понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Pathfinder Beginner Box – интро в ролевите игри!
Pathfinder Beginner Box – интро в ролевите игри!

Pathfinder Beginner Box – интро в ролевите игри!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

В ревюто днес ще ви разкажа за ролевата игра Pathfinder и по-специално за въвеждащия комплект свързан с нея, създаден за нови играчи, които искат да се запознаят с ролевият жанр игри. Но първо

Какво е ролева игра?

Ролева игра (съкратено РИ) е тип игра, в който участниците заемат ролите на персонажи и заедно създават истории. Участниците определят действията на персонажите си според характерите им, а действията биват успешни или неуспешни според установена система от правила или насоки. В рамките на тези правила, те могат свободно да импровизират, а техните избори оформят посоката и крайния резултат от игрите.

От къде да започна?

Наскоро в мен се зароди идеята да пробвам ролева игра. Естествено бях чувал за ДнД, имах приятели, които редовно си правиха сесии и т.н., но не ми беше интересно и нямах желание да пробвам, докато един ден, се събудих с идеята, че все пак бих искал да пробвам подобно изживяване. Като напълно начинаещ, огромната книга с правила на ДнД ми се стори много трудна за разучаване, пък да се инвестира в ДнД, без да знаеш дали ще ти хареса или как ще допадне на хората с които ще играеш, просто нямаше смисъл да се купува ДнД. Зачетох се в интернет на темата, дали има ролева игра подходяща за начинаещи или някаква алтернатива, чрез която да пробваш ролевия тип, но да не инвестираш много средства без да знаеш дали ще ти хареса. Оказа се, че има комплекти, има и такива игри. От проучването ми, попаднах на решението на проблема ми.

Какво е Pathfinder?

Pathfinder e фентъзи ролева игра, публикувана от Paizo през 2009 и се явява модификация на правилата на Dungeons ‘n’ Dragons 3.5.

Pathfinder Beginner Box

Pathfinder Beginner Box е комплект за хора, които искат да пробват системата Pathfinder и да добият представа за ролевите игри, без да има нужда да инвестират много или да се зачетат в 580 страници книга с правила. :Р

Какво ще намерим в кутията:

 • Наръчник на героя – книжка съдържаща цялата информация, която един играч трябва да знае за героя си, уменията му и т.н. (64 страници)
 • Наръчник за тъмничаря – книжка съдържаща цялата информация, която тъмничаря трябва да знае за да може да води играта. (96 страници)
 • Комплект многостенни зарове
 • 4 генерирани героя готови за игра
 • 4 празни бланки за създаване на вашите герои
 • Flip-mat – двустранен плеймат, върху който можете да чертаете с маркер, карти и игралните полета за различни сценарии
 • 80 „pawn“-a на герои и чудовища
 • 20 стойки за „pawn“-овете

Наръчника на героя
В тази книжка се съдържа информацията за класовете и уменията на героите. Повечето от книжката е наръчник, как стъпка по стъпка да си направим герой, как да подберем уменията, как да генерираме статистиките му. Също така, в началото и към края на книжката има описани правилата на играта – как се провежда битка, кога едно действие е успешно и т.н. Книжката е написана на достъпен език и процеса за правене на 1 герой не е труден (стига да не четеш цялата книжка, a само нещата за твоя клас) и  отнема около 40 минути, ако не си запознат с уменията, предметите и т.н.

Наръчник на тъмничаря
В тази книжка е информацията, чрез която тъмничаря може да преведе играчите из различни сценарии. Книжката започва със соло приключение (наподобяващо малко книгите игри), чрез което тъмничаря се запознава с основните правила (и не само тъмничаря, всеки играч е хубаво да го прочете и да мине през него). Също така в книгата е поместено и едно примерно приключение с много коментари, обяснения и съвети как да водим това приключение и бъдещите такива. Останалата част от книжката е информация как да генерираме наши сценарии, как да създадем кампания, информация за чудовища, не-игрови персонажи, предмети и т.н.

Разлики между Beginner Box-а и основните правила на Pathfinder
Както написах по-горе, Beginner Box-a e направен за хора, които са нямали досег досега с ролевите игри или искат да пробват Pathfinder системата. Това означава, че в Beginner Box-a правилата, уменията и магиите са намалени драстично. В Beginner Box-a героите ще могат да избират между:

 • 19 умения
 • 30 специални умения (feats)
 • 3 раси (елф, човек, джудже)
 • 4 класа (warrior, rogue, priest, wizard)

Други разлики има в правилата за битките(някои от правилата са спестени 🙂 ).

Геймплей и развитие
Beginner Box-a е предвиден за герой от 1-во до 5-то ниво, като в кутията има достатъчно материал за един тъмничар да създаде достатъчно сценарии, че дори кампания. Какво правим след като героите вече са минали 5-то ниво? Ако сте се запалили по Pathfinder, то добра идея е да си закупите Core Rulebook-a, а Paizo са включили в Beginner Box-a книжка, която да ви помогне в конверсията на героите към core правилата. Ако обаче се задоволявате с Beginner Box-a, то не е проблем да си продължите с него и да помислите вие как да развивате наличните умения и магии.

Поддръжка
Общността на Pathfinder е огромно и нараства с всеки изминал ден. На сайта им постоянно (и месечно) се публикуват материали, сценарии и куп други интересни неща (някои безплатни, други не). За Beginner Box-a вече са излязли 4 мини сценария, допълнения към наръчника за тъмничаря, нов клас – варварин, както и книжка, която да ви помогне след време в конверсията към core правилата и даваща ви напътствия как да „нагодите“ готовите сценарии за Beginner Box-a.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Как да се въвлечем в ролевите игри!

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.49 ( 4 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers