петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Waggle Dance – настолна игра за птичките и пчеличките
Waggle Dance – настолна игра за птичките и пчеличките

Waggle Dance – настолна игра за птичките и пчеличките

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

В живота на всеки баща настъпва момент, в който трябва да разкаже на сина си за птичките и пчеличките. Моят Вики още няма две години и му е рано. Но очаквам и втори син след месец – Матей. Така че след някоя друга годинка и този разговор ще се случи. Реших да оставя това ревю като послание, което някой ден те ще прочетат и ще разберат всичко ако не за птичките, то поне за пчеличките.

Синко, животът на пчелите е много сложен. В техния свят има много повече неща, от колкото си представяме

IMAG1704

В кутията ще откриете 4 комплекта зарове, карти с действия, карти с кралицата пчела, плочки с пити, правила на различни езици, книжка с кикстартър „подкрепителите“, много кубчета, дискове и допънителен бял зар.

От кошера за краката, компонентите на Waggle Dance са удивителни!  Картинките на картите са с лековат и хумористичен арт, а заровете са напълно уникални. Освен, че вместо единица имат инкрустирана пчела, всяка точка от заровете всъщност не е точка а шестоъгълник!

Как се играе играта?

Сине, трябва да знаеш, че пчелите са много заети хора… ъ… пчели. Те никога не се спират на едно място.

1. Подреждате на масата всички стартови карти с гърба нагоре по азбучен ред (английски).

1. Подреждате на масата всички стартови карти с гърба нагоре по азбучен ред (английски).

2. Обръщате тези карти и получавате полето, където ще работят пчелите ви.

2. Обръщате тези карти и получавате полето, където ще работят пчелите ви.

 

Действията, където ще поставяте работниците са ясно различими с картинките, които са нарисувани върху тях. Подробно са описани и в книжката с правила. Книжката ли казах? Имах предвид – плаката. Не знам какво е вкарало тази муха или пчела в главата на дизайнера да я направи по този начин. Така книжката е почти неизползваема и крайно неудобна. Правилата на Waggle Dance са изключително елементарни, но така подреден памфлета, отива по-скоро да го залепя за входната врата и да го целя с дартс стрелички. За жалост и за това не става, защото играта е супер и не заслужава това!

Така, подредихме централното табло. Сега нека погледнем към личните места на играчите.

3. Всеки играч получава по шест зара (пчели) и кошер, съставен от три пити.

3. Всеки играч получава по шест зара (пчели) и кошер, съставен от три пити.

Целта на играчите в тази игра е да обърнат 5  пити в мед (има също така средно дълъг вариант със 7 и дълъг вариант с 9 пити). Първият, който успее печели.

Как се превръщат питите в мед? След малко. Нека да кажем какво прави играчът по време на своя ход.

IMAG1745

4. Играчът взема шестте зара в ръка и ги хвърля.

IMAG1746

5. Разглежда получените числа и решава какво ще прави с тях.

 

 

 

 

 

 

Пчеличките обичат да работят. Понякога решенията им може да изглеждат случайни, но това съвсем не е така.

В зависимост от числата, които се паднат, играчът избира действията, които може да извърши. Тези действия са изобразени на таблото от карти, което ние вече сложихме на масата.

Играчът избира, че иска да си вземе нова пита за кошера.

Играчът избира, че иска да си вземе нова пита за кошера.

Проверявайте цифрите върху пчелите на другите играчи, защото…

Когато пчела заеме едно място, друга пчела не може да използва това място (с малко изключения)

Когато пчела заеме едно място, друга пчела не може да използва това място (с малко изключения)

Всеки играч слага само по една пчела на ход. След това слага следващия играч и така, докато не свършат всички пчели на всички играчи. Освен пчелите, имате възможност да играете и карти, но за тях след малко.

 

Какви са възможните действия? 

 

 

От ляво надясно - получаване на нова пита за кошера, излюпване на нова пчела, получаване на ново яйце.

От ляво надясно – получаване на нова пита за кошера, излюпване на нова пчела, получаване на ново яйце.

 

Стигнахме до отправна точка. Как се правят нови пчелички. За целта ти трябват две… неща, които да… си отиват едно… Абе трябва ти чифт и яйце!

Второто действие е едно от изключенията, за които говорих. За да получите нова пчела (нов зар), вие трябва да имате вече яйце в кошера и да сте хвърлили поне един чифт. Можете да го изпълните колкото пъти искате, стига да имате достатъчно много яйца и чифтове.

От ляво надясно. Можете да размените две еднакви кубчета нектар за едно друго. Можете да прехвърлите кубчета нектар между две пити, ако сложите пчели с еднаква цифра на двете места и освен това за чифт и четири еднакви нектара, можете да обърнете една пита в медена пита. Последното  - можете да теглите карта от тестето с картите на кралицата пчела.

От ляво надясно. Можете да размените две еднакви кубчета нектар за едно друго. Можете да прехвърлите кубчета нектар между две пити, ако сложите пчели с еднаква цифра на двете места и освен това за чифт и четири еднакви нектара можете да обърнете една пита в медена пита. Последното – можете да теглите карта от тестето с картите на кралицата пчела.

Както виждате, второто от тези действия е най-важното в играта. То обръща питите в мед. За целта обаче ви е нужен нектар. Време е да обясним и за нектара!

Синко, пчеличките събират нектар от цветята… май. Вероятно трябваше да го гугълна преди да говоря. С този нектар, те.. ъ.. влизат в кошера и… такова. Абе, наблизо ли ти е лаптопа?

В центъра на таблото се слагат картите с различни нектари. Всъщност нектарите са различни само по цвят. Вашата цел е да събирате еднакъв цвят нектар, за да можете да го обръщате в мед.

Който има най-много пчели, сложени върху съответния цвят (число), той ще вземе две кубчета от този цвят, втория едно, третия нищо. Ако има равни, вземат по-долното ниво.

Който има най-много пчели, сложени върху съответния цвят (число), той ще вземе две кубчета от този цвят, втория едно, третия нищо. Ако има равни, вземат по-долното ниво.

Важно е да се отбележи, че действията не се извършват мигновено. Те се извършват чак след като всички са поставили заровете си. След това се случва нощната фаза и действията се случват от ляво надясно. Така че излюпването е преди оплождането. Тоест първия ход няма да има какво да излюпите.

Това е действието, което ще извършвате най-много, тъй като е изключително важно да събирате правилния нектар. Нека сега се концентрираме върху вашия личен кошер и как би изглеждал той след няколко хода.

Върху една пита, може да се постави или яйце, или нектар. Максимум 4 кубчета нектар. В този случай, играчът е избрал да оплоди едно яйце, а с другите две е запланувал да направи медена пита (ако успее преди това да докара още два нектара)

Върху една пита може да се постави или яйце, или нектар. Максимум 4 кубчета нектар. В този случай, играчът е избрал да оплоди едно яйце, а с другите две е запланувал да направи медена пита (ако успее преди това да докара още два нектара). Върху медена пита не може да се поставя нищо.

Не обясних в подробности правилата, но би трябвало да сте наясно с основните механики. Единственото нещо, за което още не съм ви говорил е тестето с картите на кралицата. Ако поставите работници на полето с кралицата, можете да теглите толкова карти, колкото зарове имате там. Ето и няколко примера за такива карти.

Тук има умение за допълнителен зар, за правене на мед с различни нектари, свободно прехвърляне на нектари, премахване на зар на противника за един ход и други.

Тук има умение за допълнителен зар, за правене на мед с различни нектари, свободно прехвърляне на нектари, премахване на зар на противника за един ход и други.

Ако обичате игри, в които работниците ви са зарове, тази игра определено ще ви очарова. Дори и да притежавате други подобни, мисля че тази се отличава с елегантния си дизайн и лековатата тема. Аз имам Kingsburg (работниците също са зарове) и не смятам скоро да се откажа от Waggle Dance, въпреки че аз не задържам много игри у нас. Защото докато Kingsburg е фентъзи приключение в епичен свят и тежки решения, то Waggle Dance е сбито и концентрирано преживяване в тясна среда. Това е лека игра, но с достатъчно тактически решения, така че и геймърите биха я харесали. Нека не се лъжем, това не е филър игра. 15 минути на играч при кратка игра и възможността за разнообразни решения не я обособяват в тази категория. Но това определено може да бъде интро игра за хората, които никога не са играли игри или тъкмо навлизат.

ПЛЮСОВЕ:

  • Приветлива и различна тема
  • Лека игра, но с разнообразни решения
  • Страхотни компоненти
  • Карти с различни умения, които увеличават преиграваемостта

МИНУСИ:

  • Книжката с правила е с непонятен за мен дизайн – като плакат
  • Продължава мааалко по-дълго, от колкото трябваше
  • Не съм чак такъв фен на меда

Сине, най-после стигаме до това, което исках да ти кажа за птичките и пчеличките. Сине? Сине, спиш ли?

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers