неделя, юни 23, 2024
Топ 5 скрити диаманти

Топ 5 скрити диаманти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Като човек, който играе всякакви игри по всяко време мога да ви кажа, че под повърхността на скъпия маркетинг и все по-популистките подходи, могат да се открият едни тихи и предимно мълчаливи игри, които плават почти на дъното и се надяват някой да ги забележи. О, виждам ви, скъпи мои! Виждам ви! Нещо повече. Ще се опитам да ви покажа и на останалия свят… или поне на тези, които четат нашия сайт.

За този лист съм изключил игри, които току що са излезли, защото още не са шлифовани от времето и кой знае, може да влязат в листа на популярността. Освен това ще говоря за игри, които са минали между капките не само в България, но в световен мащаб. Споменавам това, защото игра номер едно се знае от сравнително доста хора у нас, въпреки че също е потънала в бездната на забравените…

5

Indigo

pic1195319_md

BigBoxLan вече написа статия за тази игра и я определи точно като „скрит диамант“. Напълно съм съгласен с него. Това е абстрактна игра, която на пръв поглед прилича на много други (особено на Tsuro) и въпреки това има собствен камък, който да я държи на твърда суша. Да не говорим, че и авторът е небезизвестният майстор на абстрактните игри Райнър Книция. Повече размишления за това защо тази игра е далеч от радара на геймърите в света можете да откриете в ревюто на BigBoxLan.

pic2558054_md

Indigo Ревю

4

Safranito

pic786793_md

Когато ми представиха играта на миналогодишния рожден ден на сайта, за пръв път я чувах. За да осъзнаете какво казах току що ще ви кажа следното: Разглеждам всяка игра… имам предвид ВСЯКА игра, която излиза всяка година, или поне тези, които се появяват в boardgamegeek. От друга страна, Safranito е игра от 2010 година. Аз съм в хобито от около 5 години и за мен е странно, че нито веднъж не бях чувал никого да говори за нея. Това е игра за ловкост, в която мятате страхотни, големи и тежки дискове върху табло с нарисувани чинии и подправки, и се опитвате да уцелите конкретни места или да избутате други дискове. Все още нямам тази игра, но определено е в листа ми на желания!

pic1089632_lg

3

Nowheresville

pic1784621_md

За тази игра бях чувал, тъй като Том Васъл й беше правил ревю преди време. Въпреки това, никой не говори за нея и дори ревюто му (нито моето) не й помогна да излезе сред популярните заглавия. Това е доста уникална игра с някои хитри и тематични механики. Също така е и игра, за която леко съжалявам, че махнах от колекцията си…

pic2231546_md

Nowheresville Ревю

2

Astro Jam

pic2304540_md

Това е не само непопулярна, но и подценена игра, според мен. Това е сравнително абстрактна игра за хамали в космоса, за която в сайта ни имаме ревю от BigBoxCurlyLocks. За нещастие на играта, същата година компанията издаде и втора игра, която зарови AstroJam. Kryptos доби повече популярност, въпреки че за мен AstroJam беше малкият хит в почти толкова малка кутийка.

pic2436231

Astro Jam Ревю

1

Might and Magic Heroes

pic1790012

Играта СЕ продава в България и сравнително доста хора са чували за нея у нас (но само у нас), но честно… колко от вас са я играли? Непопулярността й може би се дължи на факта, че тя се появи като промотиращ продукт на Heroes of Might and Magic 6. Артът и геймплея на видео играта не ми бяха по вкуса. Всички Heroes-и преди това съм ги скъсвал от игра, да не говорим, че най-популярната игра от поредицата е тройката. Ако това беше игра с арта и механиките на Heroes 3, мисля, че играта щеше да бъде абсолютен хит. Въпреки това, Might and Magic е крайно тематична и всъщност много силна и стабилна настолна игра. Отново игра, с която съжалявам, че се разделих. От друга страна знам, че отиде в човек, който я заобича дори повече от мен. Ето и неговото ревю.

pic2279208_lg

HoMM Ревю от BigBoxSharki

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers