четвъртък, февруари 29, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sol – отборна пиратска игра с 3Д остров!
Sol – отборна пиратска игра с 3Д остров!

Sol – отборна пиратска игра с 3Д остров!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Есен мина и е време да продължим с новите игри от най-големия фестивал за настолни игри в Европа. Тази година беше фрашкана с нови игри, чиято цел е поставена върху гърбовете на “мъгълите” в нашето хоби или поне върху тези на по… „кежуъл” играчите. С други думи, не излязоха твърде много „геймърски” игри, въпреки че имаше няколкото големи заглавия. Доста от колегите ми геймъри не се радват на този факт, но лично на мен не ми пречи тази актуална вълна. Да, пазарът малко се отдръпна от това да се провокират хардкор запалените играчи с нови и дълбоки стратегии, но от друга страна хобито ни нараства с нечувани размери всеки ден.

pic3152648_lg

Sol е точно от онези игри, които се стремят да задоволят нуждите на прохождащите в хобито, с което помагат и веселите цветове, баналната пиратска тема и 3Д ефектът на картата. Интересно е, че предната игра на компанията също имаше вид на приятелска игра за начинаещи и правилата й бяха на пръв поглед лесни (Sapiens), но играта се оказа изключително изстискваща и агресивна, което я вкара в подвеждащата ниша на геймърска игра с вид на игра за начинаещи.

Sol няма този проблем. Това наистина е леко и лесно приключение, а тематичността помага за схващане и на най-малките трудности.

Играта е напълно отборна, което е огромен плюс, защото не се срещат много такива игри. Всъщност, това е и най-големият й плюс, защото предизвиква сериозен социален елемент, в който двата отбора се опитват да се надхитрят един друг, като междувременно съотборниците се опитват да не издадат и малкото скрита информация, която имат. Но… това е и най-големия минус, за което ще говоря в заключението.

20161029_121049

В Sol вие сте на тайнствен остров, в който търсите съкровище. Сблъскват се приключенци с конкистадори и очевидно само единият отбор ще спечели. Всъщност, ако се следват правилата, тематично само един човек печели, защото е нужно само един човек да стигне със съкровището до кораба си и печели за целия отбор.

Ако сте играли Tobago, тук отново има подобна механика, в която по време на игра, малко по малко се откриват нови и нови улики за съкровището и така се скъсяват вероятностите.

На картата им няколко 8 различни храма. Четири кръгли и четири квадратни. От тях четири са сини и четири жълти. Освен това четири са с едно стълбище и четири с четири стълбища. По време на играта отборите ще слагат карти с лицето надолу, понякога и с лицето нагоре под едно табло. Тези карти ще определят къде ще се появи съкрвището. В момента, когато се намерят определен брой улики се гледа от кои видове карти има най-много. Така се разбира къде е съкровището.

Всеки играч има собствен персонаж със статистики и специално умение. Умението обикновено е доста ситуационно и открихме, че най-ценните са свързани с мобилността по картата.

20161029_121044

Всички съотборници от единият отбор извършват действията си преди да дойде ред на другия отбор. Всеки играч има различни статистики по основните три действия – движение, търсене и бой. Понеже по картата има места с различни височини, изкачванията изискват повече движение. Това прави доста от персонажите почти безсилни… освен ако не намерят допълнително движение от някъде. От къде?

Второто основно действие е „Търсене”. Цялата карта е засята с токънчета с лицето надолу. Когато похарчите „търсене” вземате токънчето във вашето поле и ако е „бой” или „движение” си го запазвате на отредено място, а ако е „улика” или „флаг” се обръща. Боят и движението ви помагат за статистиките, докато флага ви позволява да си сложите изход, откъдето ще трябва да избягате след като намерите съкровището. Колкото повече флагчета намерите, толкова повече вероятни изходи ще можете да планирате. Уликата ви позволява да играете карта с опрелена част от местоположението на храма – цвят, форма или стълбища. Покрай тези улики има малко  правила, но няма да навлизам в тях.

Каква пиратска игра щеше да е, ако нямаше битки! Всъщност, не мисля, че има много игри с по-прости битки от тази. Когато се срещнат двама играчи от различни отбори се хвърля по едно зарче (като преди това могат да се добавят мечове – токънчетата „бой”) и който има повече общо мечове бие. Загубилият не губи чак толкова много, просто има ограничение в действията си за един ход… което всъщност понякога може и да е достатъчно неприятно. Въпреки това, играта е на практика сътезание, а битките са само опция за забавяне на противника. Като добавим и огромната случайност на зара (от нула до четири), героите с бойни умения се превръщат в най-слабите, защото дори и в малкото битки, които ще имате, и най-големия шушляк ще може да назмоца която и да е нацепена батка, ако хвърля добре.

И така отборите ще тичат, ще търсят следи, ще се млатят от време на време, ще си крадат един от друг, ще маневрират и ще избягат от острова. След около час приключение, всичко свършва.

20161029_121034

Заключение

Sol е хитра семейна игра, която може да се играе както само от двама души, така и от осем. Рядко се срещат страхотни отборни игри и… тази не е такава. Добре де, играта, сама по себе си е добра, няма какво да се лъжем. Забавно е да се разхождаш из красив остров и да откриваш улики за съкровище. Забавно е да се млатите, макар и на почти случаен принцип. Но отборният аспект? Тази игра страда от тежък алфа синдром. По-агресивните играчи от отборите определено ще диктуват на останалите какво да правят.

Това се дължи основно на често очевидни действия, които всеки трябва да извърши, както и на почти еднаквите персонажи в играта. Да, всеки има някакво специално умение, но то е крайно ситуационно и не е задължително да влезе в игра.

Въпреки това, компонентите в играта са разкошни, дори всички картонени часто са страшно дебели. Блъф механиката с откриването на съкровището работи… в повечето случаи. Често изборът на отборите ще бъде очевиден, освен ако не сте поставили предварително няколко евентуални места, от които да излезете. В противен случай е ясно, че бихте искали съкровището да се появи близо до лодката ви.

За да заключа… играта е от семейното ниво на Tobago, но с доста повече късмет, което би се усладило на семейства с деца. За геймъри Sol също би била интересна, но едва ли за повече от две-три игри.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти с готин 3Д ефект на картата
  • Приятен и шеговит арт
  • Темата се усеща силно

МИНУСИ:

  • Твърде много случайност
  • Сериозен проблем с алфа синдром

Ако смятате, че това е вашата чаша солена морска вода, можете да разгледате сайта на производителите и да си поръчате играта.

Catch Up Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers