшественика си Lewis and Clark, изисква по-голяма доза мислене от очакваното, а комбинирането и оптимизирането на ходовете са ключът към победата. Компонентите са страхотни, въпреки че можеха да се съберат в кутия с три пъти по-малки размери.

Геймплеят е дълбок и ходовете могат да продължат сравнително дълго. Това прави игрите с 4 човека понякога незадоволително тромави. Ако играете с двама, някои от основните идеи на играта не изпъкват, затова също не мисля, че играта там не е в най-голямата си сила. Не че играта е лоша с двама и четири, напротив – отново е добра, просто няма да е толкова… оптимална, колкото когато играете с трима. Ако търсите сравнително бърза, но и дълбока комбинативна игра за трима играчи – няма защо да търсите повече, това е играта за вас.

За мен, това не е най-добрата игра със зарове, но само защото не я възприемам като игра със зарове. Това е бърза състезателна игра с много мислене и… много зарове. Дали ще влезе в моите топ 20 игри на всички време? Едва ли. Дали ще остане в колекцията ми? Засега да. Който ме познава, знае че това означава много.

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни компоненти
  • Дълбоко и комбинативно мислене
  • Интересна механика с „крадене“ на зарове
  • Усещане за нещо повече от поредната игра със зарове

МИНУСИ:

  • С четири играча може да е прекалено дълга
  • С двама играча се орязват някои от интересните механики
  • Дълги ходове, по време на които другите играчи няма какво да правят

Благодарим на Paladium Games, защото тази игра нямаше да стигне до нас, ако не бяха те. Ако искате да се сдобиете с Discoveries ви препоръчваме да посетите сайта им. Дори и да не виждате там играта, пишете им, имат повече игри от това, което се вижда на пръв поглед! 

Paladium Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers