неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Avenue – „като нарисувана!“
Avenue – „като нарисувана!“

Avenue – „като нарисувана!“

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Миналата година пробвах една малка игричка, която беше достатъчно само да си принтнеш листчета, да вземеш няколко зара и нещо за писане. Играта се казваше Doodle City и можете да прочетете ревюто ни като кликнете на бутона отдолу.

Ревю: Doodle City

Aporta Games спазва почти същия си формат и с една от новите си игри Avenue. Тук отново ще рисувате пътища по малки листчета, само че този път вместо градски улици ще свързвате вашите замъци и ферми със засятото грозде из полето.

Тук основната механика не се извършва със зарове, а с тесте карти, което донякъде ще премахне проблема с въпроса „Мчи аз що да си я купувам тая игра, като мога да си я принтна“. Донякъде. Тези карти са два вида. Единият е малко тесте от пет карти с букви. Тези букви отговарят на буквите на петте ферми на листчето, върху което ще играете. Другото тесте е с пътища.

Всеки играч си откъсва едно листче от „тефтерчето“ с листчета, намира си нещо за писане (което не е включено в играта) и след това играчите разделят двете тестета.

Играта се развива в четири рунда. В началото на всеки рунд се тегли карта от тестето с букви (ферми). Това определя коя ферма ще даде точки този рунд.

След това един от играчите обръща карта от тестето с пътища. В този момент всеки има право на едно от две действия. Едното е просто да нарисува път, като се опитва да свърже колкото се може повече (не винаги) гроздове с определената ферма. Другото, което може да направи е да погледне следващата буква от тестето с букви. Това е почти задължително действие, защото бихте искали да комбинирате добре пътищата си.

pic3113105_lg

В играта има известен „пушурлък“ елемент, защото когато се обърне четвърта карта с жълт цвят от тестето с пътища рунда свършва.

Може би най-хитрата и оригинална част от играта е начинът, по който се отбелязват точките. Да, просто свързвате гроздове с ферми и вземате съответните точки… но! НО! Всеки следващ рунд вие трябва да изкарвате повече точки от предходния рунд. В противен случай ви се пише нула за този рунд и в края на играта ще получите дори „-5“ за всяка нула. Пише се нула, а не  „-5“, защото следващия рунд ще ви е достатъчно и само едно, за да се запишете.

Освен тези точки, в края на играта получавате и бонус точки за свързани цветове гроздове с цветове замъци по картата.

Заключение

Avenue е сладка малка семейна игра, която може да се играе и като филър в геймърска компания. Правилата са лесни, обясняват се лесно, и като цяло самата игра се играе лесно. Достатъчно е достъпна, за да се играе с всеки, но е и достатъчно интригуваща, за да предложи избори, интересни решения и рискове за вземане, за да развълнува и по-опитните играчи. Донякъде.

Така. Харесвам играта, нека започна с това. Но не мога да се отърва от усещането за съвсем леко ленив дизайн. Разбирам, че това трябва да е семейна игра, разбирам и че са искали цената да е прилична, но така както е, усещам, че преиграваемостта не е достатъчно голяма. Всички листчета са еднакви, което можеше лесно да се пооправи с поне още едно тесте малко по-различно от първото, а желаението за „още съвсем малко повече“ би се родило дори и в настолните мъгъли след десетина игри. Цветните замъци са готина добавка, но може би още някакъв малък допълнителен детайл щеше да помогне. Така де, това е малко мрънкане.

Освен това, за скоростта, с която ще играете играта, мисля че листчетата в кутията ще свършат бързо. От друга старана, можете да си принтнете безплатно от сайта на Апорта… което почти хвърля играта в категорията „безплатни игри за принтиране“. Ако ви се занимава, аз ви препоръчвам да си ламинирате десетина листчета и да си пишете с изтриваеми маркери.

Стига мрънка! Играта не е лоша за това, което е. Просто… въпреки хитрите механики ми се щеше да има още мъничко заряд, за да избухва на секцията всеки път, когато погледна към нея. Засега, все още смятам, че Doodle City е по-добрата от двете.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Бърз геймплей
  • Играе се с от колкото искате играчи, дори можете и сами
  • Почти няма време на изчакване между ходовете
  • Хитра механика за отбелязване на точки

МИНУСИ:

  • Усещане за безплатна игра
  • Съмнителна преиграваемост

Можете да разгледате и останалите игри на компянита в техния сайт. На част от тях имаме ревюта, на друга се очакват в скоро време.

Aporta Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers