неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dig Mars – игра за иманяри на Марс
Dig Mars – игра за иманяри на Марс

Dig Mars – игра за иманяри на Марс

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

 Brain Games е латвийска компания, която издава предимно елементарни игри, които развиват някакви умения (пространствени, логически, интелектуални) и в повечето случаи абстрактни и безконфликтни.

Тези неща донякъде се срещат и в Dig Mars. Донякъде. Но да видим.

Dig Mars е донякъде абстрактна игра

Това е състезателна игра за двама до четири играча и се играе за около 20-30 минути. Играчите са представители на големи корпорации и се опитват да изкопаят ценности от Марс. Ще копаят и копаят докато не открият все по-големи… точки.

Всъщност Dig Mars е елементарна игра, в която просто ще събирате точки като обръщате плочки.

Но какви плочки!

pic1817245_lg

Играта пристига с голямо количество много добро качество плочки със страхотен арт. Освен тях, имате допълнителни три плочки, върху които ще вдигате нива и ще подобрявате уменията си.  Най-добрата част от играта са плочките. Дори ще си изкарате по-добре само да ги наблюдавате и да си ги нареждате една до друга, защото картинките могат да се връзват. Не че играта е лоша, просто илюстрациите наистина са детайлни и направени с вкус. Но внимавайте, защото има няколко плочки, които показват маалко по-неподходящи картинки за деца.

Дизайнерът осъзнава, че артът може да засенчи геймплея на играта и точно заради това е измислил мод, в който да се наблегне на илюстрациите. Но за него след малко.

Сега е време набързо да ви кажа… ами всичките правила.

В началото на играта се подреждат на случаен принцип всички плочки с лицето надолу в купчинки по три и се образува карта (големината зависи от броя на играчите). След това всички слагат по един диск (пробивната си машина) на едно от полетата по техен избор.

pic1778043_lg

Всеки играч има право на 4 действия, които може да изпълни в какъв иска ред и по колкото иска пъти. Действията са:

 • Движение  – движи един от дисковете си в съседно поле
 • Копаене – копае една от плочките – тоест обръща я с лицето нагоре
 • Вдигане/Прибиране – вдига една от плочките, която е с лицето нагоре и има диск върху нея и си я прибира
 • Подобряване – подобряване на едно от уменията

Умения?

Не се настройвате твърде много, левъл маниаци! Уменията са елементарни и еднакви за всички. Можете по-добре да копаете, по-добре да прибирате плочки или да изкарате нови пробивни машини.

Можете да вдигнете максимално 4-то ниво на което и да е от уменията. Само че всеки път, когато вдигате, трябва да платите толкова точки, на което ниво сте в момента. Тоест, ако искате да вдигнете 4-то, трябва да платите 3 точки. Да, плащате с точки. Имайте предвид, че играете до 20 точки в нормалния вариант на играта. Всяка точка е ценна.

Не съм убеден, че си струва да се харчат много тези точки, защото има и други начини да копаеш по-трудните плочки. С други думи, стигаме до това, че играта е…

pic1821994_lg

Донякъде безконфликтна

В играта има нещо като принудителна кооперативност. Това е механиката, която вкарва единственото взаимодействие между играчите. И всъщност тя е много проста. Когато сте върху поле с други дискове – дали твои, дали на опоненти, вие можете да ползвате тези дискове. Всеки допълнителен диск вдига нивата на копаене и прибиране с едно. Тоест, вие можете нито веднъж да не подобрите ниво, а само да точите като пиявица от другите играчи.

На пръв поглед това изглежда като слабо взаимодействие, но често вие ще приготвяте хода си за следващия като стъпвате върху конкретна плочка. И ако веднага след вас се присламчи някой, той най-вероятно ще открадне всичко под краката ви. Кооперативност друг път!

Добре де, не е съвсем кражба – делите си плячката спрямо дисковете, но все пак – доста е досадно… и интересно. Всъщност механично – това е единственото интересно нещо в играта. Всичко останало е като измислено за един следобед.

Да, има прости игри, които са гениални, има и тази игра. Тя е… само проста. Защо тогава не я оплювам? Защото… няма какво. Играта е толкова елементарна, че няма за какво да се хвана. И другото са… илюстрациите. Само заради илюстрациите, играта се качва оценката ми с 3. Вие си измислете по каква скала.

Допълнителен мод

Правилата предлагат допълнителен мод, в който играчите играят с открити плочки – тоест могат да виждат точките на всички по всяко време. Освен това този мод се играе не до 20 точки, а докато не се изкопае и прибере абсолютно всичко. Това е „Арт мода“, който ни препоръчват ако искаме да се „насладим“ на илюстрациите. Понеже 90 процента от играта е „наслада“ на арта, препоръчвам винаги да се играе с този мод. И без това играта е достатъчно семейна. Ако търсите да се състезавате, да се борите и да си пречите в агресивен дух, можете да играете нормалния мод, но така или иначе ако търсите подобно изживяване ви съветвам да погледнете другаде. Това не е такава игра и не претендира за такова нещо.

Заключение

Обикновено имам някакви умни думи, с които се правя на интересен, но наистина, за тази игра почти няма какво да се каже – елементарна семейна игра с отлични илюстрации.

Ако търсите тема, трябва да се… „ровите“ в играта. а? А? Сещате ли се? „Ровите“? Щото… нали… копаете… Абе гледайте си работата! Работя в комедийно предаване!

Всъщност препоръчвам играта на хора извън хобито, може да бъде една приятна игра за вкарване на външни хора в настолните преживявания. Dig Mars не е лош вариант и да поцъкате нещо с роднините си без да се напрягате, защото играта не е ангажираща и можете да си отпочинете малко с нея. Ако по принцип не играете игри, а сте попаднали по някаква случайност на нашия сайт, по още по-голяма случайност на това ревю и по абсолютна случайност даже сте го прочели до този момент, бих ви посъветвал да пробвате тази игра – може да се каже добър старт за вас.

За вас – геймърите, не мога да кажа, че ви я препоръчвам. Няма да извадите нито добра тема, нито кой знае какви механики, камо ли интерактивно и удовлетворително изживяване. Като за лека игра не е кой знае какво, а всички ние знаем, че тази категория е изпълнена с много силни заглавия и конкуренцията е жестока.

ПЛЮСОВЕ:

 • Прекрасни илюстрации
 • Мод, в който можете да се насладите на тези илюстрации
 • Бързи ходове и бърз геймплей

МИНУСИ:

 • Почти никакво взаимодействие
 • Не предлага нищо ново и различно
 • Омръзва

 Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Не е нищо особено
 • Нищо особено не е
 • Е особено нищо не
 • Особено не нищо е

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта  

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers