неделя, юни 23, 2024
Ticket to Ride – Роли

Ticket to Ride – Роли

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

te_board

Докато си рових днес във форумите на Boardgamegeek, открих нещо интересно и исках да го споделя. А ако може и заедно да го развием. Попаднах на идея, която предлага да се използват роли, които дават някакви предимства на играча. Не големи, но достатъчни, че да може да го „побутнат“ към определена стратегия, ако изобщо може да се каже, че в Ticket to Ride съществува стратегическо мислене. Всеки играч си избира роля(или на случаен принцип) в началото на играта. Понеже това е само идея, и то недоразвита, все още не съществуват направени карти или картончета, тайлове или пък каквото и да е друго нещо, което да помогне в използването на ролите. Не. Вместо това сега ще ви представя ролите, които открих и ако ви се струва интересно, моля долу в коментарите напишете и ваши предложения. Ако има интерес, може пък и от BigBoxGamers да направим нещо, че да изглеждат толкова представително тези роли, че да си ги мушнете в кутията.Забележете, че може и да не са много добре балансирани. Абе, на кой му пука! Важното е да се забавляваме, а и все пак – това са влакчетата!

 • Баронът – Всеки маршрут, който баронът успее да построи му носи 1 допълнителна точка.
 • Губернаторът – Когато губернаторът построи маршрут, той може да си изтегли най-горната карта от тестето или една от картите с вагони с лицето нагоре(без локомитив).
 • Предприемачът – Колкото пъти желае, предприемачът може да изхвърли два вагона с еднакъв цвят, които да действат като локомотив.
 • Инженерът – Инженерът няма нужда да се пробва за тунели. Той автоматично успява. Освен това, когато някой друг изхвърля карти в опит за преминаване през тунел, инженерът може да си вземе една от изхвърлените карти.
 • Капитанът – Капитанът плаща един ферибот по-малко. Освен това, когато друг играе ферибот, капитанът може да си тегли един от използваните фериботи.
 • Странникът –  Странникът не е задължен да си държи билетите. Като свободно действие, той може всеки ход да изхвърли един от своите билети, ако иска да тегли нов билет.
 • Строителят – Строителят може да строи два маршрута на ход. Вторият маршрут струва една карта повече.
 • Шпионинът – В началото на хода, той може да погледне най-горните две карти от тестето с вагоните.
 • Нинджата – В началото на хода си, той може да погледне или най-горната карта от тестето с вагоните или една карта на случаен принцип от който си пожелае играч.
 • Търговецът – Веднъж на ход, като свободно действие, търговецът може да размени един от своите вагони с един от тези с лицето нагоре на масата. По този начин, няма право да взема локомотив.
Facebooktwitteryoutubeinstagram
Доста интересно иновативно предложение, в което можете да се включите и вие. Ако ми помогнете, заено можем да го доразвием.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.75 ( 2 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

3 коментари

 1. Идеята е страшно добра! И смятам да я приложа в най-скоро време. Проблем е само балансирането. Строителят е твърде ТВЪРДЕ силен до там, че ще счупи играта за другите, а нинджата е, хм, леко безмислен(почти като щпионина е).
  Нинджата – В началото на хода си, той може да погледне един маршрут на случаен принцип от който си пожелае играч.
  Строителят – Строителят може да строи два маршрута на ход, като използва 3,4 или 5 влакчета. Вторият маршрут струва една карта повече.

  • Абсурдно е да се твърди, че няма стратегия в играта. За разлика от играта Small World, в която има стратегия основно до един или два хода напред, то тук имаме стратегия, която не се ограничава само до дюе,три или четери завъртания. Относно ролите, според мен не е нещо ново било то като идея, понеже има безброй игри с роли, които ти дават определени преимущества, но те са на база ощетяване спрямо предимство отнесени към принципа на игра. Относно тази игра, която има съвсем различен принцип на побеждаване, много от ролите не са балансирани спрямо самите праюила и останалите играчи. Не случайно игрите се тестват с месеци от самите издатели. Като голям фен на тази игра смятам за напълно излишно да бъдат вкарани роли със специални способнсти. По удачно е да има карти със събития или допълнителни точки за брой построени маршрути или билети с дестинации, което да помогне на играчите да измислят стратегия около това а от друга страна е балансирано както спрямо правилата на игрта, така и спрямо самите играчи.

   • Наистина, не са балансирани. Но това е само фен удължение. И да, не е нищо ново като идея, но е ново за тази конкретна игра. Все пак всеки избира дали да ги ползва или не. Аз лично нямам особен проблем дали играта ще бъде балансирана, ако си изкараме добре. Това, все пак, е най-важното. 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers