четвъртък, февруари 29, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » CV – пригответе се за смях!
CV – пригответе се за смях!

CV – пригответе се за смях!

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

В коя игра може да се срещнат болнав атлет, татин готованчо с огромно имение, млад налудничав учен с няколко деца и живеещ в лукс природен активист? Да, CV на Granna е точният и, предполагам, единствен верен отговор! От сега ви обещавам – в това ревю няма да липсват суперлативи, прехласвания и други такива случки – CV страшно, страшно много ми хареса! Предполагам, че там някъде има хора, чиито коментар за играта би започвал с дълбока въздишка и опит да подберат по-сполучливо думите си. Предполагам и че за доста хора играта се влияе твърде много от случайност – от сериозно количество зарове, които дефинират житейските избори на персонажите. На всички такива горепосочени хора имам да кажа само едно нещо: ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА! Това си е моето ревю и вие няма да пипате в него! Ако нещо не ви харесва – напишете си ваше, пък даже може и да го пуснат тук, на сайта. Но по-скоро не разчитайте. Никак.

И така – какво точно е CV? CV e игра, в която играчите се опитват да наредят живота на персонажите си така, че накрая да са изживели най-успешния живот. Тук нещата съвсем не са като в реалния живот – има си точки за определени постижения. Дизайнерите са успели да наредят нещата така, че всъщност успехът на даден живот да не е задължително като успехa на другия, а да е комбинация от постижения, придобивки, титли и взаимоотношения. На всичкото отгоре тези „успехи“ са балансирани от карти-цели, които играчите имат още от началото на играта. В тях се търсят определени комбинации от успехи – например взаимоотношения, кариерно развитие и здравословен начин на живот.

Как точно протича играта? Картите, от които трябва да изберете екзистенциалните крачки на своя ненагледен персонаж, са разделени на три етапа – грубо и по български казано – юношески години (бляк!), зрялост и… трета възраст. Във всички етапи ще трябва сериозно да инвестирате в себе си и в развитието си, че даже и в близки, приятели и… бебета! 🙂 Във всеки ход имате определен брой житейски избори, които ще трябва да направите чрез комбинации от зарове. В хода на играта ще придобивате повече зарове, постоянни токъни-зарове, ще трябва да харчите допълнителни символи и какво ли още не, свързано със зарове. Затова милите хора от GRANNA са добавили две шепи бели токънчета със символи, които ще ви улеснят да следите колко усмивки и колко парички имате!

Постепенно придобивате все повече и повече карти – житейски успехи, като се стараете да поддържате и нормално ниво между тях – децата ще ви струват пари, но пък дългите разходки в планината ще ви носят здраве (и ще лекуват изтерзаните ви нерви). Ще можете постепенно да растате в кариерата (ако въобще успеете да имате такава) или поне ще развиете някоя щурава приумица от сорта на това да станете фокусник. Междувременно хората около вас ще си купуват още една вила или имение на плажа, а вие ще се чудите къде отиде онова токънче с паричката, която бяхте спечелили от стажа като ученик… Мда, играта сериозно избива на реализъм! Ако проследите живота на някой от персонажите и го спретнете накрая като къс разказ, със сигурност ще се получи свежарска трагикомедия с елементи на екзистенциална драма. Баш като истинския живот!

Стигаме до супер-мега-любимата ми част – картинките! Хайде, ще се изразя по-про: арт-елементът е играта е стилово издържан и… много, много забавен! Човекът, на който дължим цялото това удоволствие, се нарича Piotr Socha (избегнах превода, понеже не исках да рискувам да сбъркам нещо и да не му отдам дължимото за труда му) и спокойно мога да кажа, че визията на играта е поне половината от забавлението, което носи! Всяка карта е абсолютно уникална, човекът е положил нечовешки труд (кхъм-кхъм, 87 карти!), а самите изображения са иронични, изчерпателни и… споменах ли супер, супер забавни?

Откъм правила и сетъп (мале, че хубава прабългарска дума. Дядо, сетъпна ли нивата?) играта няма да ви затрудни – правилата са с размер на брошура от квартален магазин, а подготовката за игра трае долу-горе колкото някой да иде да вземе чаши от кухнята и да сипе чипса в купа. Само после, моля, пипайте картите с другата ръка, не с тая от чипса.

Накрая остана само да кажа на всички вас, които все още не сте играли CV, че леко ви завиждам – така, както завиждам на някой, който сега ще започва да чете някоя от любимите ми книги! И ме е яд, че не мога да я започна и аз за първи път отново! Тук предимството на играта е, че тя всъщност ще е супер различна всеки път. Гаранция – няма да има дори две близки изигравания, защото, нали… (ит‘с клише тайм, гайс!) животът е така пъстър!

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Играта може да е старичка, но си е лачена. Ако ви кефи как звучи, що не вземете да ръгнете бутона отдолу, който ще ви отведе в заешката дупка на Pikko Games и да си поръчате от там. 

Поръчай CV

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers