петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Онлайн ресурси за геймърите у нас!
Онлайн ресурси за геймърите у нас!

Онлайн ресурси за геймърите у нас!

10 Онлайн ресурса за настолните геймъри в България

Още един вторник и още една статия от мен, скъпи читатели! Този път ще се опитам да систематизирам най-полезните сайтове, които можете да ползвате ако сте фенове на хобито. Тук наистина ще стане въпрос само за моите впечатления за това кои са по-полезните местенца из интернет където може да се намери информация, релевантна за настолните геймъри в нашата мила родина, но мисля, че това би било полезно, особено на по-новите ентусиасти между вас. И така, на първо място, разбира се е:
1555590_735434083136526_1983897313_n

1. BigBoxGamers.com – най-българският сайт за настолни игри, който и в момента четете. Тук е хубаво място да намерите новини от света на хобито, ревюта на игри на майчин език, както всякакви разни разнообразни статии на теми, които имат общо с настолността.

2. BoardGameGeek.com – най-голямата база данни за настолни игри, за която сме чували. В нея има 73,900 заглавия, които включват както най-новите заглавия, така и шах, табла, и всички разновидности на този стожер на игрите – Monopoly. Дизайнът на сайта е повече от ужасен, но на никой играч на тези игри това не му прави впечатление и смело си цъка из дебрите на тази джунгла. Тук можете да намерите практически всичко за всяка една игра – ревюта, новини, въпроси около правилата, снимки, общи въпроси тип „би ли ми харесала тази игра ако котката ми е ангорска?“, фенски варианти за различни игри, връзки с видеа за играта и какво ли още не. Освен това, на този сайт можете да си създадете профил, в който да управлявате колекцията си и да си отбелязвате какво сте играли и какво не – функция, която мен лично много ме забавлява.

3. BlackCitadel.eu/phpBB2/index.php – форумите на Черната Цитадела. Този клуб беше измежду първите места, които приютиха играчите на настолни игри в София. До колкото ми е известно, той вече не съществува, но форумите му са си живи и здрави, пък и активни. За този форум трябва регистрация, но тук можете да намерите теми свързани с настолни игри, игри с миниатюрки, ролеви игри и разни гийк работи, които са разделени на подсекции за „уговорки за игри“, „търся/предлагам“ и т.н. Не лошо място да поразцъкате ако търсите хора, с които да играете нещо определено или искате да си купите/продадете игра втора ръка.

4. Канали за настолни игри в YouTube.com – не че цялата туба е рай за играчите на дъскови игри, но определно тук има много канали, които могат да ви свършат работа – от ревюта, през канали на различни издатели, та да канали, които показват как се играят отделни игри. За повече информация за каналите и какво правят, можете да видите една предна наша статия.

Към статията

5. Сайтовете на различните магазини/клубове в страната – без да е особена изненада
, на тези сайтове можете да намерите различни игри, които ви интересуват, както и разни аксесоари за тях. Ако магазинът/клубът има и блог, можете да видите и информация за събития, които се случват там. Без да са в определен ред, сайтовете, за които се сещам в момента (те са и в София, но със сигурност има и такива из страната) са на The Game, Фантасмагория, Пикко Геймс и Паладиум Геймс. Има и други клубове, но те нямат собствени уебстраници и могат да се намерят във:

6. Страници на клубове във Facebook.com – отново не е като да ми се прави реклама на тази страница, но доста от по-малките клубове нямат собствени уебстраници и могат да се открият основно тук. Тези от горната категория също имат присъствие, но тук могат да се намерят и Level Up, Трите Трола, Клуб 73 и Каркасон.

7. Gamebox.bg – още един български сайт, който не е по-нагоре в класацията само защото не е отдаден изцяло на настолните игри.
Това е сайт за игри по принцип (повечето компютърни), който си има и секция за настолните такива и също предлага ревюта и отразяване на различни събития.

8. Ebay.com – Всъщност по-добрият вариант би бил ebay.de или ebay.co.uk, но ако ви трябва нещо, което в България го няма или пък ви трябва част за игра (например тузарски влакчета за Ticket to Ride, или златни зарове за табла) най-вероятно ще можете да го откриете в битака на интернет.

9. Kickstarter.com – първите статии, които писах като част от BigBoxGamers бяха свързани именно с тази платформа за подпомагане на различни проекти. Една известна част от тези проекти са точно настолни игри, които човек може да си преордърне (извинявам се за чуждицата, но не знам еквивалент на български) и така да подпомогне издаването на играта. Повече информация за платформата можете да видите в първата ми статия за сайта като натиснете бутона отдолу.

Към статията

10. Сайтовете на различни издатели – на последно място, всеки по-голям издател си има и собствена страница в интернет, на която можете да намерите информация за игрите, които предстои да издаде, в много случаи електронна форма на правилата на игри, които можете да си свалите и да прочетете, както и форумите на дадения издател, където също можете да обсъждате игрите му с хора от целия свят. Само за пример ще дам сайтовете на Fantasy Flight Games, Days of Wonder, Portal и NSKN Games, но ако си имате любим издател – с почти 100% сигурност можете да намерите и негов сайт.

Това са основните места, на които можете да се поразходите из мрежата когато търсите нещо свързано с настолните игри и сте в България. Със сигурност списъкът не е изчерпателен, но това са сайтовете, които аз си отварям когато ме гложди въпрос или пък имам малко излишни пари, които ми се ще да вложа за забавление в кутийка. Ако имате идеи за други полезни сайтове, моля не се колебайте да ги споделите в коментарите, като отбележите и много накратко каква е основната функция на сайта – какво можем да намерим там.
Спорна нова седмица и до следващия път!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Един коментар

  1. Поздрави от мен и екипа на gamebox!

    Статията е страхотна! Друга добра идея е да харесате страниците на издателите във Фейсбук – напоследък доста от тях се насочват към социалните медии и значителна част от информацията се намира първо там!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers