неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Soccer City the Beautiful Game – футболна игра за фенове!
Soccer City the Beautiful Game – футболна игра за фенове!

Soccer City the Beautiful Game – футболна игра за фенове!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Миналата седмица поразчовърках Super 11, която е лека, направо детска игра. Днес мисля да мина баш в другата крайност като ви покажа нещо, което така ще ви постърже мозъка, че ще се почувствате като истински селекционер на футболен отбор. С ръка на сърце мога спокойно да кажа, че това е една от най-тематичните игри, които съм играл. Да, естествено, че динамиката, бързината, потните футболисти и мятането на салфетки преди, след и по време на мача го няма, но мисля, че всички можем и да минем без това нещо, което някои наричат български футбол.

Всички тези неща, за тези, които ме познават, може да им звучат леко лицемерно, тъй като знаят колкото изобщо не се интересувам от футбол, но нека ви гарантирам, че футбола като спорт го познавам, защото обичам да го практикувам (макар и да не съм имал възможност скоро), а и съм играл не малко футболни тактически видео игри.

След това глупаво и изтезано оправдание, ще мина към същината на играта, без да навлизам в подробности, защото това е тежка игра с много мислене и много правила. Няма да сбъркам ако я нарека – игра само за фенове на спорта. Не мисля, че някой, който не харесва футбол или пък такъв, който дори не знае правилата може да изкара кой знае колко позитиви.

20160629_213100

Тематично играта е за двама, въпреки че на теория може и да се играе от четири. Поне според едни от правилата… ох, ще стигнем и до книжката.

В началото на играта всеки си избира по 7 футболиста. В базовата игра са седем, защото с повече ще бъде още по-сложно. Но ако искате, можете да играете и с пълния пакет от по 11. Всеки номер футболист има различни статистики за атака и защита.

След това играчите си позиционират футболистите по голям борд с хексагонови полета и играта започва.

20160630_222229

Играта винаги се води от атакуващия играч. Атакуващият обикновено има повече възможни действия и тактически решения. Защитаващият също може да направи някои оригинални тактически избори, но в повечето случаи ще се опита да прекъсне топката по време на подавания или направо да си я открадне от чуждите футболисти.

20160629_215006

Системата се задвижва от карти. Всеки играч има по всяко време на разположение 3 карти „атака“, 3 карти „защита“, 3 карти „топка“ и 2 карти „изстрел във вратата“. Когато се изиграе карта, в края на хода си, играчът си допълва от съответното тесте.

Картите „Топка“ са основния двигател. Те позволяват движение на футболиста с топката, както и пасове. Когато тестето „Топка“ свърши, свършва и полувремето. В края на второто полувреме се добавят и специални карти за продължения, но това са детайли. Всъщност, в играта има мнооого детайли.

Картите „Атака“ и „Защита“ са цвета на играта. Това са карти, които могат да се употребяват по няколко начина. Всяка карта може да се ползва за тактическо движение или за финт или вземане на топката.

Ето на това ние викаме discard "pile".

Ето на това ние викаме discard „pile“.

Ако нападател реши да финтира футболист срещу него, или защитник се опита да вземе топката от нападател, тогава всеки от играчите избира една от картите си (съответно атака или защита). Картите се обръщат едновременно и числото в единия ъгъл се добавя към статистиките на футболистите. Който е с повече печели. Ако сборовете са равни се случва фал (случва се доста често) и тогава се мята специален зар със специални правила (и тук няма да навлизаме в подробности). Някои карти автоматично печелят срещу други. След като защитника или нападателя спечели, се случва ефект, който показва къде отива с топката. За целта се гледа ефекта, написан върху картата на победителя. Може Защитникът да открадне топката и да размени места с нападателя. Или пък да го заобиколи от страни… или още много други възможности.

20160630_222250

По време на първата ми игра си мислих, че тези карти са доста случайни. Все пак никога не знаеш какво има другия, а и не можеш да използваш дедукция. Освен това автоматичните победи уж увеличават случайността. Още по време на втората ми игра обаче осъзнах, че това съвсем не е така. Картите с по-висока стойност всъщност рядко спират автоматично други карти. Тези с ниска стойност обаче спират повече от една – и то с високи стойности. Така че това е елемент на истински блъф и риск. Дали да дадеш висока и да си гарантираш победата, или да мушнеш ниска с надежда другия да даде висока. А и всъщност стойностите са само от 3 до 5, така че тактическите решения са напълно валидни.

20160629_213026

Както казах – цвета, и най-вече месото, на играта е в тактиките, които ви позволяват картите. Играта пристига с два борда (за всеки играч по един). От едната страна са атакуващите тактики, а от другата – защитните. Арт дизайнът на бордовете е страхотен! Бордовете приличат на дъска, върху която треньорът е описал стратегията за този мач.

 

Всяка една карта е описана на този борд и може да ви отнеме малко време докато свикнете, но след няколко игри, дори няма да имате нужда да гледате към него. Тактиките са интуитивни и раздвижват мача. Те са нещо от типа – „Двоен пас с едно докосване“, „Извеждане на футболист по тъча“, „Маркиране на футболист от няколко играча“, „Тактически фал“, „Засада капан“ и още много много.

20160629_213034

В края на всеки ход, вие ще можете да движите всички футболисти, които не сте движили, така че в нито един момент няма да имате усещането, че играете само с един или двама футболисти. Полето ще се изменя постоянно и ще имате уникални възможности за оригинални комбинации и хитри ходове.

Тактиките са безброй – можете да играете пресивно, като блокирате другия отбор през цялото време, можете да играете защитно, можете дори да играете рисковано на контра атаки. Всяко едно решение е валидно.

Страхотният борд!

Страхотният борд!

Не говорих за десетки и десетки неща. Не говорих за засадите, за фаловете, ъгловите, дузпите, дори изстрелите във вратата. Не говорих за картоните, различните видове пасове, тъчове, аутове, пряк свободни. Не говорих за събитията, които могат да се случат – като дъжд, кофти ден или други… Не говорих и за модовете – турнирния мод, шампионата и играта за напреднали. Не говорих и за уникалния арт по картите, който ни праща в тридесетте – когато се развива вашият мач. Не говорих и за още много и много неща. Но за тези от вас, които са запознати с футбола няма и нужда. Всичко е толкова тематично и интуитивно, че ще го схванете бързо…

Или поне ако не разчитате на книжката.

20160630_201234

Да… най-големият негатив на играта е книжката с правила. Това е една от най-лошите книжки, които някога съм срещал. А аз се срещал с много. За да разбера правилата се наложи да се ровя в много форуми и да следя не само какво са обсъждали хората, но и какво са казали създателите на играта. Защото,  имаше в един от форумите, в една от темите, някъде в средата нещо като: „Опа, тук сме сбъркали тази диаграма“.

Въпреки многото примери и картинки, правилата са написани слабо и неясно. Преводът от испански на английски е просто отвратителен. Така де, не разбирам от испански и не знам как звучат правилата на този език, но в книжката имаше не само граматически грешки, но и някои странни термини, които с известен процес на дедукция успях да разбера. О, да! В BGG пише, че играта е за от 2 до 4. На нито едно място в книжката не пише как се играе с 4. Или по-скоро пише… Но в проклетата книжка на испански!!! Всичко това и още много други дреболии, и не чак такива дреболии, трябваше да ги разбирам от интернет.

Щом отделите от ден до седмица в разучаване обаче всичко ще се намести и играта ще стане муцка за вас, защото бордовете с тактиките са красиви и ясни, и те ще са ви достатъчни за референция.

Друго нещо, което ще е негатив първите ви игри – В BGG пише лъжливото 45 минути времетраене. Това напълно невъзможно, особено за първите ви игри. Ние сме играли винаги само с едно полувреме и то ни е отнемало от час и петнайсет минути до два часа. Предполагам, че след още няколко игри можем и да го сведем до 45 минути, но цял мач? Абсурд. О! 45 минути? Като едно полувреме?! Ай гет ит!

Преди да мина към финала искам да отделя един абзац за малкото разширение, което можете да си вземете.

Legends of Soccer City

20160630_222314

Това е малко разширение само с едно тесте карти, но променя доста играта, като увеличава не само дълбочината, но и тактическите възможности.

Това е тесте с легендарни футболисти. В базовия вариант на разширението, заменяте базовите статистики на двама от футоблистите ви с тези на легендарни футболисти. Ако сте напълно опитни с играта, или с мазохизма си, можете да замените и всичките си футболисти с легендарни такива.

20160630_215558

Всеки футболист пристига със собствени числа за атака и защита, но освен това всеки подсилва и конкретни умения – някои футболисти по-лесно крадат топка, други спират лесно пасове или пък са добри в ударите към вратата от определени места. А, да. И всеки един има специално умение!

Всъщност, тези специални умения са крайно ситуационни, но в даден случай могат да бъдат доста полезни. Във всеки случай, първите ви игри все ще ги забравяте, но с малко опит, Soccer ще стане дори по-тематична.

Артът отново е прекрасен, тридесеттарски и карикатурен. Единственият ми проблем е, че всяка карта е с илюстрация от едната страна и статистика от другата. Тоест, вие през цялото време ще гледате числата на футоблиста, но не и чудесната му конска физиономия.

20160630_215553

Заключение

Soccer City the Beautiful Game прекрасно спазва неприятно звучащото си име. Играта е естетична, а футболът е красив. Решенията и изборите са дълбоки, а тактиките и стратегии за всеки мач са толкова тематични, че нито една игра няма да бъде същата. Soccer City има напълно безкрайна преиграваемост, което важи и за реалния спорт футбол.

Със сигурност това е игра само за фенове на футбола, но дори и слоугъна на играта е такъв – “The strategy board game for football lovers”, така че едва ли ще остане някой разочарован.

Механиките са страхотни, но са доста различни и ще ви трябва време да свикнете с тях, за което и не помага ужасната, ужасна ужасна книжка с написани ужасно правила. Ужасно.

Разширението Legends, което можете да си поръчате може да изглежда малко, но допринася още повече са стратегията и атмосферата.

Рядко си позволявам да се изказвам по този категоричен начин, но мисля че всеки футболен фен, който обича стратегически настолни игри трябва поне веднъж да пробва тази игра.

ПЛЮСОВЕ:

  • Истински тематична футболна игра
  • Професионален и детайлен арт
  • Оригинални механики
  • Дълбоки и разнообразни решения
  • Безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Само за футболни фенове
  • 45 минути е почти нереално времетраене, колкото и тематично да би било
  • Една от най-абсурдно лошите книжки с правила, които съм срещал

Препоръчвам ви да посетите сайта на производителите, защото освен играта можете да си поръчате и готини глезотийки като разширението или дори фигурки.

Soccer City

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers