вторник, април 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Africana – семейна игра за приключения и експедиции
Africana – семейна игра за приключения и експедиции

Africana – семейна игра за приключения и експедиции

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

През последните седмици имах възможността да пробвам известно количество игри на Abacusspile – някои нови и някои доста стари. Оказа се, че семейните им игри изненадващо са по вкуса ми. Преди да ме обвините в каквото и да е, трябва да признаете, че вкусовете на всеки един геймър се изменят с всяка изминала минута. И това не се дължи на неконсистентност в характера или повърхностно отношение, а на лични преживявания, опитност в ежедневието и възможността за игра. Колкото и абстрактно да звучи, това е истината. Човек преминава през етапи, променя се, случват се много неща в живота му, които не просто променят вкуса му в игрите, но и начина, по който гледа напред. Това е хубаво нещо, хора.

Казвам ви всичко това, защото който ме познава знае колко предпочитах тежките и дългите стратегически или приключенски игри. Сега, въпреки че ми харесва идеята за такава игра и обичам да си казвам, че „трябва да я играя някой път“, просто нямам време и нужната настройка. Променям вкуса си към по-кратките (до два часа) игри и такива, които мога да извадя да играя с почти всички.

Както и да е, дори това не е окончателно, защото кой знае какво ще ми предложи новата година и какво ще предпочитам след това, но се радвам, че мога да споделя вкусовете си и личните си преживявания в геймърския си живот с вас.

Уау! Колко глупости! Време е за Africana!

pic1515545_lg

Темата

Играчите влизат в ролята на изследователи през деветнайсти век в Африка. Ще организират и ще се включват в експедиции, ще събират артефакти и ще наемат местно население, което да им помага в разкопките.

Илюстрациите, компонентите, дори геймплея може да ви помогне да се въвлечете поне малко в темата. Да, няма да изгорите от желание да си обуете мръсните приключенски ботуши, но пък и няма да искате да си ги изгризете от скука.

Explorers in Africa

Играта

Дизайнерът е култивираният в Abacusspiele активен работник – Майкъл Шахт. Тези, които са играли друга негова игра – Valdora, ще познаят една от механиките в играта – приключенските книги. Преди това обаче да обяздим индийския слон в стаята. Africana e различна версия на Ticket to Ride. Не официално, разбира се. Дори механиките са доста различни, но още след третия ход ще си кажете: „Хм, това много напомня на Ticket to Ride”.

Целта в Africana е да събирате точки, като завършвате експедиции преди другите играчи и събирате артефакти. Когато експедициите свършват, играта също приключва.

pic1203184

В тази игра, играчите ще се движат по картата с помощта на карти със символи, които трябва да изхарчат (Да, точно както във „влакчетата“). Има една основна разлика обаче. В Africana ще ползвате много по-малко карти, от колкото във „влакчетата“. Това се дължи на ограничените маршрути, а и на това, че някои от картите си ги връщате в ръка в края на хода. С други думи, можете да си напълните ръката с карти, които никога няма да изхвърляте.

Картите, които не се изхвърлят символизират „местните“ и са изключително полезни, но в края на играта носят минус точки. И то доста минуси. Така че не е лоша идея да намерите начин да се отървете от тях към края на играта.

В играта има два основни начина за печелене на точки. Експедиции и Приключения.

pic1235307_lg

Експедициите

В долната част на картата на Африка ще откриете място, където винаги ще има няколко експедиции, които можете да започнете и завършите. Всяка една експедиция има стартова локация и финална локация. Вашата цел е просто да преминете през стартовата и после да стигнете до финалната. Не е задължително да е в един ход. Веднага щом преминете през стартовата локация, можете (и вероятно бихте искали) да сложите маркер, че започвате експедицията. Не е нужно да бързате да я завършите, но трябва да внимавате дали някой няма да ви изпревари, защото само той ще спечели точките от нея.

Експедициите са изключително лесни и интуитивни. През цялото време ще искате да оптимизирате маршрутите си, като преминавате през максимално много стартови локации и после да се придвижвате така, че да завършвате за един-два хода няколко експедиции.

Africana

Това, честно казано ми допадна много, защото не изисква някакъв всеобятен мозъчен впряг, но всичко става с едно ефирно приплъзване на погледа върху експедициите. Картата е малка и има кратки пътища, тоест от локация до локация не е огромно разстоянието (с изключение на Южна Африка – там е пълно с кратки маршрути). С други думи – почти всеки ход ще имате възможността да започнете експедиция.

Най-интересното обаче е, че винаги когато започнете експедиция ще получите бонус. Да, има награда не само за завършилите, но и за всички започнали. Наградите са или пари или карти. Много често ще искате да преминете през дадена локация не защото искате да се захванете с определена експедиция, а просто защото ще ви трябват толкова ценните два кинта.

Както виждате, експедициите не са нещо сложно и хората, които са играли „влакчетата“ могат да схванат цялата механика за минути. Това, което е малко по-различно и ново обаче са…

Приключенията

Картата е разделена на две части. Горна половина (над Екватора) и долна половина (под Екватора). В двата края на картата има разположени две големи дървени книги. Да, това са реални компоненти. В разгънатите книги се слагат съответни карти с артефакти.

Когато сте в съответната половина на картата имате възможността да похарчите целия си ход като просто купите един или няколко от видимите артефакти. Ако не ви харесва това, което виждате, можете да разгърнете съответната книга – тоест, да преместите артефакта на другата страница. Ако искате да разгръщате по-дълго обаче ще трябва да плащате.

Ако си харесате артефакт, просто плащате и си го вземате пред себе си. Но! Той все още не е ваш! Вие просто сте открили следа към него. Ще трябва да влезете в приключение, за да си се сдобиете с него. Всъщност, всичко, което трябва да направите е да отидете до съответната локация, която пише на него и тогава вече можете да си го приберете.

pic1208118_md

Ще се опитвате да събирате комплекти еднакви или различни артефакти (има таблица на картата за това) и в края на играта те ще ви носят много точки!

Малко съм на ръба с тези артефакти. От една страна много ми харесва идеята с книгите, от друга, не мога да кажа, че работи толкова добре, колкото предполагах в началото.

Оказва се, че почти никога няма да разгръщате книгата, защото почти всичко, което е на разположение ще ви хареса. Да, след средата на играта вече ще събирате конкретни артефакти и тогава може и да поразгърнете две-три страници, но пък тогава картите ще са толкова малко, че едва ли и това ще се случва често.

От друга страна, много ми харесва тази… мини игра. Да, сякаш е леко отделена от основната механика, но се оказа, че има различни стратегии за игра. Ако човек се фокусира основно върху артефактите, тогава той ще губи много време да купува, а малко да се движи. В същото време, други ще се скъсват от разходки из Африка и ще обират експедициите. Може и да лавирате между двете, като съберете само един или максимум два комплекта артефакти, така че и това е вариант.

Което ме навежда на преиграваемостта. Да, стратегиите са ограничени, но като цяло, това е една състезателна игра, в която целта е да следите кой каква експедиция се опитва да изпълни и кои артефакти преследва, за да му ги измъкнете под носа. Така че взаимодействието е много, но пасивно и не агресивно. Типично по семейно му! Abacusspiele стайл!

pic1203183

Заключение

Africana е състезателна игра със семеен дух и прилично взаимодействие, която продължава около час. Няма да ви напрегне, но няма да остави и безучастни. Идеална е за събиране с родители или по-млади геймъри. Може да служи и за добра интро игра сред не геймърите. Въпреки че частта с приключенията може да ги обърка в начало, новаците бързо могат да схванат как върви динамиката само след ход-два. Ако харесвате Ticket to Ride, това е точно във вашата алея! Игрите си приличат по усещане, но са достатъчно различни, за да имате и двете… ако обичате този жанр. Лично аз не смятам да задържа Африкана, защото и без това изваждам „влакчетата“ много рядко. Вероятно ще се случи да извадя такъв тип игра веднъж на няколко месеца, така че за мен няма смисъл да държа и двете. Ако обаче искате разнообразие в пътуването из континтенти и изпълняване на маршрути/експедиции – силно ви препоръчвам Африкана.

pic1517883_lg

ПЛЮСОВЕ:

 • Интуитивни механики
 • Няколко начина за печелене на точки
 • Доста взаимодействие, но не агресивно.

 МИНУСИ:

 • Има усещане на други игри, които са по-добри от нея.
 • Обръщането на страниците се извършва по-малко, от колкото ми се щеше

 Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

 Защо?

 • Страх ме е от Африка
 • Нямам подходящи хора, с които да я играя
 • Имам по-добра игра от този тип
 • Нямам място на секцията

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers