четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sky Heist – 3…2…1… 3х7!
Sky Heist – 3…2…1… 3х7!

Sky Heist – 3…2…1… 3х7!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Отново ще говоря за GaGa Games и отново ще ви покажа заглавие, което не можете да откриете извън рамките на Русия. Което предполагам скоро ще се промени, тъй като в кутията има и правила на английски.

За разлика от Gentleman’s Deal тук обстановката е доста по-семейна, въпреки привидно агресивната тема – обиране на дирижабли в стиймпънк атмосфера.

Когато видите компонентите, ще си кажете, че това е обикновена абстрактна картова игричка – в крайна сметка говорим за неогромно тесте от карти, повечето от които са просто с числа от 1 до 7.

Всъщност, Sky Heist изненадващо добре симулира престрелка за плячка… до някаква степен.

Преди всичко, трябва да влезете в играта с нагласата, че това е семейно приключение и няма да откриете кой знае каква стратегия, тактика или каквито и да е важни решения. Sky Heist е филър игра, която може да се играе и с деца. Няма да ви натовари кой знае колко, но това почти безмозъчно преживяване трае петнайсетина минути, така че може пък и да се иззабавлеете, колко му е.

Целта на Sky Heist е всички заедно да подготвяте плячка в средата на масата, като същевременно си зареждате и пистолета с по-добри куршуми от опонентите. В някой момент ще се появи шерифа и това значи да гепиш мангизите и да бегаш. Затова някои ще останат с пръст в устата, а други ще се пострелят за повече от плячката.

Геймплеят е леко особен за обясняване, но те и руснаците са си особени, така че нищо чудно някъде в процеса на дизайн да има замесено някое друго шише водка.

Всеки играч получава пет карти. По време на хода си играчът или сваля карти в купчината с плячка или играе карта „Event”, която прави някое не чак толкова интересно умение.

Можете да свалите карти при плячката по един от следните начини:

  • Колкото искате карти с еднаква стойност
  • Колкото искате карти, стига най-голямата да е равна сбора на останалите. Само на един човек когато съм обяснявал правилата не му се стори странно това правило и той беше руснак (Усещате ли как соросуида избива в мен).
  • Можете винаги да сложите каквато и да е карта

Най-важното е, че не само по време на вашия ход, но когато си искате преди „престрелката“ можете да си „зареждате“ пистолета. За целта, просто слагате колкото и които си искате карти с лицето надолу пред вас. Трябва да внимавате обаче, защото тези карти ви се броят към лимита на ръката.

В момента, в който се появи втора шерифска карта, играчите вече могат да стартират престрелка по време на хода си. За целта, те трябва да сложат ръка върху плячката. След това всички останали трябва да побързат и да сложат ръка върху неговата. Последният излиза от престрелката (съответно рунда).

След това се сравняват куршумите на играчите (ако са си подготвили такива предварително). Който има най-много еднакви (при равни се гледа по-високото число) взема всички карти от плячката и прибира половината. След това играчът със следваща по сила комбинация взема останалите и отново взема половината. Така първите трима събират карти. Няма никакво значение числото на картите в плячката. Гледа се просто колко карти имате. Записвате си бройката на лист и така няколко рунда. Това е.

Заключение

Sky Heist е дребен и хитър филър с добри идеи. Зареждането на пистолета по всяко време е готина концепция и създава усещане за спешност, а елементът за бързина е тематичен и лично за мен добре дошъл. Артът е готин и цялостната атмосфера е свежа.

Но няма какво да си кривим душата. Sky Heist е от онези игри, които ще ви омръзнат доста бързо. От онези, които ако ви предложат да играете няма да откажете, но честно казано, не бихте се и сетили за тях, ако някой ги сложи на масата… дори и да сте ги играли преди това. Sky Heist просто не е достатъчно запомняща се.

С други думи… Sky Heist е нелоша игра, която ако ви изпадне на добра цена може и да си я добавите в колекцията, особено ако играете с деца. Въпреки това има много по-добри филъри за това времетраене.

Свежа е, но като дъвка. Вкусът бързо се изчерпва.

ПЛЮСОВЕ:

  • Приятни илюстрации
  • Хитри идеи
  • Светкавичен геймплей

МИНУСИ:

  • Нищо вълнуващо

И пак – ей ви на един линк към GaGa Games, защото все още Sky Heist трудно се намира.

GaGa Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers