петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри с поставяне на работници
Игри с поставяне на работници

Игри с поставяне на работници

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Основното разделение на стилове игри е Американски тип и Европейски тип. Игрите с поставянето на работници (или както е на английски – worker placement) е най-разпространената механика сред европейския тип игри. Обикновено това са игри без особено конфронтация, понякога без и много взаимодействие между играчите, но с много стратегическо мислене и планиране на действията. Разбира се, както се казва „всяко изключение си има правилото“… или не се казваше така… Някои от нашите предложения тази седмица не само имат директна конфронтация, но направо си трошат приятелства!

BigBoxGamer препоръчва:

Caverna

Препоръчвам с цялото си сърце гениалната небезизвестна Caverna! Тя е пълното определение на израза „worker placement” (игри с поставяне на работници). В тази игра, играчите са джуджета, които отглеждат овце, крави, прасета, магарета, кучета, жито, зеленчуци, копаят мини, камъни, тунели, обзавеждат стаи и правят деца! Пфу! Много работа нали? Освен това ходят на приключения, събират рубини, режат дървета, правят оръжия… и деца. Много работа! Много деца! Каверна е огромно чудовище като игра, но е нежна и елегантна хубавица като правила. Компонентите са уникални. Не просто красиви – наистина уникални. Всеки ресурс си има специфична за него фигурка. Играта е на майстора на игрите с работници – Уве Розенбърг и поддържа 7 играча! УАУ! Това няма да го видите често!! И не трябва. Наистина… не ви препоръчвам да играете такива игри със 7 човека … не се шегувам… честно…

1621777_744549935558274_715267846_n

 

 

Може да закупите Caverna от:BoardGames.BGPaladiumTime2Play

BigBoxTyr препоръчва:

A Castle for All Seasons

Не съм играл много представители на игрите с поставяне на работници, но все пак съм пробвал „Caverna“, „Age of Empires III“ и „A Castle for All Seasons“, която имам в моята колекцията. Защо „A Castle for All Seasons“?

ACAS е прекрасна игра за въвеждане в този тип игрова механика. Играта има хубав арт, лесни правила и се играе за по-малко един час. В ACAS играчите поемат ролята на архитекти, които искат да се докажат през краля, като му построят замък за всички сезони. Играта протича в точно определен брой рундове, който зависи от това колко играча играят. В началото на всеки рунд, всеки играч си избира тайно каква роля ще поеме този ход (зидар, търговец и т.н.). След като всички играчи са готови с избора си, то ролите се разкриват и реда, в който всеки играч ще играе с ролята си, се определя по точно определен ред (първи са пратениците, втори – търговците и т.н.). След като всички играчи „изиграят“ ролите си, то идва края на рунда и започва нов. Играта протича така в продължение на 12 или 15 рунда, като след това следва точкуване и този с най-много точки побеждава.

Източник: BoardGameGeek.com

Източник: BoardGameGeek.com

Както казах по-рано играта е идеално интро за представителите на игри с „поставяне на работници“. Хубав арт и лесни правила. Много често ACAS я сравняват с Stone Age, която също е добър представител на въвеждащите игри за този тип механика.

Ако искате да прочетете повече за играта: Ревю

Mоже да закупите A Castle for All Seasons от: BigBag.bg

BigBoxExplorer препоръчва:pic1615561_lg (1)

Euphoria

Ех, колко е яко да си робовла … така де, да играеш игри с поставяне на работници! Добре де, на мен рядко ми е яко да ги играя и затова ще препоръчам единствената игра от жанра, която в последните години ми е допаднала – Euphoria. В Еуфорията работниците са зарчета, които представляват работната ръка в една дистопия, която играчът трябва да държи тъпичка, защото иначе работягите изчезват. Това, което ми допада в тази игра, за разлика от повечето други е, че има известна доза непредсказуемост (хвърлянето на зарчетата, тегленето на случайни карти), която кара играчите да се адаптират към създалата се ситуация. Освен това, за разлика от повечето игри с поставяне на работници, тук има здравословна доза взаимодействие между играчите. На първо място това е фактът, че всеки играч има личности от няколко различни фракции, които могат да се развиват и да дават бонуси на работниците. Когато повече от един играч има личности от една и съща фракция вече започват трудни избори, защото помагайки на себе си, помагаш и на опонент. Освен това, има локации, от които се събират ресурси на базата на сбора от числата върху зарчетата, което значи, че ако искаш можеш да оставиш свои работници на тези места, само за да прецакваш сбора на опонентите си.

IMG_3641

Компонентите на играта също са доста яки и колкото и да е странно, играта създава някаква атмосфера, въпреки че работниците са зарове.

За пълно ревю на играта, можете да прочетете: Ревю

BigBoxYour препоръчва:Archipelago

Archipelago

Въпреки че нямам почти никакъв опит с worker placement игрите, мога да кажа че Archipelago ме очарова! Има много интересни неща в тази игра, като се започне със самата тема на играта, мине се през различните механики и комбинации в играта и се стигне до възможностите да спечелите от места за които дори не подозирате. Създавате колонии и се борите за ресурси, откривате нови земи и племена, строите сгради и включвате в конолиите си различни интересни обекти и персонажи. Уникално усещане. Страхотна тема, допълнена с още по-добро изпълнение.

10464233_813354568677810_6853362636148123373_n Ако обичате да приключенствате, да управлявате и да търгувате, да се борите с безработицата и с кризите, да усмирявате бунтовници или пък да подклаждате огъня ( здравейте, сепаратисти), то тази игра е за вас. Тя има уникален външен вид и уникален геймплей, усещането е все едно наистина се борите за оцеляване и надмощие (за почитателите на военните игри, съжалявам, но не мога да ви зарадвам с такива елементи в играта). Играе се около 2-2:30 часа в пълен състав от петима души, но ако имате толкова свободно време накуп, няма да съжалявате ако го отделите за тази игра.

И за тази игра имаме РЕВЮ

Можете да си купите Archipelago, като кликнете на бутона отдолу.

BoardGames.Bg
Ако не сте съгласни с нас или искате да ни допълните, моля дайте своите предложения в коментарите! Също така не забравяйте да гласувате за препоръка за другата седмица. Анкетата е в дясната лента.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers