понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Amber Route – игра с истински кехлибар… и истински проблеми
Amber Route – игра с истински кехлибар… и истински проблеми

Amber Route – игра с истински кехлибар… и истински проблеми

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди около седмица написах ревю за една хитра и динамична военна игра – Black & White на новоизникналата компания Bomba Games. Там загатнах какво можете да очаквате от това ревю, така че ако ме следите, знаете, че не съм очарован от Amber Route. И понеже не обичам да плюя много по труда на хората ще се опитам да съм кратък и съвсем малко да плювна. Преди това нека с няколко думи ви разкажа за какво става въпрос в играта.

Играчите управляват караван, който се опитва да стигне своята дестинация, но по пътя ще се среща с всякакви капани и чудовища от славянската митология. Да, играта е полска и са използвали познати славянски гадове. Така де, горе-долу познати. Не и на мен, де…

Темата, честно казано, е интересна и различна. Това е втората игра за славянска митология, която съм играл. Първата беше Slavika, но и тя не беше нищо особено, въпреки че имаше повече игра в нея.

pic2233937

Истински кехлибар!

Несъмнено, най-хубавата част от играта са компонентите. Те са малко, но са стилистично изпипани. Илюстрациите са уникални, шарени, хумористични и стилово много напомнят на „Samurai Jack” (Ех… онази битка на моста с шотландеца…). Плочките са в същия стил и въпреки, че една-две не се заклещваха добре една с друга, като цяло работят добре и щом се подреди картата всичко изглежда много приятно. Заровете са големи и дървени, книжката с правилата с написана добре и с доста примери. Както вече сте прочели, играта пристига с много парчета истински кехлибар в платнена торбичка. Всичките парченца са различни и автентични. Това са всъщност точките в играта. Вашата цел е да ги събирате, а тематично, вашият керван пренася именно такъв товар до крайна дестинация.

Преди да почна с лошото, ето какво всъщност представлява играта.

Ходът на играча се развива по следния начин.

 • Вземаш ескорт токън (подобрява зара) или карта (дава допълнителни зарове)
 • Движиш се (с едно поле, а ако изхарчиш токън – с две) или теглиш две карти за едно кехлибар или вземаш още един ескорт токън
 • Срещаш капан, гад или дух
 • Биеш се с друг играч (ако искаш)

Когато някой достигне финалната права, играта свършва и който има най-много точки печели. Първия има + 5, а всички останали -1 за всяко поле преди финиша.

Всичко останало е ясно, нека с две думи да обясня за битките. В играта има три вида – битки, духове и капани.

Когато стъпите на поле, теглите карта от тесте с препятствия. Всяка карта има символ. Ако този символ не съвпада с полето, на което сте стъпали, значи ще се справяте с лесно препятствие. ко съвпада с един символ – нормално, а ако съвпада с два – трудно препятствие.

pic2200707_lg

Ако успеете да се справите ще получите награда – вероятно карти и/или ескорт токъни и кехибар. Ако не успеете – ще губите карти или токъни или кехлибар.

Всички видове препятствия се извършват с помощта на зарове.

 • В битките – трябва да направите определен брой рани на противника в зависимост от трудността. Тоест да хвърлите петици или шестици.
 • При духовете трябва да хвърлите минимум число в зависимост от трудността.
 • При капаните – трябва да хвърите определен брой еднакви зарове в зависимост от трудността.

При всички препятствия можете да ползвате карти, които добавят зарове за съответното поле, което е изобразено и на картата. Освен това, можете да използвате и ескорт токъни, за да качвате или сваляте с едно някой зар.

Идва лошото!

Играта е изключително небалансирана и не достатъчно плейтествана.

Първо…

 Препятствията са абсурдно лесни

Ескорт токъните са най-полезното нещо в играта, а с тях се сдобивате по няколко на ход! Да, имате максимум, но вие винаги ще бъдете на този максимум. Когато трябва да хвърлите два еднакви зара, а вие имате 5 токъна, няма защо да не ги ползвате. О! Да не забравяме картите, които добавят сума ти зарове, а вие имате няколко карти в ръка.

Когато играхме, не загубихме нито една битка. Нито една! Никога! Освен това и картите използвахме доста рядко. Ескорт токъните са твърде силни. Може би ако лимита беше 3 или пък два токъна да могат да завъртят зара с едно, не знам. Не е тествано достатъчно.

pic2200696

И да се молиш и да не се молиш, играта си е зле…

 

Битките между играчите са скучни и само бавят иначе бързата игра. Ако победите играч му вземете едно кехлибарче, но пък ще загубите много карти и токъни. Всъщност, битките между играчите са десет пъти по-трудни и вероятността да понесете щети е много по-сериозна. Говоря не само за загубилия. Победителят също трябва да изразходи количество карти и токъни, за да спечели. С други думи, битките между играчите са ненужни.

Второ…

Почти никога няма да се движите само с едно поле!

Както споменах, ескорт токъните ще бъдат винаги в изобилие и винаги можете да използвате един такъв, за да се придвижите с две. Няма защо да не го правите.

Трето…

Ако играете по-дълга игра, тоест с по-дълъг път, вероятността някой да е напред е доста голяма. Да, всички ще се движат напред с две, но ако само два пъти се случи, че нямате достатъчно токъни вие вече ще сте тотално назад. Първият играч накрая получава цели пет точки! Всеки един отзад по -1 на поле! Играта се печели с десетина точки! Тоест +5 и -1 е огромна разлика. С други думи – който стигне пръв, ЩЕ спечели.

Не искам да хейтя повече, наистина. Затова ще мина към финалните ми думи.

pic2080130

Заключение

Amber Route е една лека игра, която се изиграва за около 40-50 минути, а ако играете на кратката версия – около 30 минути. По принцип, проблемите в кратките игри се прощават, заради малкото времетраене, но в тази, не мога да го направя. Играта е тотално неплейтествана и има нужда от преработка. Вече видях онлайн приятни домашни правила, които оправят проблемите, които споманах. Ако ги използвате, ще откриете Amber Route дори за приятна игра. Аз нямам намерение да го правя, защото приемам играта такава, каквато е. Дизайнерите не са се погрижили за продукта си, не съм аз този, който трябва да го оправя.

Ако искате нещо непретенциозно и почти безсмислено, силно ви препоръчвам Amber Route. За мен тази игра е незавършена и със сигурност няма да остане в колекцията ми. Срамота, като се има предвид потенциала на Bomba Games!

ПЛЮСОВЕ:

 • Интересна тема
 • Интересни илюстрации

МИНУСИ:

 • Безинтересна игра
 • Недомислен и не плейтестван геймплей

 Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Играта е неуважително счупена
 • Не си падам по славянска митология
 • Има опасност децата ми да глътнат кехибара
 • Пак ми се гледа Самурай Джак

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers