неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Through the Desert – Книция играе, керванът си върви
Through the Desert – Книция играе, керванът си върви

Through the Desert – Книция играе, керванът си върви

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Дълго време издирвах оригиналната версия на тази игра, тъй като си падам по пъзеловидните игри, а простотата на геймплея и уникалните компоненти изглеждаха възхитително.

Десет години по-късно се появява нова версия на играта и всъщност това поредният репринт на класика от доктор Книция за последните две години… и това е страхотно!

Разликата със старата версия не е огромна, така че ако сте горд притежател на нея, не съм напълно убеден, че ще си струват парите да вземете новото нещо.

Доколкото разбирам (без да съм пробвал оригина), артът по дъската е по-добър в новото издание, има второ лице на дъската, а и токъните са с по-добро качество. 

Основните компоненти, а именно камилите, които приличат на бонбонки, са абсолютно същите. Това е И добре, И зле.

Добре е, защото фигурките са сладки, но е зле, защото цветовете са просто ужасяващи. Някои от тях са трудно различими едни от други, а за далтонисти са истински ад. Ако вие имате проблем с цветовете, предупреждавам ви – тази игра не е за вас. Разбирам, че цветовете на камилите трябва да са убити, заради цветовете на камиларите, които трябва да са ясно различими, но ако не можеха да измислят цветово решение, според мен можеха да подходят и с промяна на фигурките за различните цветове. Оскъпяват, но… Не знам! Не съм дизайнер!

Играта може да е на 10 години, но и тук, както често се случва в игрите на Книция, дизайнът изглежда… „вечен“ – извън времето. Това е абстрактна игра, която не бихте казали, че е нещо изобретено преди толкова време.

Тук всеки играч води кервани от камили през пустинята, като се опитва да стига до оазиси, до малки поточета, както и да загражда цели региони за себе си.

Има няколко цвята камили, които не са на никого. Тоест, те са общи. Всеки играч пък има собствен цвят камилари, всеки от които е качен врърху една камила от всеки цвят. Тези камилари започват на картата по тактически подход. Поставянето може да се окаже изключително критично, така че това приготволение не трябва да се подценява.

След това, по време на хода си слагате две камили в редичка на керван, като спазите няколко правила за поставяне. Щом ваш керван стигне определени места печели точки, а ако успее да загради цял участък печели още повече точки. В края на играта се печелят и точки за най-дълги кервани. 

Това е игра с много малко правила, но с толкова дълбочина, че изборите ви всеки ход са огромни. Имайте предвид обаче, че това не са готините Orleans избори, в които каквото и да направите ще спечелите. Тук, всичко, което НЕ направите, ще ви отреже главата. Все пак в тази игра има много опции за точки,н о вероятността да ви изпреварят е огромна.

И докато сме тук, трябва да спомена – играта е брутална. БРУТАЛНА! Под брутална имам предвид – изключително агресивна. Тук имате възможности за прецакване на всеки ъгъл и би било глупаво да не се възползвате. И дори не става въпрос само в игрите за двама, когато ако другият е зле, вие сте добре. Тук можете да играете и пет човека, като съществува вариант за скачане върху лидера. Но кой е лидерът? Никога не е ясно до самия финал, което само по себе си означава, че е възможно някой да бъде нарочен.

Заключение

Through the desert e абстрактна модерна игра от преди десет години с ново, лачено и изискано издание. Играта е агресивна и ако търсите нещо, с което да натриете носа на някое умник, това е идеалното средство. Имайте предвид, че тук няма никакъв късмет, така че умствено напрежение има, а аналитичната парализа ликува.

Според някои, играта е най-добра за двама, но аз не открих никакви проблеми и с варианта за трима и четирима. Продължителността е идеална – около 40 минути. Тези минути обаче са изпълнени с пот по челото и гризане на ноктите. Освен това, има няколко варианта на игра, като ако желаете дори можете да пробвате на другото лице на борда, което е на гърба на базовото.

Компонентите са страхотни, но създава проблеми за хората с далтонисти, тъй като камилите са с убити и близки цветове.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Бърз геймплей
  • Трудни избори
  • Безкрайни възможности за „A fine move” (SUSD reference)
  • Постоянно взаимодействие между играчите
  • Огромна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Агресивен геймплей, който може да фрустрира някои
  • Рай за хората с аналитична парализа
  • Цветовете са близки и убити, което би било проблем за хората с далтонизъм
  • Не е критично различна от оригиналната версия, така че не е сигурно, че имате нужда и от двете

Ако ви кефи, знаете къде можете да намерите играта – в сайта на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Through the Desert (2017)

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers