събота, май 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dale of Merchants – свеж дек билдър с досадни оцелоти
Dale of Merchants – свеж дек билдър с досадни оцелоти

Dale of Merchants – свеж дек билдър с досадни оцелоти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последните една-две години забелязваме тенденция на един, ако не умиращ, то поне видоизменящ се жанр в настолните игри. Дек билдърите отдавна се изчерпаха в стандартния си вид и все повече игри използват този механизъм за основа на нещо по-оригинално или пък имплементират дек билдинг частта в по-голяма игра, като само част от всичко останало. Дори българската игра на Фантасмагория- Баталия е полу дек билдър.

Въпреки това, в света има още много фенове на класическият и напълно стандартен дек билдър. Толкова много, че незаконният самопровъзгласил се баща на всички дек билдъри Доминиън продължава да издава разширения, въпреки че преди време бяха обявили, че са спрели.

Признавам, аз СЪМ фен на тази механика и съм играл не малко игри от този тип.

Направих цялото интро, защото Dale of Merchants е един от най-класическите дек билдъри, които съм срещал. Да, в играта се срещат два-три уникални елемента, но усещането, което играта ви остава е един чистокръвен и изчистен „купувам, изтеглям, играя, комбинирам“ тип дек билдър.

Тема и арт

pic2772192_lg

Играчите са… както предполага и името… търговци, които строят своя търговска верига от сергии. Търговската верига обаче се състои от… горски представители. Да, тук има няколко различни вида животни, които ще ви помагат в търговията.

Артът е шеговит и шарен, което прави играта подходяща и за по-млада аудитория. А и не само. Лично аз винаги съм предпочитал такъв арт в по-леките игри. Което ме навежда и на…

Дек билдинга

20151214_232239

За тези, които не знаят какво е дек билдинг, в повечето случаи това е механика, в която играчите започват с еднакво тесте карти. В процес на играта си купуват нови карти от пазара. Всяка карта често се комбинира с други карти и така в процес на играта вие сте си изградили тесте, което е уникално за вас и вашата стратегия.

Dale of Merchants пристига с шест тестета видове животни и още няколко карти “Junk”.

В началото на играта заедно избирате няколко тестета (броят на играчите плюс едно), които да участват. Останалото/останалите излизат от игра. Въпреки, че ако играете с 4 човека излиза само едно тесте, не се притеснявайте – Всяко тесте е толкова изключително силно, а и комбинацията между различните тестета е сравнително толкова голяма, че определено има значение кое тесте ще извадите от игра. Ето какви са и тестетата:

 • Пъргавите алени папагали Ара – контрол декове (контрол на тестета ви).
 • Гигантските панди с търговски нюх – манипулация на пазара.
 • Крадливите северни миещи мечки – директна конфронтация.
 • Кътащите летящи катерици – контрол над сергиите ви (след малко за тях).
 • Оцелотите късметлии – вкарват хаос и късмет в играта.
 • Адаптиращите се прикрити хамелеони – копират и имитират други карти.

Всяко тесте има карти с умения и номерация. Играта е състезание. Първият, който успее да си направи осем сергии в правилен ред, печели.

pic2594697

Всеки започва с по една карта с номерация 1 от всяка фракция, която е в играта плюс определен брой “Junk” карти. Тези карти се ползват само за купуване, но нямат умение и не могат да се използват за сергии.

Всички тестета (без на играчите) се разбъркват и се теглят пет карти, които образуват пазара.

pic2591225

По време на хода си, играчът има пет карти в ръка и може да ги ползва както иска. Има само едно действие на ход. Всяка карта може да се ползва за едно от трите неща:

 • За умение
 • За пазар
 • За сергия

Ако не направите нито едно от тези неща, можете просто да изхвърлите колкото си искате карти, защото в края на хода си (за разлика от подобни игри) вие не изхвърляте ръката си, а само допълвате до пет.

Можете да ползвате умението на картата и това да ви е хода. Ако използвате обаче умение със знак „+“, тогава можете да направите още едно действие.

Всяка карта има номерация. Номерацията е цената, за която се купува като е на пазара плюс числото над нея. Освен това, когато купувате, отново използвате комбинация от номерация на различни карти.

Ако не правите нито едно от тези неща или пък сте ползвали умение/умения с „+“, тогава можете да започнете да правите сергиите си.

За целта, отново използвате номерацията на картите.

За да направите сергия, трябва да сложите пред вас карта с номер 1. За да направите втора сергия, трябва да сложите карта с номер 2 или две карти с номер 1, но и двете трябва да са от една фракция. За целта не можете да ползвате картите „Junk”. Първите сергии са лесни, но както се досещате, последните са доста трудни, защото картите трябва да са от една фракция (освен ако не ползвате някое от уменията на летящите катерици).

В общи линии, това са правилата. Ако успеете да си направите първи сергиите, печелите.

Усещане, тактика и разни други простотии

20151214_223227

Това е лека игра, която на пръв поглед може да ви се стори, че ще протече бързо, но сравнително се лъжете. Играта има мнооого бавен начален темпоритъм и може би ще са минали две трети от цялото времетраене, когато някой започне да строи сергиите си. Дори в книжката пише, че вероятно първо бихте искали да купувате и да купувате карти.

Причината е проста. За да строите сергии ви трябват карти. Като сложите картите за сергии обаче вие ги жертвате и ефективно си смалявате тестето значително. Да не говорим, че има много карти – особено на миещите мечки и оцелотите, които ще ви бърникат из тестето и крадат или изхвърлят от там разни хубавки неща. Понякога вие самите ще изхвърляте от там неща, като ползвате папагалите. С други думи, през цялата игра ще имате едно доста тънко тесте и трябва много да внимавате да не останете без нищо. Засега не сме се озовавали в неприятна патова ситуация, но теоретично е възможно някой да остане без карти или поне с безсмислени такива.

Разликата от Доминион е, че щом купите карта, тя отива директно в ръката ви и ако е с пасивно умение, веднага влиза в игра. В играта има пасивни умения от типа на увеличаване на ръката или условие или бонус, който получавате всеки ход.

В играта се наблюдава известна доза ефект на снежната топка, в който ако някой е натрупал много добри карти и всеки ход си прави сергия, всичко се свежда до въпрос на време. И ако той е на пета сергия, а вие сте на трета, няма какво да направите. Разбира се, в играта има оцелоти, които са изключително дразнещи и могат да променят всичко.

Когато някой си прави сергия, той си жертва някои карти, но ако си е направил сметката и си прави сергиите в правилния момент, няма как да сбърка. От тази гледна точка, играта изисква концентрация и пресметливост с малка доза изпитване на късмета. Ако чакате твърде много, могат да ви изпреварят. Ако бързате пък, можете да се самоблокирате.

Пробвал съм всички фракции и определено оцелотите не са по моя вкус. Винаги бих ги извадил. Да, самият дизайнер си ни предупреждава, че те са хаотични, но аз не съм чак такъв фен на хаоса в дек билдърите. Когато ти е отнело няколко хода да си съставиш конкретен дек, тогава е адски досадно само заради едно хвърляне на зар (о, да – оцелотите използват и зар), да загубиш най-силните си карти, а защо не и да ги подариш на някого без той да е направил нищо.

Това, разбира се, е мое мнение. Имаше хора, които ги харесаха. Пандите са най-слабата фракция според мен, защото са крайно ситуационни, а катериците и папагалите са най-ефективните. Миещите мечки също могат да бъдат досадни с техните директни шамари, но без тях играта става твърде Доминион стерилна.

Преди да мина към заключението, не мога да не спомена, че имаше карти в играта, които имат нужда от изясняване или FAQ, което без проблеми можеше да бъде включено в така или иначе малката книжка. Надявам се, че във втората част на игра (в момента се прави) ще бъдат по-подробни в описанията и изясняването.

pic2786535_md

Заключение

Dale of Merchant е доста приятна игра и стабилен представител на дек билдинг жанра. Геймплеят е елементарен и напомня на много от класиките от този стил. Въпреки това представя няколко нови и за щастие непретенциозни механики, които освежават играта и дори помагат за темата.

Основната сила на играта определено е преиграваемостта и разшираемостта Шест тестета и максимум пет, които влизат във всяка игра дават стабилен набор от различни комбинации, които могат да се ползват всеки път. Освен това играта би могла да се разшири изключително лесно, което е само за похвала на дизайнера. Като казах това, можете да проверите сайта на компанията, който ще линкна в края на статията, за дасе уверите, че излиза и втора стенд алоун част, отново с шест раси, които могат да се играят самостоятелно или да се смесят с оригиналните.

Играта е малка, лека, преносима и се обяснява бързо. Мисля, че е подходяща за играчи, които навлизат в хобито. Може би не за първа игра, но защо не за втора. С други думи, чудесна игра, която смятам да си задържа за известно време. Поне докато не тествам и новите тестета от Dale of Merchants 2.

ПЛЮСОВЕ:

 • Лесна за научаване и пренасяне
 • Приятна тема със свеж арт
 • Позната и стабилна механика с някои оригинални новости
 • Голяма преиграваемост
 • Подходяща е и за по-млада аудитория

МИНУСИ:

 • Продължава малко повече от колкото трябва
 • Ако не харесвате дек билдъри, няма да харесате и тази игра

Повече за играта можете да научите от сайта на производителите, където можете и да си я купите:

Snow Dale Design

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers