четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » 5 Minute Chase – Заглавието казва всичко
5 Minute Chase – Заглавието казва всичко

5 Minute Chase – Заглавието казва всичко

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Малко хора знаят, но имам бегъл, но за сметка на това лош, опит с дизайнването на настолни игри. Имах три опита, като първите два бяха доста продължителни, но в крайна сметка ги прекратих, защото ми се струваше, че игрите са посредствени. Работеха, но… ако самият аз давам оценка 6 на моя игра, това е показателно.

Третият ми опит беше изключително кратък, не защото идеята ми се струваше лоша, а защото се занимавах с по-продуктивно за здравето ми нещо – недизайнването на игри.

Споменах това, защото точно този опит – третият, изумително много приличаше на играта, за която ще говоря. Бърза и хаотична игра в реално време, която да създаде напрегнатото усещане на бягащи от закона и гонещите лошите – полицията.

Разбира се, понеже това съм аз, при мен многотията беше в повече – имах влизане в сгради, излизане, блъскане с хора, скачане между покриви, велосипеди, полицейски коли, дори стрелби. Всякакви такива малки неща, които ми се струваха тематични, но в крайна сметка не помагаха на основната идея на играта – бърза и хаотична гоненица.

5 minute chase е елементарна игра, отдалеч личаща си, че е създадена за двама, въпреки че има правила и за повече играчи.

Единият от играчите играе избягал затворник, а другият – полицай, който се опитва да го хване.Двете страни са напълно асимитречни, а едно изиграване е под 5 минути.

Понеже се играят няколко рунда, заглавието е леко подвеждащо. Да, самото преследване е 5 минути, но цялата игра е около 20. Пак не е час, но не пречи да се позаяждаме.

Да си затворник е трудно. Цецка го казва. Не аз. па-Па-ПА! Актуална смешка – чек.

Заради това, който играе със затворника печели кажи-речи златна точка. Ако чистачката спечели, извинете – полицая (ти-би-ди-ДИШШШ, остаряла смешка – чек!), той печели само сребърна точка.  Малко по-различно е, но така ги наричам.

Така играете до две златни, една златна и една сребърна, или три сребърни точки.

И двамата играчи играят мини игри плочка по плочка, докато едно от двете неща се случи.

  • Мини играта на затворника стигне до финала
  • Мини играта на полицая стигне последната плочка на затворника

Мини играта на затворника

Затоврникът разполага с две купчини плочки, като по време на играта държи само едната, но може да смени цялата купчинка, ако реши.

Той избира плочки и ги слага една по една, като трябва да спази няколко правила.

Всяка следваща плочка трябва да е логично вързана с път с предходната и да няма полицейски патрул между двете… освен ако от едната страна на патрула няма храстчета.

Целта на затворника е да премине през три специални плочки, съдържащи карта, ключове и мангизи, като след това той трябва просто да сложи една от завършващите плочки.

Завършващата плочка се слага лесно, но трите предмета са обградени от полиция и ще изпаднете в доста мозъчен криндж, докато завъртите по подходящ начин правилната плочка. Понякога искате просто да сложите някаква си там плочка, за да се измъкнете от полицията.

Мини играта на полицая

Целта на полицая е да залови затворника, като за целта той използва свидетели. Всяка плочка е разделена на четири квартала, като във всеки квартал има по няколко свидетеля, които гледат в различни посоки. Когато затворника премине през плочка, вашата цел е да видите в кой квартал гледат най-много свидетели в посоката на затворника. Като откриете квартала, слагате токън със съответния символ на квартала. Ако стигнете до последната плочка, трябва да гледате обратно – в кой квартал гледат към посоката, от която се задава затворника.

Това е много трудна задача, защото докато сте се ококорили в плочката, затворника може да избяга и тогава отново трябва да гледате в другата посока.

 

След като полицая залови затворника или затворникът избяга се проверява дали всичко се е изпълнило правилно. Първо се гледа дали всички плочки са правилно вързани от затворника, а след това дали полицая правилно е сложил токъните. Много готина добавка в играта е факта, че гърба на плочката може да ви подскаже в коя посока какъв токън трябва да сложите. Така че няма да има нужда отново да смятате.

Ако и двамата са сбъркали се гледа кой е сбъркал пръв и се дава точка на другия.

Ей такива ми ти работи.

Заключение

5 Minute Chase е увлекателен филър за двама, който може и да е кратък, но ще ви ангажира и дори леко натовари. Трябва да го имате предвид, ако търсите нещо за лека „терасна“ игра. Освен това играта заема изненадващо количество пространство. Казвам изненадващо, защото никога не знаете накъде ще тръгнете да тичате, ако сте затворник. Понякога просто слагате там, където е удобно. Трябва да се приготвите да се изправите над масата, защото често плочките завиват в необичайни посоки и ако сте полицай трябва да гледате отблизо.

Тук няма особена дълбочина и въпреки интересния интензитет, играта може бързо да се изтърка. Все пак и двамата правите само едно конкретно нещо. Ако вадите 5 Minute Chase само от време на време, мисля че тя може и да се котира добре в дома ви.

Не е кой знае какво, но и не е лоша. Което отново ме навежда на мисълта за моето дизайнване на игри. Хубава игра, ама ако е само шестица, не си струва инвестицията.

За някои от вас може и да си струва обаче, понеже цента й е само 35 лева! Гарантирам ви, че кефът тук е повече от тия пари.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Ангажиращ и светкавичен геймплей
  • Асиметрични роли

МИНУСИ:

  • Играта бързо се изчерпва
  • Въпреки че има правила за повече от двама, това си е основно дуелна игра

Можете да откриете тази игра и без да преминавате през храсти – в сайта на нашите партньори от Time2Play.

Купи: 5 Minute Chase

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers