неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Argent: The Consortium – великата американска Евро игра
Argent: The Consortium – великата американска Евро игра

Argent: The Consortium – великата американска Евро игра

pic2336020_mdМалко въведение – аз НЕ съм фен на Евро игрите и съответно НЕ съм фен на игрите с поставяне на работници (worker placement). Представете си изненадата ми когато открих, че любимата ми игра за тази година се оказва точно такъв тип. Argent: The Consortium е игра на любимия ми издател – Level 99 Games – и носи гръмкото определение The Great American Eurogame. И не се шегуват – наистина е така. Това е игра, която хваща базовата механика на игрите с поставяне на работници, след което добавя всичко онова, което обикновено ми липсва в такива игри – атмосфера, пряко взаимодействие между играчите, голямо разнообразие и преиграваемост, и нещо различно за правене от просто поставянето на работници. Нека да разгледаме тези неща по отделно:

Атмосфера/тематичност 

играчите са декани на различни катедри в магическия университет Арджент, където ректорът точно се е оттеглил и след 5 дни консорциум от настоятелството на университета ще гласува кой да го замести. Съответно, целта на играта е да съберете най-много гласове за вашия кандидат в края на 5-те рунда. Тук е и една от гениалностите на играта – тя не е с точки, или поне не в традиционния смисъл на думата. Всяка игра има 12 члена на журито, които ще гласуват за играчът, който има най-много от нещо (техния критерий). Двама от тях винаги се знаят кои са и какво искат, но останалите 10 са тайни и се вадят на случаен принцип, така че всяка игра има различни тайни условия за победа. В течение на играта, играчите могат да придобиват знания за това какво търсят отделни гласоподаватели, така че да знаят как да фокусират играта си. Като се прибавят към това и различните студенти, които можете да пращате да ви вършат задачките (работниците в играта) и магиите, до които имате достъп, атмосферата на играта не ви позволява да забравите, че се борите с другите играчи за гласовете, които биха ви направили ректор на магическия университет.

pic2335465Прякото взаимодействие 

Хората, които обичат да си кроят собствените планове и да са изолирани от действията на другите играчи няма да са доволни по този параграф. Свикнали сте, когато заемете едно място първи да ви е гарантиран бонусът от него? Еми сори, но ако не сте си сложили зеления маг на това поле (департамент природни магии), то всеки играч, който има червен маг (департамент заклинания) може да ви рани човечето, да го прати в лазарета и да ви заеме мястото. Дори да сте си сложили зеленото човече там, нищо не пречи на някой да ви удари с магия, която премества човечето ви на поле, което не ви върши работа и да ви заеме мястото. Само сините магове (департамент божествени магии) могат да устоят на чуждите заклинания. Взаимодействието го има и на още 1 ниво, което също е гениален избор в игровия дизайн.

В повечето игри с работници, рундът свършва когато последният играч сложи последния си работник. Това води до факта, че получаването на допълнителни работници е ОГРОМНО предимство. Е, в Argent рундът свършва, когато се вземе последната от т. нар. Bell Tower карти, които са равни на броя играчи. Това пък води до факта, че ако нямате как да ускорите поставянето на магове, някой просто ще ви прекрати рунда преди да сте си поставили последното работниче и то ще ви свърши точно 0 работа.

Ако не е станало ясно още да го кажа в прав текст – това не е worker placement играта на дядо ви, в която всеки се опитва да си оптимизира собствената стратегия и се борите само кой първи ще вземе дадено място – тук се борите ПРЯКО с другите играчи за най-различни неща. Предупредени сте!pic2335464_lg

Голямо разнообразие и преиграваемост 

Разбира се, че и други игри имат преиграваемост – в Agricola имате различни карти с професии и малки подобрения, които могат да насочат играта ви и полетата, върху които можете да поставяте работници излизат на ограничено случаен принцип. Играта е донякъде различна всеки път, но всеки знае кои са наистина ценните полета и се бори за тях. В Argent разнообразието идва под най-различни форми. Най елементарната форма е, че всеки път условията за победа са различни и трябва да разберете какви са те – стратегията от миналата ви игра може да ви носи точно 0 точки през тази. На второ място, подредбата на различните стаи в университета може да промени играта, тъй като те дават бонусите си в реда, по който са наредени. Това последното е доста жалък пример, но исках да го кажа преди да вдигна мизата много като споделя, че всъщност възможни стаи в играта има много и всеки път се теглят на случаен принцип кои ще са активни в дадената игра.

Освен това, ако не ви е достатъчно, че стаите и редът им имат значение, може да ви е интересно да знаете, че всяка стая има вариант А и вариант Б (на гърба си), които могат да се смесват както намерите за добре, така че нека просто се съгласим, че възможните университети, в които ще се борите за надмощие са повече отколкото има смисъл да броим. Разбира се, не само това е важно – има 12 различни кандидати, които идват със собствена начална магия и двамата мага от собствения си департамент. След това ще си изберете какви други 3 мага искате да вземете. Това ни отвежда и до 5-те различни вида работника, които имате, всеки с различни умения (има и един 6-ти вид, който просто няма умения, но него въобще и не го броя). И тук, ако ви писне да играете с тези „скучни“ работници бихте могли да решите, че играете с вариант Б на уменията им или да смесите вариант А и вариант Б на различните работници и така да играете с различни комбинации от работници всеки път.

Но чакайте, както казват в рекламите – това не е всичко! Всяка игра, на случаен принцип ще излизат различни магии, които можете да научите, различни поддръжници, които можете да привлечете за каузата си и различни артефакти, които можете да намерите. Тук въобще няма да адресирам какво вкарва разширението към играта, защото разнообразието става толкова необятно, че някои хора с по-слаба психика може и да не издържат.

Нещо различно за правене

Мда, в тази игра няма да слагате работници на всеки от ходовете си. На всеки ход ще трябва да направите действие, но то може да е или поставяне на работник, или правене на някое магия, или използване на предмет, или използване на поддръжник, или взимане на Bell Tower карта. Това значи, че на всеки ваш ход ще трябва да взимате много интересни решения, а не просто „къде да сложа работник?“ Решенията по-скоро са нещо от сорта на „Дали да сложа работник някъде сега и ако да, какъв? Ако ли не, дали не ми е по-изгодно да направя тази магия, която ще рани двама други работници в една стая на университета, или пък да използвам този поддръжник, който ще ми даде допълнителен работник. Ако направя това обаче губя темпо и Пешо и Мария може да ми вземат последните две Bell Tower карти и аз така да остана с 2 неизползвани магьосника, което ще е разхищение …“

Тук мисля да премина към плюсовете и минусите на играта за мен, въпреки че мисля, че няма нужда да ви държа във фалшиво напрежение – играта е страхотна и от всички, с които съм я играл до тук не съм чул нито едно различно мнение. Но да, плюсовете:

+ начинът на печелене е доста уникален и много добре работи, за да прави играта различна всеки път, да вкарва дедуктивен елемент (Пешо видя онзи гласоподавател какво иска и сега започна да трупа пари … сигурно онзи гледа кой има най-много пари) и да слага спирачки на която и да е „счупена“ стратегия. Ако откриете някакъв начин в играта да правите по 100 мана на ход, това е чудесно за вас и ще ви даде най-много 1 точка в края на играта (ако въобще някой от консорциума търси мана).

+ Условието за приключването на рунда е гениално. Допълнителните работници все още са много силни, но ако не внимавате, ще си останете с 1-2 неизползвани, защото другите играчи са събрали Bell Tower картите (които между другото дават различни бонуси, та има смисъл да се взимат).

pic2455159+ Разнообразието в играта е безобразно … това е страхотно

+ Има яко взаимодействие между играчите … или не. Ако групата иска може да се прецаква брутално – раняване на магове, връщането им в офиса, пращането им в паралелно измерение, така че да не карат първи … има как да вгорчите живота на другарчетата. От друга страна, ако групата прецени може почти да не се месите в плановете си. Играта го позволява (насърчава даже), но не ви кара насила.

+ Богатството на решения за вземане е рай за хората, които обичат по задълбочени игри. Тук наистина, ама НАИСТИНА решенията ви са много интересни. Има полета, които ще искате да хванете със зелените си магове, за да не могат другите да ви ги ранят, но пък ако има някой, който може да ви прати в паралелно измерение, а пък червените магове вече са по таблото, по-добре е да сложите син маг на това поле …

+ Времетраенето на играта е доста културно за игра от такъв тип и калибър като в зависимост от броя играчи би трябвало да можете да я приключите за 2 – 2.5 часа.

+ Компоненти са много високо качество. Маната е едри кристали, парите са пластмасови (е не е най-яката пластмаса, но е по-яко от картон, пък и са големи и лесно се борави с тях), всеки цвят маг си има собствена фигурка, която изглежда различно, картите са от масивен картон, даже книжката с правилата е върху доста качествена хартия (на пипане е доста луксозна).

pic2413508_lg

– Решенията са бая комплексни и когато седнете пред играта за първи път ще се чувствате малко като в небрано лозе. Още от първи ход имате огромен набор от възможни действия и това е леко стряскащо. Не дай си Боже да има играчи, които страдат от аналитична парализа (трябва да обмислят всеки ъгъл преди да действат) и играта е до там. Ще ви отнеме 5-6 часа.

– Играта заема място. Не, не – не ме разбирате, ИГРАТА ЗАЕМА МЯСТО. 3-ма души сме играли на маса, на която комфортно играят 6 човека Game of Thrones и към края лееееко ни отесня. Та да, играта е звяр за място.

pic2462688_lg

– Арт стилът е същият като на BattleCON. Това за мен не е минус между другото – на мен много си ми харесва, но е леко аниме, което предизвиква алергични реакции у някои хора.

– Цялото това разнообразие няма да го използвате напълно – гарантирам. Запазената марка на Level 99 Games е кутиите им да се пръскат по шевовете от игра и разнообразие. Истината, която съм открил още от BattleCON е, че базовата игра е толкова яка и разнообразна сама по себе си, че всички онези неща, които човек може да добави, за да си я направи по-разнообразна остават в голямата си част неизползвани. Ако някой ви попита коя 1 игра бихте взели на пустинен остров, верният отговор е някоя от игрите на Level 99 Games – и 40 години да прекарате там, игрите имат достатъчно съдържание да са нови и интересни.

pic2335468

Това е от мен за Argent: The Consortium. Така се правят наистина тематични и разнообразни worker placement игри. Ако харесвате този тип игри по принцип, вижте дали по-агресивният стил на тази няма да ви допадне. Ако не сте (като мен), тази игра почти сигурно би ви била изключението от правилото. Това е поредният хит от този издател и със следващата Kickstarter кампания, която са пуснали за Millennium Blades, мисля че отново ще направят нещо интересно и уникално в полето на настолните игри. Прегледайте някое и друго видео ревю и ако сте смели (и имате голяма маса) пробвайте играта и ми кажете дали някъде съм преувеличил.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers