понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ramses II – една по-различна мемо игра
Ramses II – една по-различна мемо игра

Ramses II – една по-различна мемо игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

С риск да ви досадя и да си помислите, че Равенсбургер са купили сайта ни, мисля да продължа с дългата ми поредица от ревюта на техни игри. И… отново ще говоря за по-старичка тяхна игра, в този случай напълно безизвестна у нас.

Въпреки че можете да играете играта и с геймъри, за предпочитане е да я цъкате с по-млади играчи, направо деца. Ramses II е семейна игра, в която често децата ви биха могли да ви смажат. Дори моят 4 годишен син ме е бил на нея, въпреки че играта е уж за 7+. И това не е защото аз съм толкова зле в МЕМО тип игрите (a аз съм), а защото той има страхотни аналитични способности, които се провокират от Ramses II.

Споменах МЕМО, така че да го изкарам още тук. Основната идея на играта е свързана със запомняне, но тук не говорим за класическа мемо игра, а за такава, която по-скоро напомня онези пъзели с приплъзгане, в които имате едно свободно място и с определени движения нагласяте плочките, за да се образува картина.

Тематично, Фараонът е скрил своите съкровища под най-различни пирамиди, а вашата цел като самоуважаващи се търсачи на съкровища е да изровите де що намерите. Това се случва благодарение на ефектният 3Д борд, върху който ще плъзгате пирамиди наляво-надясно.

Обръща се карта със символ и целта на играча, който е наред е да открие под коя пирамида е този символ. Играчът мести една по една пирамидите в единствената дупка, която има по класически начин, докато не се покаже някъде символ. Ако този символ отговаря на символа на картата, играчът взема картата за точки и му свършва хода. Ако символа е друг, ходът на играча приключва безславно.

По този начин, малко по малко вие научавате къде са символите и как да ги избягвате. Или поне си мислите, че ги научавате, ако сте с краткотрайна памет като мен.

Някои от картите ви дават и специални умения, които да манипулират по свеж начин играта, но ако играете с по-малки деца ви препоръчвам да ги избягвате.

Освен това има и цял друг мод, в който под самите пирамиди се слагат токъни и тогава цвета на пирамидите има значение… като цяло нелош вариант на играта със същите компоненти за малко по-опитните и въпреки, че аз нямах възможността да го опитам,  ми изглежда като нещо, с което няма да си изгубите времето.

Не се притеснявайте, ако си мислите, че веднъж ако запомните всичко, всяка игра ще е една и съща. Всъщност самата кутия представлява 3Д дъска, в която се нареждат различни части със символи. След това нареждате пирамидите на случаен принцип и завъртате цялата кутия няколко пъти. Отново е възможно доста да сте запомнили, заради това единственият разумен, но глуповат начин е да не гледате, докато сетвате играта.

Заключение

Ramses II е полезна детска игра. Да, котира се като семейна, но лично аз открих, че работи основно като детска, защото основният елемент е помнене, но с много по-интересна механика от стандартните мемо игри. Това тук е нещо като пъзел, който трябва да се решава непрестанно, но не е твърде сложен за малките деца и не е твърде еднообразен, заради механиката с постоянното местене на пирамидите.

Ако играете без специалните умения, можете да играете с четири-пет годишни без проблем, а цялата игра едва ли ще продължи повече от 20 минути, което е почти лимита, на който би издържало едно малко човече.

Ако желаете, можете да разцъкате Ramses II и като филър с възрастни, но пазара е пълен с далеч-далеч по-добри игри за целта.

Но! Ако търсите нещо за малките си сте попаднали на правилното място. Това е една от Добрите (макар и не от най-добрите) игри за вашето дете. Заслужава си поне да я опитате, ако имате такава възможност.

ПЛЮСОВЕ:

  • Ефектни 3Д пирамиди
  • Може да се играе даже от 4 годишни
  • Различни модове

МИНУСИ:

  • Подреждането на дъската е леко безумно
  • Не мисля, че е подходяща за възрастни

Ако желаете да закупите играта, можете да се свържете с нашите нови приятели от Комсед, които са официалните вносители и разпространители на Ravensburger в България. Ето и къде да го направите.

Поръчай Ramses II

Отново, снимките бяха взети от Boardgamegeek, защото все още имам счупен телефон… 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers