неделя, април 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Wizards of the Wild – лилави зарове и безкрайна преиграваемост
Wizards of the Wild – лилави зарове и безкрайна преиграваемост

Wizards of the Wild – лилави зарове и безкрайна преиграваемост

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Вчера говорих за лека игра с животни, която използва твърде позната структура. Е… днес мисля да направя същото.

Основната позната механика в днешната игра е стандартното мятане на зарове тип (yahtzee).  След това използвате символите, за да си купите бонуси и точки. Да, виждали сме го в много игри, но почакайте, не си отивайте. Мисля че тук ще откриете нещо. Ако не много по-различно, то поне достатъчно интригуващо, което може да ви задържи вниманието. Поне успя да направи така с моето.

Мана мана

10566484_10206808858432745_960362442_n

Кутията е малка, но тежка.

Играчите влизат в ролята на животни магьосници, които до скоро са били домашните любимци на хора магьосници. Сега хората са изчезнали и животните си организират магически турнир, който да определи Господарят на гората.

Ами… това е приятна тема, която няма да запомнете, но пък арта постоянно ще ви вкарва в животинския свят и това е истински плюс. Освен това много добре знаем, че такива игри обикновено са абстрактни и е наивно да търсим и да се взираме в конкретна тема.

Прекрасните лилави зарове

12399073_10206808858312742_942608561_n

Готините зарове и магиите на играч, който се готви да ги ползва.

Всеки играч си избира едно от 10 горски животни. Всяко животно има два начина да се играе! След това се съставят две тестета с изпитания и магии. Не всички магии и изпитания влизат в игра. Накрая се съставя тесте с магически квестори (свободен превод от acolyte), които също не влизат всички в игра. Още от тук можете да видите, че играта е свръх преиграваема. Не се шегувам, уменията са тотално различни и всяко едно може да ви помогне в напълно различна насока по напълно различен начин.

Всеки играч има няколко трака на своето животно. Мана – използва се за употребяване на магии, книжки – използват се за купуване на магии, светкавици – използват се за изпълняване на предизвикателства, диаманти – използват се основно за подкупване на квесторите и черепи – ако трупате много, ще получите конско от квестора и ще загубите точки.

По време на хода си, играчът хвърля всички зарове, като има право да хвърля до три пъти. На заровете могат да се паднат същите символи като по траковете.

12404202_10206808858512747_2061269940_n

Таблото за точките.

Играчът може или да използва заровете, за да си вдигне статистиките по траковете или да ги ползва в комбинация от траковете, за да си купи магия или да изпълни предизвикателство или да използва още няколко пъти думата „или“ в това изречение. Всеки път когато хвърли череп обаче, той вдига трака си с черепа, независимо дали ще хвърли същия зар наново.

След като си накупи неща, играчът може да подкупи квестора с диаманти, което ще му осигури няколко точки.

След като всички играчи направят това се гледа кой има най-много черепи този ход. Играчът с най-много губи точки, колкото е показано на квестора за този ход.

След това се сменя първия играч и така седем хода. След това се гледа кой има най-много точки.

Звучи като всяка друга подобна игра, но Wizards of the Wild си има своите особености.

Когато от пазара е купено нещо, вие решавате дали ще обърнете карта от предизвикателствата или от магиите. Предизвикателствата обикновено са чисти точки в края на играта или еднократни силни ефекти. Може и да са условия за допълнителни точки в края.

12380339_10206808858592749_128826048_n

Един от много магьосници!

Магиите обаче са месцето на тази игра. Те ви дават умения, които можете да активирате всеки ход. Те правят играта една от най-комбинативните игри в моята колекция. В последната си игра на Wizards of the Wild имах пет магии, които всеки ход ги активирах в конкретен ред и като добавяh ресурсите от хвърлените зарове, можех да образувам невероятна верига, която ми носеше страшно много точки. Нещо от типа на – дай две мана за двa диаманта, получаваш диамант за всеки конкретен вид магия, дай 3 диаманта за 5 точки, активирай някоя карта втори път. Ако си активирал еди каква си магия, можеш да получиш еди какво си и получаваш две мана.

Има безброй комбинации, които могат да се ползват за генериране на точки. Понякога дори заровете ще останат ненужни за комбинациите ви.

От друга страна, предизвикателствата могат да бъдат много конфротационни и да прецакат плановете ви.

А всичко това, когато се комбинира с уменията на героите ви, играта става безкрайно интересна… и безкрайно случайна.

Трябва да имате предвид, че в тази игра е изключително важно по време на вашия ход да имате правилните карти, които можете да си купите и правилните зарове, които трябва да сте хвърлили. Ако наберете скорост пък е много трудно да бъдете спрян, така че ефектът на снежната топка е доста силен в Wizards of the Wild. Разбира се, това отново е ситуационно и рядко се е случвало в нашите игри. Ако се случи обаче, играта е обречена.

Да не говорим, че дори от картите, които сте сложили в игра няма да ползвате и половината! Така че ако се надявате на конкретни видове карти, които да зареждат другите ви карти и умения, понякога просто няма да се появяват.

12421772_10206808858352743_1887124985_n

Квесторите

Заключение

Wizards of the Wild е страхотна малка игра с познати механики, която не ни предлага нищо особено ново, но количеството удоволствие е достатъчно, колкото  да запълни 30-40 минути от вашето време. Играта не се приема на сериозно и не съм срещал човек, който да я намразва. На другият полюс – не съм и срещал човек, който да я заобича.

Компонентите са чудесни, артът е свеж, а заровете са разкошни с гравирани символи и най-вече лилави.

Ако сте фенове на подобен тип игри, мисля че Wizards of the Wild е сред добрите представители на жанра. Ако се притеснявате, че играта се изчерпва… не бъдете смешни! Това е заровата игра с най-голяма преиграваемост, която притежавам и честно казано бих си я кътал още доста време. Не ми е омръзнала и не мисля, че ще ми омръзна скоро. Да не говорим, че е игра с потенциала да се играе честичко.

ПЛЮСОВЕ:

  • Добър и свеж арт
  • Познати, но работещи механики
  • Почти безкрайна преиграваемост
  • Лилави зарове!

МИНУСИ:

  • Малко взаимодействие между играчите
  • Квесторите са сравнително скучни
  • Ефект на снежната топка

Повече за играта можете да откриете на сайта на производителите, откъдето можете и да я закупите:

CrossCut Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers