четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Необичайните 7 – Необичайни игри
Необичайните 7 – Необичайни игри
Необичайните заподозрени

Необичайните 7 – Необичайни игри

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

Всяко хубаво нещо си има край, а също така и не толкова хубавите. Краят на класацията необичайните топ 7 е съпътствано със седмото й издание, и какъв по-добър завършек от Топ 7 необичайни игри. За някои обичайното може да е необичайно за друг, тъй че няма нужда да пояснявам че става въпрос за моето скромно мнение. Цялостно търсих странна и неекспонирана тема и необичайни, съответстващи механики. Много необичайни игри са безинтересни и неработещи, но някои са точно в десетката – такива са и седемте игри в статията.

Top 7 Необичайни игри

Добре дошли в тъмницата!

Добре дошли в тъмницата!

7. Welcome to the Dungeon! – Тази почти микро игра има тема за герои които преминават през тъмница и напляскващи чудовищата в нея, което изобщо не е необичайно. Такава обаче е главната част от играта, в която играчите „съставят“ тъмницата като теглят карти с чудовища от дека и решават дали да вкарат гадта в тъмницата, или да я изкарат от игра, но да премахнат част от екипировката на героя. Когато решите, че героя с останалите му предмети не може да се справи с изчадията в тъмницата, пасувате и който остане последен трябвa да опита да премине. Ако два пъти преминете печелите играта, но ако 2 пъти тъмницата ви победи, сте елиминирани от играта. Тематично всъщност играчите са герои, които се дуят в таверната – аз ще избия чудовищата без меч! А аз ще ги изтрепя дори и без броня! Пиянството, когато става въпрос на живот и смърт не е препоръчително, но играта е много забавна. Това е много бърз, лек и приятен филър, който обикновено се играе по няколко пъти един след друг. Включва четири различни героя, но недостатък е, че не е прекалено преиграваема – всеки път усещането е сходно. Също така, трябва да се изиграе поне веднъж, за да се схване точно как се – което е необичайно за лека игра.

Фликване на пингвини

Фликване на пингвини

6. Ice Cool – Игра в която играчите са пингвини ученици, които бягат от час, за да откраднат риба от столовата… Темата е шантава, но ако механиките бяха различни нямаше да я сметна за толкова особена. Обаче с фигурки – самобалансиращи се пингвини, които се „фликват“, въртят по странни начини и дори подскачат – е това е необичайна игра. И е много добра – забава на макс. Всъщност е единствената чиста игра със сръчност (или фликване), която ще добавя в колекцията си, което показва колко я харесвам. Съчетава сръчност и късмет в добри дози, но все пак с повече опит и внимание може да станете по-добър. Има и все пак малко избор – дали ще опитате по-лесен удар, за да се позиционирате добре, или по-труден, с който ще вземете риба и ще избягате от дежурния пингвин, или пък ще направите сложен скок, с който ще „избиете рибата“. А моментите, когато някой, случайно или не, направи невероятен удар, с който взема 2 риби наведнъж минавайки през 2-3 стаи са просто веднъж.

Witness - детективски истории с развален телефон

Witness – детективски истории с развален телефон

5. Witness  В Witness играчите са детективи от белгийския комикс Блейк и Мортимър. Кооперативно се разследват многобройни и разнообразни случаи, като всеки от играчите знае само част от нужната информация. И тук е най-необичайното – първо, играта може да се играе само от 4 играча, и не можете да си говорите свободно, а във всеки рунд един играч прошепва на определен друг играч какво знае. Става нещо като развален телефон, където все някой няма да запомни, ще обърка или забрави по нещо. Трябва и малко дедукция и мислене, а и накрая преди да се отговарят трите въпроса по случая може да има някакъв обрат. Чувството на постижение обаче когато „разплетеш“ случая е яко. Играе се бързо, всеки може да разбере правилата (но трябва да знае английски) и включва 64 различни случая с различна трудност. Играта определено си струва, тъй като е различна от всичко друго на пазара. 

Safranito - Битката за канелата

Safranito – Битката за джинджифила

4. Safranito – Игра с тема пазаруване на подправки от пазар в Индия не е нещо, което не е срещано в евро игрите. Но такава, в която се хвърлят дискове по борд е нещо нечувано. Всъщност е – Safranito е такава игра, съчетаваща сръчност и точност с елемент на икономика и важност на съставките – елементи от леко евро. Още една от малкото игри със сръчност, която имам и с която не мисля да се разделям. Дисковете, които се хвърлят имат цифра от едната страна която определя цената на която ще закупите съставката, ако сте уцелили правилното място на борда. Съответно искате ниска цифра за да купите евтино, но от друга страна, ако друг играч е уцелил с по-висок диск – той ще има право първи да я закупи, след което може да не остане наличност за вас. Но пък може да избутате диска на друг играч с вашия. Да не говорим и за специалните (по-малки и трудни за оцелване) места, които дават други различни бонуси. Safranito има доста повече от игра и решения от колкото изглежда. Също така е и доста красива, с добри компоненти и е подходяща за всеки!

Galaxy trucker - пъзел за космически тираджии

Galaxy trucker – пъзел за космически тираджии

 

3. Galaxy Trucker – В класацията дотук вече имахме две игри със сръчност. Сега е ред и на игра, която се играе в реално време – играчите играят едновременно, като имат ограничение от време и се надпреварват кой ще „нареди“ своя пъзел (или космически кораб в случая) по-бързо. Темата е следната – играчите са космически „тираджии“, на които се оказва по-изгодно да направят от материалите, които превозват, кораб отколкото да ги товарят на готови кораби. Основната механика е вземане на плочка от куп в средата на масата и поставянето й на борд на играча, свързвайки я с останалите плочки, или връщането й и вземане на друга, и т.н. Същата механика се ползва в играта Мондо, която обаче е много по-лека и проста. На плочките има най-различни неща като генератор на енергия, двигатели, екипаж, оръдия, щитове или дори извънземни! Но те имат и връзки, които трябва да се спазват при подреждането, като се стремите да нямате много „стърчащи“ връзки. Реденето на кораба е само първата част от играта – след това корабите „излитат“ и се надпреварват (колкото повече активни двигателя имат – по-бързо летят). Теглят се събития от дек с карти (част от които може да се поглеждат във фазата на сглобяване на кораби) и се случват всевъзможни бедствия. Изключително забавно (за някои) е като корабите започнат да се разпадат ударени от метеорити, пирати или звезден прах. Играта има доста правила и далеч не е толкова лека колкото изглежда, но е много тематична, изключително забавна и необикновена.

Above and Below - Райън Лаукат показва защо е важно да си иновативен в дизайна на настолни игри

Above and Below – Райън Лаукат показва защо е важно да си иновативен в дизайна на настолни игри

2. Above and Below – Въобще не очаквах, че ще харесам тази игра включваща книжка със „случки“ подобна на книга-игра, но тя ме опроверга. С всяко следващо изиграване я оценявам все повече. Необичайното тук, разбира се, е книгата и как тя е съчетана с механики от типа на евро worker placement. От една страна купуваш сгради, събираш различни предмети, наемаш хора… и от друга разкриваш огромна пещера пълна с всевъзможни същества, зали, езера и какво ли още не. Историите в книжката също са странни, както и съществата, които срещаш. Играта толкова ми допадна въпреки късмета в експедициите, че подкрепих Kickstarter-а на нейното продължение Near and Far, от който ще получа и малко разширение и книжка с още истории за Above and Below.

Dungeon Petz - най-добрата необичайна игра

Dungeon Petz – най-добрата необичайна игра

1. Dungeon Petz – Vlada Chvatil убедително печели класацията ми за необичайни игри спечелвайки първо и трето място. От темата за отглеждане на чудовища (актуална със скорощния бум на Pokemon), през механиките и учудващо огромната тематичност за евро игра – всичко в нея крещи – необичайна. Не само, че развивате магазин за „домашни любимци“ за тъмнница, но сте и семейство гоблини, което е избягало от господарите си. които ги карат само да копаят за злато. Хуморът, с който са описани нелеките правила е забележителен. В играта ще купувате, храните и ще се грижите за чудовищата, а те ще растат (и нуждите им ще нарасват). Ще ги водите на изложения, ще им купувате по-добри клетки, ще им чистите (което не е безопасно) и накрая трябва да им намерите подходящ стопанин. Механиките също са забележителни – поставяне на работници, които скрито разпределяте на групи – и най-голямата група има право първа да избере място по борда, след това следващата по големина и т.н. – нещо подобно на наддаване. Начинът, по който задавате нуждите на чудовищата с карти е също много интересен, макар че е малко сложен за схващане. Това е чудесна необичайна игра, която съчетава перфектно евро планиране и оптимизация с характерните за америтраша запомнящи се истории – ако играчите си направят труда да ги забележат.

Rockband Manager - шантава игра за рок банди

Rockband Manager – шантава игра за рок банди

За „великолепната седморка“ се бориха още някои необичайни игри. Super motherload е интересна игра, в която играчите копаят за ресурси използвайки deck-building механизъм. Unusual suspects дори има думата необичайни в името си и в нея има няколко открити рисунки на хора, от които играчите трябва да познаят един конкретен. Един от играчите знае кой е, и отговаря на случайно изтеглени въпроси – например „интересува ли се от политика“. Останалите изключват колкото от хората решат. Играта е типичен пример за невинаги добрата практика да се съдят хората според външния им вид. Rockband manager е игра, в която съставяте шантава рок група и изнасяте концерти, правите албуми и понякога се саботирате, като всичко това става с малко странна механика на наддаване. Механиките й не са от най-силните, но тематиката предразполага добро изкарване с рок/метъл фенове. И последно Brick party – игра, в която един играч прави фигурка от лего парчета без да знае каква е, а друг му „обяснява“ но без да говори, например (според изтеглена карта) – ако това не е необичайно незнам кое е, но пък е доста забавно!

Източник на снимките: boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers