четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Mage Wars – дуел между магьосници … сериозно!
Mage Wars – дуел между магьосници … сериозно!

Mage Wars – дуел между магьосници … сериозно!

pic1654280_mdКогато се каже „дуел на магьосници“ може би първото нещо, което хрумва на човек е Magic: The Gathering. В нея двамата играчи поемат ролята на магове и играят карти един срещу друг, за да свалят живота на опонента си до 0 преди той да им е причинил същото. Все пак дуелът на магьосници в тази игра според мен е доста абстрактен. Да, на теория сме магьосници, но никой реално не се чувства като такъв докато играе – просто се редуваме да играем карти и да ги „тапваме“.

Добре дошли в Mage Wars (MW) – истинският дуел между магьосници. В тази игра всеки играч избира по един архетип на магьосник (wizard, warlock, beastmaster, priestess) и изгражда книжка с магии около него. След това двамата маг-а, които ще се дуелират влизат в арената и мачът започва – с движение вътре в арената, избор на заклинания всеки ход, екипиране, призоваване на армии и канализиране на магическа енергия.

Как се играе MW?

Когато двамата магьосници влязат в арената (4 х 3 полета), те започват в противоположни ъгли и без нищо налично. Редувайки се, те ще призовават армии, които да се бият за тях, ще създават структури и стени по терена, ще омагьосват различни неща, ще призовават екипировка, която да ги прави по-опасни и ще хвърлят директни магии едни срещу други. Всичко това продължава докато един от маговете не издъхне.

pic1368084_md

Играта е разделена на рундове, като всеки рунд играчите се редуват да активират армиите, които контролират – в началото това ще бъде само магьосникът, но с течение на играта могат да се появят от гоблини, през вълци и демони, та до ангели и хидри. Колкото повече армия имаш, толкова повече активации би имаш всеки рунд. По време на всяка активация, всяка твар може да движи и да направи едно „бързо действие“ или да направи едно „цяло действие“. Самият магьосник, понеже е по-могъщ има и едно допълнително „бързо действие“.

pic1554247

В началото на всеки рунд, преди да започнат активациите се случват 2 неща – магьосниците канализират магическа енергия (мана) колкото казва тази им статистика и след това отварят магическите си книжки и избират 2 заклинания от тези в тях. Правилно прочетохте – тук няма „декове“, а магическа книга, която съдържа всички магии, които сте сложили в нея (как се строи тя ще видим след малко) и в началото на всеки рунд имате достъп до всяко заклинание. След като изберете 2 от тях ги изваждате от книжката и ги поставяте с лицето надолу пред вас – от тук нататък тези 2 магии са ви на разположение за този рунд.

pic1367466По време на самите активации, човечетата могат да правят различни неща, но основно се свеждат до 2 типа – магии и атаки (някои атаки са магии, но това, че са атаки е по-важно). Магиите се плащат в магическа енергия и се случват (освен ако нещо не им попречи). Атаките могат също да включват плащане на магическа енергия, но когато се случат идва времето да се нанесе поражение. Това се случва със заровете, които са включени в играта. Хвърлят се толкова от тях, колкото казва атаката и поражението, което показват се нанася на опонента (след като бронята на опонента го намали). Заровете са доста балансирани с 2 празни лица, 2 лица с 1 и две лица с 2. Отделно от това, една от 2ките и една от 1ците са „критични“, което значи, че удрят през броня.

Омагьосването (enchantments)

pic1947178Този специален клас магии е още една от интересните механики на играта. Тези златни карти се играят винаги за 2 мана и се закачат с лицето надолу към каквото там трябва. След това, по всяко време може да се плати остатъка от цената им и те да се обърнат с лицето нагоре като това е момента, в който ще се задействат. Тези магии са източника на реакциите в играта и са причината ако имате скрито такова върху себе си, опонента да не иска да хвърли огромната си атака срещу вас – просто защото рискува да се окаже, че това върху вас ще се обърне и ще я пренасочи обратно върху самия него.

Строенето на книжки

pic1743585Това е еквивалентът на декбилдинга от другите игри, в които можете да променяте тестетата си преди да ги занесете на дуел. В MW няма минимален брой карти, а вместо това всяка книжка се строи от 100 точки магия. Следващия въпрос, разбира се е какво значи 100 точки магия. Всяко заклинание има 2 показателя, които влияят на отговора на този въпрос – нивото му и от коя школа на магията е. Всяко заклинание базово „струва“ толкова точки, колкото е нивото му. След това се гледа в чия книжка искате да го вкарате. Всеки маг се специализира в дадена школа на магията и евентуално може да има противопоставени такива. Всяка магия от специализацията на дадения маг си струва просто нивото. Всяка магия от друга школа струва два пъти нивото си, а ако имате магии от противопоставена школа, те струват тройно. Има някои магии, които са ограничени до даден маг, но в повечето случаи можете да вземете всяка магия, която искате стига да сте склонни да платите цената за включването ѝ.

Изводи

Играта е страхотна! Усещането за дуел между магьосници наистина е постигнато много добре. Избирането на правилните заклинания за всеки рунд е критично, строенето на книжката е много забавно и стратегичсеско, движението по арената е от жизнено значение, а заровете имат сравнително предсказуемо разпределение. Това последното го споменавам, защото значи, че сравнително рядко има прецакване заради заровете – случва се разбира се, но рядко. Ако искате да видите какво е усещането да влезете в арената и да се изправите срещу друг маг – това е играта за вас. Ако искате контрол върху това какво имате на разположение – това е играта за вас. Ако искате да имате принос в решаването на съдбата на Етерия – това е играта за вас!

pic1369467_lg

+ Атмосферата

+ Арта по картите

+ pic1438565Интуитивността на геймплея

+ Няма случайност от теглене на карти

+ Всеки маг е много различен и дори два еднакви маг-а могат да подходят различно към книжките си

+ Компонентите

– Все пак има зарчета и това може да не се хареса на някои

– Пълните правила на играта отнемат известно време, за да се усвоят

– Основната игра има малко странно разпределение на картите, което прави второ копие от нея доста препоръчително (а това са още средства)

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта  

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers