вторник, април 16, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри с тъмници (dungeon crawl games)
Игри с тъмници (dungeon crawl games)

Игри с тъмници (dungeon crawl games)

Игрите с тъмници са един от най-разпространените жанрове сред видео игрите, а също така това се е принесло и в настолните. Има нещо много удовлетворително в това да влезеш в дълбоки лабиринти, да трепеш гадове наред и да им отнемаш съкровищата.  За тези, които не са запознати – в общо линии, това е Dungeon Crawl  – герои, които събират предмети и вдигат нива влизат в тъмници, лабиринти, подземия и всякакви други мрачни места уж за да спасят света от злото, но в общи линии да трупат още по-яки предмети, още по-добри умения и най-вече – да събират пари и съкровища. Игрите с тъмници са типични американски тип игри (или „Америтраш“) и пазара е фрашкан с тях, но дизайнерите продължават да измислят нови и нови начини, с които да обогатят жанра, така че да го поддържат свеж. Според мен, този жанр ще е вечно популярен. Заради това, ние решихме тази седмица да ви препоръчаме точно такива игри – страхотни игри в тъмници… И моля да няма сърдити, ако не открият в списъка клишето сред тъмниците – Descent. 


BigBoxGamer препоръчва:

Assault on Doomrock

Първо – това е игра с карти. Няма фигурки, няма дъска. Но като всяка една добра игра с тъмници има зарове. Има много зарове. Всъщност, те са в основата на играта. Всеки играч има умения, които активира ако хвърли подходящите зарове. Усещането, което тази игра носи провокира сериозно напрежение и ангажираност. Doomrock е от две напълно различни части – приключенска част и битки. В приключенската част героите обикалят света на Doomrock, пазаруват от магазини, посещават свещени и не толкова свещени места, къпят се в кръв и все такива приятни работи. В най-общи линии – готвят се за сериозна битка. Във втората част – битките, играчите влизат в една на пръв поглед абстрактна схватка, но според мен много лесно се влиза в атмосферата и тематичността на самия бой. В играта има общо три битки, но те могат да продължат дълго и тежко. Защото противниците са много трудни и разнообразни. Всеки изисква различна стратегия и има своите силни и слаби страни. За мен – тази игра от Есен 2014 определено е най-добрата игра с тъмници и въпреки противоречивите мнения и ревюта за нея, аз винаги ще я пазя на рафта си… засега.

pic2052714

Подробно ревю можете да прочетете, като кликнете на бутона отдолу.
Assault on Doomrock Ревю


BigBoxTyr препоръчва:

DungeonQuest

Ах, тъмници! За пореден път казвам колко обожавам тъмниците и броденето в тях. Принципно Descent и Castle Ravenloft са ми също любими игри, но реших да ви препоръчам друга моя много любима игра, която според мен е класически представител в жанра – DungeonQuest.

Излязла през 1987 и издавана до днес чрез различни издания (вече 4), DungeonQuest продължава да доставя едно класическо „бродене в тъмниците“. Какво точно имам предвид? Първите представители на настолните игри с този жанр са разкривали пред играчите някой „лошковец“ (в най-честия случай – дракон), куп герои – искащи неговите съкровища, куп орки, тролове и разни други слуги на лошия, които броят из коридорите и искат да ви убият. Също така има и и капани готови да направят същото като чудовищата. DungeonQuest отговаря на всички критерии описани в миналото изречение.

В DungeonQuest, от 1 до 4-ма играчи поемат ролята на герои, които слизат в тъмницата на дракона и искат неговите съкровища. Героите знаят, че дракона спи през деня, така че вие влизате с първите лъчи на деня и ако не излезете навреме, дракона ще се събуди и ще ви хапне (или иначе казано разполагате с 26 хода). Играта тече в серия от ходове, като по време на своя ход, героя ще се премества от стая в стая и ще му се случват различни неща. ще бива нападнат от разни чудовища, ще попада на капани и сандъци с предмети и т.н. Ако героят се добере до центъра на тъмницата, то той може да си пробва късмета и да измъкне „големите съкровища“. Разбира се, дракона може да се събуди и … в повечето случаи играта за този герои приключва. Или героят може да не иска да стигне до там, това си е негово решение, защото само този с най-много злато из тези, които успеят да излязат от тъмницата ще бъде победител.

DungeonQuest (1987)

Това, което ме грабна в играта е точно това класическо усещане за корените на жанра, а също така и колко нечестна е самата игра. През цялото време има напрежение и не винаги си сигурен какво ще ти се случи на другия ход. Случвало ми се е на втория си ход да пропадна в дупка и играта за мен да приключи. Има достатъчно истории как играта може да ви „изиграе“ и всичко да приключи изненадващо. Но … това е нормално. Една dungeon crawl игра трябва да е нечестна, за да може победата да бъде наистина удовлетворяваща, когато е постигната. В този контекст … Шансът да победите (излезете от тъмницата) е само 40%.Яко, а?

Може да закупите играта от:
BigBag.bgBoardGames.BG


BigBoxExplorer препоръчва:pic1689192_md

Level 7 [Omega Protocol]

Играта, която аз препоръчвам не е бродене из точно тъмници, ами из изоставена секретна военна база. Защо е изоставена? Ами защото извънземните, които са били държани вътре са избягали и са я превзели. Между 1 и 5-ма играчи ще поемат ролята на войниците от Omega Protocol – отрядът, който има мисията да изчисти базата. Един играч поема ролята на оувърлорда, който ще контролира паплачта.

Причината да препоръчвам тази игра пред заглавия като Descent и дори (о, ерес!) Imperial Assault, е че много повече ми харесва механиката на играта. Level 7 е много преиграваема, за разлика от тези игри, тъй като скритата информация в нея винаги е под контрола на лошковеца и съответно същата мисия изиграна отново би имала различно разпределение на лошковците и разположение на основните си цели. Освен това, битките са много по-праволинейни от тези в игрите на FantasyFlight като само атакуващият хвърля зарове (и има само 2 вида такива, а не 4). Може би най-оригиналната механика в играта е начина на действие. За да могат да правят неща, войниците генерират адреналин, който в края на хода си дават на оувърлорда. Той от своя страна, може да харчи този адреналин, за да вкарва нови единици в играта и да активира своите. Колкото повече неща правят войниците – толкова повече неща може да направи лошковеца! Тази динамика води до много готина атмосфера, в която играчите гледат да не се изхвърлят много, защото това само захранва лошковеца с повече възможности.

На последно място искам само да споделя и атмосферата в играта, която поне в моя опит, е доста по-изразена от тази в Descent. За добрите наистина има едно клаустрофобично усещане и времето винаги ги притиска. Няма супер герои, които могат да изтърчат сами сред група извънземни и да оцелеят – ако се отделиш от групата има огромен шанс да не се върнеш при нея.

Може да закупите играта от:
BoardGames.BG


BigBoxSharki препоръчва:

Mice and Mystics

Да си голям, могъщ герой, който се бие със страховити, митични чудовища и богове е интересно и забавно, но честно казано в някакъв момент омръзва. За това реших днес да ви разкажа за една малко по-различна игра – Mice and Mystics.

В нея, вие и вашите приятели ще сте затворници, омагьосани в дребни, но много смели мишки, които заедно ще се опитат да спасят кралството от Лошите. До тук нищо чак толкова различно, нали? Ами ето го, идва.

Играта е изключително тематична. Вие ще търчите по пода на замъка и ще ви заобикалят огромни предмети, които съвсем доскоро са ви изглеждали напълно нормални. Но не си мислете, че сега понеже сте дребни мишки, най-лошото което може да ви се случи е да ви настъпи някой. О, не! Сега вие ще се срещнете с безброй чудовища (поне от сегашната ви гледна точка). Из коридорите на замъка вие ще се сблъскате с плъхове, гигантски паяци и ужасни хлебарки, но най-големия кошмар на всяка мишка също е тук – котката!

Освен врагове, по подовете на замъка вие ще намирате и ценни предмети(които също са тематично кръстени – Щит от копче, Ризница от люспи на риба и други), както и любимото на мишоците сирене, което ще ви помага по много и различни начини по време на приключенията.

И като ги споменах… Базовата игра съдържа няколко приключения, които разказват историята на това как група смели мишки спасява кралството. Това разбира се не значи, че не можете да преигравате любимото си приключение. А когато се уморите от тях… имате четири разширения, които да пробвате да преборите с вашите любими мишоци!

Може да закупите играта от:
BoardGames.BGBigBag.bg


BigBoxCurlylocks препоръчва:

Dungeons & Dragons

Игра с тъмници? Лесно. Dungeons and Dragons!
Какво, още ли трябва да пиша? Ами добре, най-добрата игра с тъмници си остава D&D, онази игра, която е просто книжка с правила и чудовища. Добре де, много книжки с чудовища. И вашето въображение! Със сигурност в статията ще намерите много по-красиви, по-детайлни или дори с по-добри правила игри, но трудно можете да победите надраскана с химикал карта с нечетливи надписи, хвърчащи персонажни листове протрити от гума за моливи на полето за Hit Points, по които играчите са задрасквали десетки пъти предметите, златото и показателите си. Малоумните понякога загадки, които е предвидил водещия и още по-дебилните действия на играчите, които той по никакъв начин не е предвидил. Или пък изненадващо находчивите, които счупват добре замисления му план да ги тормози цяла игра… още в първи ход. Не вярвате, просто вижте погледа на водещия, когато на първи ход някакси варварина се озове до почти неубиваемия зъл магьосник и хвърли 20-ка на атака с двуръчна брадва.
Вероятно ще се чудите, защо не споменавам конкретно издание на D&D? Най-вече защото което и издание да кажа, ще се намерят достатъчно хора, които да ми обяснят колко много не разбирам. Действително, не разбирам много, не съм чел всички възможни D&D книги, нито съм наизустил errata-та на всяка. Знам обаче, че за добър dungeon crawl обикновено е достатъчен един водещ(запознат с правилата), няколко играча, комплект зарчета, няколко молива и листа хартия.

Може да закупите играта от:
Paladium GamesBoardGames.BGBigBag.bg

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! Може да получите подарък – игра!

Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers