неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Time Barons – дуел между двама пътешественици във времето
Time Barons – дуел между двама пътешественици във времето

Time Barons – дуел между двама пътешественици във времето

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последно време се напълних с игри за двама играчи, което е много нетипично за мен. Това е така, защото много рядко играя такива игри. Точно защото е така, аз трябва много внимателно да избирам какво ще остане на рафта от този подобен тип. Но,  само след първото изиграване на тази игра ми беше ясно.

Пътуване във времето

pic1922096_md

Играчите са две тайни фигури, които са действали в сенките векове наред. Това са барони, които са образували човечеството такова, каквото го познаваме. Те могат да пътуват във времето и да променят както си искат събитията. Целта им – да се избият един друг, за да могат да управляват човечеството самостоятелно както те си решат.

Темата е оригинална, няма много игри за пътуване във времето. Усещането, което носи играта обаче не е точно такова. Мога да определя духа на играта като мини Duel of Ages.

Time Barons е дуел между двама играчи, които използват всякакви техники – крепости, църкви, болници, лазери, енергийни щитове… Да, в играта можете да си оградите с енергиен щит вашия катапулт и с него да стреляте по снайперист от втората световна война. Аз обожавам тази абсурдна атмосфера, защото създава запомнящи се и забавни истории.

Ако търсите някаква тематична логика обаче ще се разочаровате. В този случай е по-добре да гледате на Time Barons като абстрактна игра. Дори и това да направите, пак ще се изкефите. Защото…

Геймплеят е динамичен и пристрастяващ

20150822_210727

В играта има 4 тестета. Древна епоха, Средновековна Епоха, Модерна епоха и Бъдещето.

Играчите теглят по пет карти от древната епоха и слагат по един маркер пред нея, защото засега само от там могат да теглят карти.

Моята версия пристигна с готини тежки кристалчета (същите като във Francis Drake). Вие можете да си купите и по-евтината версия, която е само с карти, а кристалчетата можете да си замените с каквото искате. Можете дори и да си принтирате безплатна версия.

Тези кристалчета са последователите, от които има нужда всеки от бароните (играчите). Последователите са нужни основно за зареждане на различни сгради, както и понякога за… харчене („Фанатизъм“ например изисква жертви). Те са основният начин за печелене на играта. Целта на играчите е да унищожат всички последователи на опонента си.

И двамата играчи започват с 10 от тях, които са в тяхната база.

20150822_210702

Играта се върти около играене на карти. Повечето карти са такива, които си поставяте пред вас и по-късно можете да ползвате ако там има последователи. Има такива карти, които са еднократни, има карти, които се свързват със сгради (укряпване, чума), има и карти, които се играят по време на хода на другият играч.

По време на хода си имате три действия. Можете да ги използвате както си искате. Възможностите са следните:

 • Играете карта от ръката си (на картата пише колко действия иска)
 • Използвате действие на карта пред вас, ако имате нужните последователи върху нея
 • Вземате си един последовател от кутията и го слагате където си искате за едно действие
 • Размествате последователите по сградите както си искате за едно действие
 • Теглите карта от епохата, в която сте или по-задна за едно действие
 • Влизате в друга епоха. Трябва да платите толкова действия, колкото е самата епоха. За втора епоха – две, за трета –три, за четвърта – четири. Някои карти ви дават допълнителни действия. Това е единствения начин да влезете в четвърта епоха.

Ходовете са светкавично бързи и обикновено е ясно какво трябва да направите. Да, това ограничава изборите ви в някаква степен, но това не е точно така, ако имате няколко различни сгради и следите какво прави противника.

Тегленето на карти е голям фактор за случайност в играта и някои карти ще ви вършат по-добра работа от други. Но тактиката идва от друго. Разпределението на последователите върху картите ви е ключа към победата. Колко да сложите, какво ще се случи с тях следващия ход, като гледате противника, тези неща са от изключителна важност.

Някои карти ви позволяват да стреляте по сгради на противника. Когато сградата си отиде, с нея си отиват и последователите върху нея (всеки удар също убива хора). Някои карти директно убиват хора (като чумата). Други пък направо крадат последователи.

Може да си мислите, че е на късмет дали имате такива карти. Това щеше да е така, ако в играта имаше много карти. Това ме навежда на няколко много дребни мрънкания.

В играта има точно 52 игрални карти!

Това е всичко в кутията. Източник: Boardgamegeek.com

Това е всичко в кутията. Източник: Boardgamegeek.com

Това са точно колкото едно стандартно тесте карта. Колкото и да е невероятно количеството игра, което те  предоставят, след време играта може и да започне да се повтаря. Разбирам, че предвидимостта помага за тактическите ви решения, но сигурно бихте желали малко повече разнообразие след време. Да не говорим, че картите от четвъртата епоха – бъдещето са само пет. И то какви! Това пък ме навежда на друго мрънкане, което не знам дали е съвсем оправдано, защото може и да е било стратегическо решение.

pic1922098

 

Чел съм и съм гледал представяне на играта и на няколко места срещнах това, че рядко се стигало до трето ниво , а още по-рядко до четвърто. Не съм сигурен как това може да бъде вярно, тъй като дори трето ниво карти са изключително силни, а цената да стигнеш до там е само един ход. В първият момент, в който получите шанс за допълнително действие, препоръчвам да скочите до четвърто. Там картите са толкова силни, че почти ви гарантират победата. Повтарям – те са само пет. Ако бързо се натъкнете на тях, за нула време ще ги вземете всички. Затова препоръчвам ако опонента ви качи ниво, вие задължително да го последвате.

Единствената причина да не го направите би била, ако го държите под мушка и правите сериозни щети всеки ход… в което се съмнявам ако имате само карти от първите две нива.

Както и да е, предполагам това зависи от играчите.

Заключение

Time Barons е лека, светкавична и гладка игра. Всичко върви бързо, приятно и дори тематично да убивате хора, никога не усещате агресията от подобни усилия. Щом дори съпругата ми хареса играта, която не си пада по игри, в които се избиваме един друг и дори по дуелни игри с конфронтация, значи Time Barons успява да докосне този сух и епилиран филър сърбеж, който често имаме. За лекотата допринася и черно-белия почти комиксов арт, който бяга е от сериозността, но показва индивидуалност и стил. Играта продължава около 20 минути, сетъпа е бърз, прибирането на играта още по, така че това си е страхотен вариант за игра за из път. Time Barons създава кратки и абсурдни истории. Макар и мимолетни, те ще ви накарат да се усмихнете без да ви натоварват със себе си. Решенията не са затормозяващи, а пристрастящия характер ще ви накара да искате да играете и още и още. За съжаление, почти е сигурно, че след известно време картите ще започнат да стават съвсем предвидими. Това може да се хареса на тактическите играчи, но играта разчита на голяма доза късмет, така че не може да се надявате на дълбоки стратегии.

Ако си вземете леката версия без камъчета, би било добър вариант, но ако си купите тази с камъчетата, ще е отличен! Time Barons дори има PnP версия, която ви окуражавам да си свалите и принтирате преди да решите да закупите играта, защото и без това в момента се намира доста трудно.

Всичко на всичко, това е отлична игра, с която да запълните времето между две игри или да започнете и закриете някоя гейминг вечер… само с още един друг човек.

ПЛЮСОВЕ:

 • Оригинална тема
 • Оригинален стил на илюстрации
 • Бърз и гладък геймплей
 • Създава кратки и абсурдни истории
 • Играта е портативна

МИНУСИ:

 • Твърде малко карти
 • Картите от бъдещето са счупени и който вземе първи, вероятно ще спечели

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, Не!

Защо?

 • Това е най-достъпната игра за двама, която имам
 • Играта продължава толкова бързо, че не отнема от времето ви за останалите настолни игри
 • Може би започва да се повтаря
 • Създава чудесно усещането за пътуване във времето

 

За повече информация, можете да посетите сайта на производителите. Там можете да откриете и безплатната версия за принтиране.

Time Barons
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers