неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Pile-Up Rush – Мини Junk Art за двама
Pile-Up Rush – Мини Junk Art за двама

Pile-Up Rush – Мини Junk Art за двама

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Изключително рядко слагам име на друга игра в заглавието, защото искам да фокусирам светлината само върху конкретната игра. Когато го правя обаче има силна причина за това. Ако сте запознати с Junk Art, значи не ви трябва да четете надолу, тъй като заглавието описва напълно всичко.

Pile-Up Rush е непретенциозна абстрактна игра за двама, която изисква ловкост. Много ловкост. Бих казал повече от Junk Art дори.

И понеже започнах с това сравнение, мисля да го продължа. Според мен дизайнерите съвсем не крият влиянието си от, за мен, най-добрата игра за ловкост на пазара, тъй като дори цветовете на фигурките са същите като в Junk Art. Оранжево и тюркоазено.

В началото на играта поставяте „пепелника“ в средата на масата. Да, базата, върху която ще строите е под формата на пепелник. Можете да играете върху която си прецените страна.

Играта е дуелна. Всеки играч взема своите части в нестандартна форма и целта му е да ги сложи всичките върху пепелника. Това очевидно не е всичко.

По време на хода си, играчът има определено време да слага колкото си иска части само с една ръка и без да събори нищо. Ако събори, излиза от рунда и другия играч печели 1 точка. След това всичко се започва от начало.

Времето се отмерва с пясъчен часовник и никога не е достатъчно. Ето и хитрата част. Когато решите, че сте готови, можете просто да обърнете часовника и да прехвърлите топката на другия играч. Има тарикатлък в това кога точно да обърнете часовника. Ако го направите след доста време – оставате и много време на противника. Понякога можете да му оставите наистина неприятна ситуация, затова ще искате по-бързо да обърнете часовника. С други думи, може да стане като шах – една фигурка – часовник, една фигурка – часовник. Ако успеете да сложите всичките си фигурки печелите 2 точки. Ако пък ви свърши времето, когато вие сте на ход – губите 1 точка.

Интересно също е, че колкото точки спечелите – толкова фигурки вие премахвате от опонента си. Това може и да ви звучи като механизъм за наваксване – опонентът ви ще има по-малко части… но! Не е задължително да е така, защото можете да му премахнете лесните части и той задължително да се мъчи с отвратително трудните.

Играе се до 4 точки.

В играта има и отборен вариант, който добавя малко правила и също е любопитен, въпреки че основно играта си е за двама.

Заключение

Не очаквах много от Pile-Up Rush. Факт е обаче, че не само аз, но и всеки с когото съм я играл се е изненадал от това колко брилятно е измислена. Вярно е, носи визията и усещането на Junk Art, но тук ще откриете само една игра, която се обяснява по-лесно от голямата си сестра и е с пъти по-портативна.

Освен това, тук освен трудното поставяне на части, има и допълнителен напрегнат момент – постоянното наблюдаване на часовник. Играта е в реално време и създава ангажиращ геймплей, който може и да поизстиска концентрацията ви. Ако се кефите на такъв тип игри (аз СЕ) това е играта за вас.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотна визия
  • Напрегнат и ангажиращ геймплей
  • Лесни правила и бързо разиграване
  • Отборен вариант

МИНУСИ:

  • Страхотната визия е копие на Junk Art
  • Дебелите пръсти да стоят настрана.
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers