понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Colt Express – настолна игра с 3D влак!
Colt Express – настолна игра с 3D влак!

Colt Express – настолна игра с 3D влак!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди да ви кажа с няколко изречения как се играе играта, нека поговорим за огромния ярко неоново зелен слон в стаята.

Огромните 3D влакчета!

Видяхте картинката. Няма как да не сте я видели. Всъщност тези влакчета са най-основния елемент в играта и най-вече в маркетинга. Още първия път, когато се появи пред камера се случиха две неща. Първо – джуките ми увиснаха и ми насиниха пръстите на краката и второ – казах си „Ето още едно колекционерско издание на игра, което няма да мога да си позволя“.

Само че ще ви кажа нещо, приятели. Това НЕ Е колекционерско издание, това си е съвсем нормалната игра, която се продава навсякъде. Влакчето си върви с кутията. И второ – Colt Express е на повече от достъпна цена.

Чакайте, това не е всичко! Ludonaute са решили, че слагането на шест вагона и локомотив е малко, затова са добавили в кутията десетки малки 3D украсителни елементи като кактуси, храсти, животинки и всякакви други неща от дивия запад.

Щом успях да си събера мислите и джуката обратно обаче се замислих. Дали това не е просто нещо еднократно? Еднодневка? Маркетинков трик, който да ни залъже да купим играта и да ни омръзне след две разигравания? Дали играта става за нещо? Дали изобщо има игра?

IMAG0028

 

ТОЗИ ДИВ ДИВ… И СТРАНЕН ЗАПАД

Уайът Ърп е мъртъв. Ерата на спагети уестърните си отиде. Сержо Леоне остана забравен, а Енио Мориконе вече не възпява каубоите. Клинт Ийстууд е вече холивудски режисьор на преклонна възраст и като цяло каубоите не са това, което бяха.

Преди знаеха какво искат, бяха интелигентни, мислеха трезво и планираха до последно. А сега? Е… поне планират. Действията, които излизат от тези планове не са просто смешни, те са отвратително смешни! И ще се убедите с всяка една игра.

Colt Express достига ниво на тематичност, което малко игри успяват. Не само заради уникалните компоненти, но защото повечето механики се сработват чудесно с темата.

Как се играе Colt Expres?

Играчите поемат контрол над 6 различни стереотипни обирджии, които се опитват да се докопат до ценностите на пътуващите и най-вече – до мистериозното куфарче с кеш, което пази шерифа. О, да! Шерифът е в локомотива и чака… И чака… И чака…

Само че… обирджиите не работят заедно. Така че играчите ще събират торби с пари и диаманти, ще се бият един друг, ще се стрелят, ще се премятат от купетата върху вагоните, ще се изблъскват в съседните купета и ще си крадат плячката един от друг. Или поне така ще възнамеряват, защото…

Colt Express е игра с програмирани действия. Всеки играч разполага с десет идентични карти. Това са картите, които диктуват действията в играта. Освен това започва с 6 куршума, които са обозначени със специално тесте.

pic2278706_lg

Източник: Boardgamegeek.com

В началото на играта, всеки взема човечето си и го поставя или в последния или в предпоследния вагон. Шефифът е в локомотива, заедно с куфара с 1000 долара. Във всяко купе има определено количество пари, което е обозначено на самото купе. Това олицетворява колко богати хора в момента се возят там.

В началото на хода, всеки играч тегли шест карти от своето тесте и това са картите, с които може да играе този ход.

Играта се играе в поредица от рундове, като рунда определя колко карти могат да бъдат играни. На края на петия рунд, този бандит с най-много пари печели.

По време на хода си, играчът слага карта с лицето на горе в средата на масата. След това, следващият играч закрива тази карта с неговата и така когато всички изиграят по една карта, всичко започва от начало. След определен брой слагане на карти рунда свършва, първият играч взема купчината с карти и започва да ги изпълнява една по една в реда, по който са били сложени.

Действията са следните:

 • Придвижване в съседен вагон
 • Качване от купе върху вагона или слизане от покрива в купето
 • Събиране на пари от земята
 • Удряне на юмрук на някой в същото купе или покрив (в този случай този някой изпуска част от парите си и се изхвърля в съседно купе или покрив – избира нападателя)
 • Стреляне на някой в съседно купе или ако сте на покрива, първия, който се вижда, но не и на същия покрив. След това давате един от куршумите си, с който поелия куршума пълни тестето си и задръства картите си с празни такива)
 • Движение на шерифа – той може да се движи само в купетата и само с едно поле в съседно купе. Ако се окаже в поле с играч, играчът бяга върху съответния вагон и получава един куршум от шерифа.

Ако сте изиграли карта е задължително да изпълните действието й. Няма нужда да ви казвам какъв хаос се получава, когато започнете да изпълнявате картите. Някой си е направил план да изрита друг и да му вземе парите, след това да се качи на покрива да стреля и да тича към куфарчето, но в крайна сметка се оказва, че стои в дъното на влака… сам… търси сред нищото… стреля във въздуха… псува… (няма карта за това, въпреки че понякога на някои хора им се иска).

pic2306389

Източник: Boardgamegeek.com

През повечето рундове, влакът ще минава през тунели. Това означава, че една от картите, които хората слагат в средата на масата ще е с лицето на долу. Това ще обърка и донякъде побърка всички играчи, защото никой няма да знае какво прави другия. Понякога и вие ще се объркате какво всъщност правите.

Играта може да се играе от 3 до 6 играчи. Има и някакъв странен, но неприятен вариант за двама. Играл съм я с трима, четирима и шестима. Има голяма разлика. С трима играта е стратегическа и можете да предвидите какво биха направили другите играчи. Ако обичате внимателното планиране, блъфа, елемента на запомняне – препоръчвам да играете с трима. Аз лично съм фен на „колкото повече, толкова по-хаотично добре!“. Според мен, играта е планувана да се играе с повече хора. Хвърляте карти, мислите си, че знаете какво правите, някой ви оплесква нещата, вие продължавате да се забатачвате, накрая се случва нещо, което изобщо не сте искали… но пак сте доволни. От време на време, но изключително рядко се случва някой гениален план да ви се получи и всички действия да протекат по начина, по който си искал! В този случай! О. О. О.

В края на играта освен парите, които всеки притежава, играчът изстрелял най-много куршуми получава бонус от 1000 долара. Не ги подценявайте. Играта се печели с около 3000 долара.

И естествено, какви влакови обирджии ще бъдат ако не са стереотипните бандити. Всеки играч е класически персонаж от дивия запад. Един ще бъде тихия бандит „Призрака“, друг ще бъде съблазнителната дама, която ще ви окраде, докато се взирате в деколтето, трети ще бъде Джанго… Да. Има и Джанго. Да. Чернокож е.

Източник: Boardgamegeek.com

Източник: Boardgamegeek.com

Всеки от тези персонажи има специално умение. Единият може да стреля нагоре и надолу. Друг може да да се промъква тайно като слага първата си карта с лицето надолу. Има още няколко такива… и не всички са балансирани. Например открихме, че умението да стреляш нагоре и надолу не е най-често използваното умение, докато съблазнителката, която не поема удари или куршуми ако има други с нея в купето е твърде силно. Да не говорим за „Призрака“, който обърква всички планове, когато в повечето случаи нямате и идея какво е планирал този рунд.

В играта има и вариант за напреднали, в който можете да имате повече контрол над картите, които ще играете, но не съм го споменал, защото както казах – концепцията на Colt Express е в безкрайния хаотичен безпорядък!

ЧУДЕСНА СЕМЕЙНА ИГРА

Days of Wonder са открили рецептата за перфектната семейна игра преди доста години – лесни правила, забавни илюстрации и страхотни компоненти. Е… Dow, внимавайте за Ludanaute, защото ако продължават така… всъщност и двете компании сте купени от Asmodee така че няма значение. Но за да не навлизам в политиканстване, от което така или иначе не разбирам, ще спомена, че наистина Colt Express е повече от задоволителна за семейна обстановка или непринудена игра с приятели и дори геймъри. Лесни правила, 3D влак и скрити действия, които обаче по никакъв начин не водят до тайни и лъжи. Всичко е измислено така, че в края на играта да останете доволни, усмихнати и да ви се играе пак!

Изключително забавен и много приятен визуално начин да се изиграе една иначе не толкова забавна (особено за обраните) ситуация… Много ми допадат компонентите и лекотата на играта – има нещо много детско и свежо, не усещаш как минава времето! – BigBoxTea

Една от игрите, с които 2014-та ще се запомни – много тематична и забавна! – BigBoxGeek

ПЛЮСОВЕ:

 • 3D Влак!
 • Потапяща уестърн тема
 • 3D Влак!
 • Скрити действия
 • Безкрайна преиграваемост
 • Постоянно взаимодействие между играчите
 • Ниска цена по магазините
 • Хаос, безредие и 3D Влак!
 • 3D Влак!

 МИНУСИ:

 • Уменията на персонажите не са балансирани
 • Влакчетата се сглобявят трудно и може да се счупят при съединяване на някои части

Играта можете да закупите от официалните представители на Asmodee в България – Paladium Games като кликнете на бутона отдолу.

Paladium Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers