понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dice Forge – Завод за хора с малки пръсти
Dice Forge – Завод за хора с малки пръсти

Dice Forge – Завод за хора с малки пръсти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ще започна с едно твърдение, коeто безпардонно ще открадна от един колега, като още по-нагло ще го перефразирам, защото ме мързи да го търся отново как беше точно. Не се притеснявам да го направя, защото говоря за Ицо от Board Delights. Той твърди, че Dice Forge е новият Mystic Vale. Напълно съм съгласен, че стъпките, които и двете игри предприемат са напълно еднакви, и въпреки че игрите са на две различни компании, а и двете са доста различни сами по себе си, запознатите не могат да отклонят глава и да отрекат приликите в подхода.

Най-голямата сила на Dice Forge е нейната иновативност, макар и тя да е леко плаха. Това е игра, в която си „строите“ зарове (от тук и името).

Всеки играч разполага само с два зара, които ще мята неуморно цяла игра, но страните на тези зарове могат да се сменят. Методиката за смяната е малко трудна и изисква известна доза ловкост и сила, но щом свикнете… ще сте свикнали. Това са огромни пластмасови зарове със страни, които здраво се забиват в центъра, което от една страна прави изваждането им трудоемко, но от друга ви гарантира, че няма да се счупят или дори амортизират лесно.

Второто нещо, което ще забележите щом отворите кутията е колко добре всичко е организирано. Всяка плочка, всеки зар, всеки компонент и карта си има място. Независимо колкото тръскате или обръщате кутията нищо няма да падне… което пак, от една страна е хубаво, но от друга – ако има разширение, трудно ще го наместите, ако има нещо повече от карти, като например допълнителни страни на зарове и подобни.

И последното нещо, което се набива на очи е невероятният арт, който наподобавя игри като Seasons и Lords of Xidit. Което би било съмнително, защото илюстраторите са различни, но всъщност не е чак толкова, защото дизайнерът на играта е един и същ и явно си пада по този силно изпъкващ ярък и красив стил. Не знам как по друг начин да го опиша, не съм художник.

Между игрите, които споменах и Dice Forge има още една прилика. И трите може да са с удивителна козметика, но и трите са с крайно безлична и „просто някаква си фентъзи“ тема.

Тук дори това е още по-засилено до такава степен, че само няколко хода след началото на играта ви, всички готини цветове просто ще се слеят и няма да им обръщате внимание. Просто защото Dice Forge e чисто механична игра с красив външен вид.

Нека това не ви кара да затворите прозореца на ревюто и да изгорите компютъра си, защото всъщност играта е добра. Да… Играта е добра. Твърдението, което имах и за Mystic Vale – да, играта е добра. Очаквате Но… и ще получите но. НО – по-късно.

В Dice Forge играчите се борят за точки, като на лично табло събират няколко вида ресурси. В началото на хода на всеки играч, абсолютно всички хвърлят заровете си и получават ресурсите, които са показани върху тях. С тези ресурси играчите или си купуват нови страни на заровете, или си купуват карти, с които от една страна печелят точки, а от друга – специални умения, които да им помогнат нататък.

Тук е момента да споделя, че картите с уменията са повече от колкото ще използвате в играта си, така че ето ви малко разнообразие.

Уменията могат да бъдат готини, но, особено първите ви игри, вие вероятно ще се концентрирате в купуването на нови страни на зарове, поне през първите две трети от играта. Дори и да нямате нужда, пак ще го правите – неизбежно е. Просто това е фокусът на играта и тръпката ще е по-силна от вас.

Картите с умения, а и някои от страните на заровете, биха ви дали тук-таме някое конфротационно умение, но през по-голямата част от играта няма толкова да се интересувате какво правят другите. В Dice Forge предимно ще си гледате вашата купичка и ще се чудите как по-оптимално да си я запълните със супа от точки.

Оптимално… но все пак това са зарове. Ако сте счупен в „търкалъка“ като мен, винаги ще хвърляте абсолютно безполезни неща, а тъпата и безсърдечна усмивка на приятелите ви, които сякаш винаги хвърлят това, което им трябва няма да помогне на отчаянието ви.

За мен най-голямата изненада беше времетраенето на играта. Въпреки стандартната за голяма игра кутия, Dice Forge всъщност е лека филър игра, която ще разцъкате за 30 минути, често и по-малко. Тук няма сложни избори, няма кой знае какви тактически, да не говорим стратегически решения. Вие просто ще мятате зарове и се надявате най-после да ви се паднат тия скапани кристали, за които сте похарчили цели 12 злато! Всъщност, това което отнема най-много време от вашия ход е смяната на страните на заровете. Не е особено трудно, но както казах е леко трудоемко и внимавайте да не играете върху някой нацепен декинг (все още под дъските на терасата на брат ми лежи част от Ubongo), защото страните хвърчат, повярвайте ми.

Късото времетраене не е негатив – напротив, това е нещо страхотно за тази игра, защото лекият й характер иначе би станал леко нахален и би ви писнал.

Това, което е негатив обаче е точно преиграваемостта на играта. Ето го онова НО, за което вече бяхте забравили. Мисля, че в Dice Forge са вградени 20-30 игри, което може да ви звучи много, но обикновено ще играете по 2-3 наведнъж, защото докато сте почнали, играта свършва. След тези 20-30 игри обаче ще се окаже, че искате още. Още карти, още страни на зарове, още „врътки“ и комбинации. Точно тук е и основното сравнение с Mystic Vale. И двете игри подхождат оригинално към „дек билдинг“ жанра, като и двете добавят иновативни механики. Но и двете вземат плахи решения за добавяне на още „месо“ по играта. Така както е Dice Forge може да е с пъти по-добра от Mystic Vale, но имам чувството, че й трябва още нещо, за да стане абсолютния хит, който би трябвало да бъде. Сигурен съм, че Libellud ще изкарат разширения, защото играта е приета отлично по цял свят, и съм сигурен, че ще бъде още по-добра. Засега обаче съм притеснен това да не бъде заглавие, което ще се скъсаме да играем една-две седмици, а после ще забравим на рафта.

Заключение

Dice Forge е добра игра. Да, добра игра е. Въпреки липсата на дълбочина и съмненията ми за преиграваемост, мисля че тук можете да откриете страхотно забавление и вълнуващи „ЙЕС!“ моменти. Външният вид, илюстрациите, качеството на самите зарове – всичко е повече от отлично. Механиките са изчистени и ясни, като можете да обясните правилата за по-малко от пет минути. Компонентите са идеално организирани в кутията и подредбата на играта едва ли ще отнеме много. Е… прибирането може и да ви позатрудни, защото ще трябва да махате всички страни, които сте закачили за заровете си и да сложите стартовите, но както вече казах – ако свикнете, ще сте свикнали.

Силно се надявам Dice Forge да не поеме по стъпките на Mystic Vale, защото не чувате вече да се говори толкова за онзи „иновативен“ декбилдър. Надявам се обаче една-две разширения да добавят количеството месце, от което Dice Forge искрено се нуждае, за да може да бъде котва в колекцията на всеки геймър.

ПЛЮСОВЕ:

  • Иновативна механика за строене на зарове
  • Страхотен визуален стил
  • Перфектна кутия
  • Вълнуващи ходове и „Уау“ моменти
  • Ангажираност дори и по време на ходовете на другите
  • Изненадващо бърз геймплей

МИНУСИ:

  • Несравнимо огромна зависимост от късмет
  • Няма особена дълбочина
  • Съмненения за преиграваемост в дългосрочен план

Играта достигна до нас благодарение на шуробаджанащината ни с Pikko Games, така че съвсем независимо (;)) ви предлагам да се ориентирате натам и ако ви харесва как звучи да направите нещо, с което евентуално би се озовала във вашия дом.

Купи: Dice Forge

Снимките бяха доставени с пряка кражба от фейсбук от тяхния собственик – Ицо от Pikko Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers