понеделник, април 22, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » В кибритена кутия: Wonderword
В кибритена кутия: Wonderword

В кибритена кутия: Wonderword

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Приятели, от няколко месеца в моят дом имам пет огромни кибритени кутии, които всъщност са настолни игри. Получих ги за ревю, заедно с друга игра на компанията Helvetiq – Grand Tour Europe. Има три причини, поради които така и не бях ги тествал. Причина номер едно – никой не се навиваше да ги тества с мен. Наистина, игрите звучат съмнително. Няма ги дори в базата на BGG. Причина номер две – играта Grand Tour Europe беше далеч от добра, и причина номер три – игрите се намират само в сайта на производителя и то на безумна цена, като за количеството компоненти. Всичко това доведе до ритуалното поставяне на петте игри зад куп други игри. Говоря буквално. Сложих ги зад други игри и не се виждаха.

Въпреки всичко това обаче, през цялото време изпитвах вина, защото въпреки че не съм ги изисквал, аз поемам отговорност да проуча и тествам всички игри, които се качват на секцията – канени или неканени. И така, един ден, най-после, някои от кутиите видяха бял свят на геймърската ни маса (въпреки, че една от игрите я играя с големия ми син от време на време с домашни правила).

И… както винаги, цялата ми предубедена преценка беше тотално смазана от всъщност количеството забава, което открих… поне в двете, които пробвахме досега.

Wonderword е игра, в която се образуват думи. Да, играта е на английски и знанието на езика не е просто предимство, ами си е направо изискване. Освен… след малко.

20160422_235007

Всеки играч получава по пет кибритени клечки и осем карти. Картите са с различни букви, като гърбовете на гласните и съгласните са с различен цвят.

Всеки играч се опитва да направи дума от колкото иска букви и я подрежда така, че да е удобна за другите играчи, с гърба надолу. След това всеки си обръща последната буква от думата. По време на хода си играчът може или да пробва да познае някоя от думите или да пасува. Има право на общо пет опита (само по веднъж на ход), за което са и петте клечки.

След като се завъртят по веднъж, играчите обръщат и следващата си буква отзад напред. Така докато на всички им свършат клечките или докато всички си познаят думите – което ще е в 90 процента от случаите.

Когато някой познае дума, печели толкова точки, колкото са неразкритите букви от съответната дума. Собственикът на тази дума пък печели толкова точки, колкото са разкритите.

Играе се до 27 точки. Ако никой не е стигнал до толкова, наново се раздават по осем карти.

Открихме, че има известна стратегия в това да се пробвате да образувате максимално прости думи, за да може думата ви да е твърде близка до други думи, което да подвежда другите играчи.

Както виждате, това е проста игра и нищо не пречи да я играете дори с обикновен Scrabble, като само измислите начин да отбелязвате гласните и съгласните.

Другият начин да ползвате Wonderword е да играете на шльокавица. Да, няма да имате цифри, но ако си изясните конкретната азбука на шльокавицата в началото (как се пише „ъ“ или „я“ примерно) ще си изкарате чудесно.

Заключение

Wonderword ме изненада. Това се оказа бърза и учудващо оригинална игра с прости, но хитри механики. Играта изисква английски, но можете да играете на шльокавица и пак да си прекарате супер. Ако играете с английски обаче, самите механики предразполагат до някакви хитрини и малки тарикатлъци. Дори и да не сте кой знае колко добър с английския речник, пак можете да играете играта. Всъщност, колкото по-прости думи използвате, толкова е по-малък шанса да ги познаят.

Мисля си, че Wonderword е великолепен инструмент за учене на английски и го препоръчвам за всички учители по езика.

С други думи, бре яка е играта, бе. Хич, ама хич не очаквах. Евала, Helvetiq, отсрамихте се от Grand Tour Europe.

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз и хитър геймплей
  • Перфектен инструмент за учене на английски
  • Можете да играете и на вариант „шльокавица“

МИНУСИ:

  • Изисква знание на английски

Можете да се поохарчите като си купите играта от официалния сайт.

Helvetiq

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers