сряда, май 29, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » SHOOT Card Game – Истинските мъже играят с войничета!
SHOOT Card Game – Истинските мъже играят с войничета!

SHOOT Card Game – Истинските мъже играят с войничета!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Не прехвърляйте набързо това ревю. Не разглеждайте само снимките, нито разцъквайте в boardgamegeek. Изтърпете ме, защото въпреки, че дълго време наричах SHOOT моята странна „guilty pleasure” игра, мисля че е време просто да призная и да кажа нещата с истинските им имена – SHOOT е просто страхотно преживяване.

Играта пристига в малка кутийка с тесте карти с потресаващо лоши илюстрации и още по-потресаващо лоши картонени фигурки. Токъните в играта са едностранни, като от едната страна си е чист бял картон. Искам да кажа… всичко в играта крещи „прототип“… но всъщност не е. И ако и вие имате опит с игри, които изглеждат по подобен начин, но после те се оказват прилични, значи можете да подходите без предразсъдъци към това, което играта ще отвори пред вас.

Това, което SHOOT ви предоставя е… не точно игра. Това е по-скоро нещо като инструмент. Дори и инструмент е много… „техническа“ дума. Всичко в SHOOT крещи „фън“, и то фън, който е присъщ за малките момчета. Един приятел много добре описа играта като „Все едно играеш с войничета“.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

SHOOT е симулатор на FPS видео игри. Тази година се появи Adrenaline (чудесна игра), която също симулира това усещане. Въпреки това, не мога наистина да сравня двете игри. Защото, докато Adrenaline е балансирана стабилна и изпипана механично съвременна игра, SHOOT e… чисто пуцане и разпадане на крайници!

В SHOOT играчите използват подръчни материали да си направят картата – чаши, чинии, кутии, играчки, части от други игри… В SHOOT е препоръчително (даже от правилата) да ползвате фигурки от други игри или играчки.

Играта пристига с един мод – „Capture the Flag”. Всеки играч има собствена база, като всеки път щом умре се пръква отново от там. Целта му е да вземе флага от средата на масата и да го върне в базата.

По време на хода си, играчът може да се движи и да стреля (като по пътя събира предмети и оръжия).

В играта има всички класически оръжия, които сте срещали в познатите FPS – пушки, узита, гранатомети, ракети, лазери, че дори и ножки, катани, моторни резачки и какво ли още не. Предметите пък са също познати – джет пакове, дронове,шлемове, брони, алкохол, аптечки и купища още.

Не знам дали SHOOT e иснпирирана от Duel of Ages, но освен, че усещането е подобно, но и основният способ е същия – а именно карти, които се използват за всичко. С други думи, когато трябва да решавате нещо, просто теглите от тестето и гледате какво се случва. С други думи – вместо купища зарове се ползва тесте с карти. Разбира се, върху тези карти има и неща, които няма как да се симулират със зарове.

Можем да наречем SHOOT почти детска игра с миниатюри, защото правилата са елементарни. Теглите карта, тя ви казва с колко можете да се движите максимум по време на хода си – 1,2,3 или 4 карти движение. Картите се ползват и като метър. Ако играете на малка зона, използвате късата страна на картата, ако играете на голяма зона, използвате дългата. Има и правила за качване на повърхности, но няма да навлизаме в тях.

По време на хода си можете да ползвате предмети и да стреляте веднъж. Гледате оръжието си. То ви казва колко карти за щети теглите, както и ви показва изискванията си (разстояние, начин на употреба и разни други специфични неща).

Стрелянето е най-готината част от играта! Когато стреляте, трябва да прецените дали и как виждате противник. Казвам „как“, защото е време да обясня защо казах „почти“ детска.

Картите в SHOOT може да са с грозен арт, но за сметка на това са адски кървави. Всяка карта, която изтеглите от тестето, когато стреляте показва различна част от тялото и щета, която причинява. Тоест, ако вие не виждате тази част, картата пропуска. Ако пък противникът вече я „няма“ тази част, вие отново пропускате.

Получават се страхотни истории и избухвания на смехове при всяко едно стреляне. В наши игри са се случвали булдок да отхапе цяла ръка на човек, друг пък с катана успя да отреже ушите и да нареже бузите на друг играч. Веднъж пък с узи разстрелях два пръста и два бъбрека на друг играч… който беше точно до мен! Явно си е държал ръцете в джоба.

В тестето с изстрелите съществуват и няколко карти, които могат да накарат оръжието ви да засече, или пък дори да гръмне във вас – всяко оръжие действа по различен начин. Има пък карти, които директно убиват противника от един изстрел (в повечето случаи трябва да виждате конкретна част от тялото – например тила).

Всеки път щом някой получи щета и оцелее, той взема картата с щетата пред него. Когато събере общо 10 щети се пръква наново в базата си с нов предмет и ново оръжие, а трупът му може да се обере. Победилият пък тегли предмет. Картите се пазят не само заради щетите, но може и да има някакъв ефект – например може да е паднала ръката му и да не може да ползва нещо, което изисква две ръце, или пък ако и двете му очи ги няма също има негативен ефект. Да, играта е кървава, основно във въображението ви.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

Играта пристига с най-странната система за събиране на тези карти – ластици! Да, слагате картите с щети с ластик върху личната ви карта. Това е безумие. Просто си ги дръжте при вас.

Има още много неща, които правят играта истинско тематично изживяване. Например – предметите, които намирате разнообразяват безкрайно игрите ви всеки път, защото могат да се появяват капани, варели с експлозии, енергийни полета и всякакви други работи по полето.

Има едно нещо, което обаче ме изуми! SHOOT притежава една от най-ужасните книжки с правила! И това не се дължи толкова на лошо написани правила, а на начина, по който са разпределени върху книжката. Това е Вегаса на книжките с правила! Всичко е разноцветно, разхвърлено и с различен шрифт – успех, приятели с ОКР. Искам да кажа – гледайте!

За мен има нещо друго странно в играта. И това е, че тя пристига само с един мод. Искам да кажа… тази система дава възможности за тооолкова много класически модове, и дори много по-добри от базовия. (бел. ред – демек мене си – в сайта на производителите има още няколко)

Ние пробвахме отборен вариант с флаг и той работеше страхотно. Освен това имам идея за Free for All с Kill Streak-oве. Нищо не пречи и да се играят неща като King of the Hill, Domination, Team Deathmatch и какво ли не. Всъщност всички тези неща са елементарни и ако играта добие повече популярност нищо чудно да се появят онлайн.

Добре, че беше този ненормалник! Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Заключение

SHOOT Card Game е уникално изживяване, което изисква определена настройка, за да я играете. Не очаквайте баланс, не очаквайте солидни механики, не очаквайте мислене и стратегия. Но ако искате чисто забавно приключение с много забавление, смехове и безкрайно разнообразни истории, това е играта за вас. Имайте предвид, че играта е случайна! Мноого случайна. И най-добре планираните ви тактически планове могат да се срутят от едно теглене на карта. В този смисъл, през повечето ви игри ще се чувствате като зрител, отколкото като участник, но това не трябва да ви плаши. Ако сте фенове на класическите осемдесетарски екшън филми с тъпи, но гъзарски реплики след всяко убийство, това е играта за вас. Ако сте фенове на FPS видео игрите тип Unreal, Half Life, Quake и подобни, определено ще откриете нещо тук.

Аз знаех, че ще харесам играта, но честно казано, очаквах други да я „нахейтят“. За мое щастие това не се случи и всички са се забавлявали с нея. Но трябва да имате предвид, че външността на SHOOT е убийствено зле и всеки път ще ви се налага да убеждавате хората дори да се опитат да се насилят да разцъкат и един ход.

SHOOT е инструмент, който ви връща с детството към онова усещане, което сте имали, когато сте се пуцали с войничетата в стаята. Играта ви дава инфантилно усещане, което в началото ще ви е срам да изпитвате, но после ще влезете толкова дълбоко в играта, че няма да ви пука!

Системата пък е толкова чиста, че можете да си измисляте неограничен брой модове и варианти на играта без кой знае какво усилие!

Еми… колкото и странно да звучи (дори и на мен), но за мен SHOOT е една от най-добрите игри, които излязоха през 2016 година.

ПЛЮСОВЕ:

  • Система с безкрайни възможности
  • Разказва исторично смешни истории
  • Най-чистият симулатор на FPS, който съм срещал
  • Подхранва инфантилните ви детски фантазии
  • Можете да използвате всичко, което намерите вкъщи, за да играете

МИНУСИ:

  • Ужасни компоненти
  • Ужасен арт
  • Ужасна книжка
  • Трябва да използвате всичко, което намерите вкъщи, за да играете, дори и фигурки

Играта е трудно откриваема все още, но можете да видите сайта на производителите и да прецените дали 30 евро си струват за вас.

SHOOT Card Game

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers