неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » One Night Ultimate Werewolf Daybreak – Яжте, пийте, селският идиот черпи!
One Night Ultimate Werewolf Daybreak – Яжте, пийте, селският идиот черпи!

One Night Ultimate Werewolf Daybreak – Яжте, пийте, селският идиот черпи!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Не смятам изобщо да мисля разни интрота-минтрота. Просто вижте ревюто ми на базовата игра, пък после ще си говорим.

One Night Ultimate Werwold – Ревю

Готови-неготови, дайте да разшлякам това ревю набързо, че времето навън се разваля, а дечурлята почват да се пробуждат и ще искат да излизаме.

Daybreak е втори базов сет на One Night Werеwolf, което значи, че можете да играете само с него… въпреки че не бих ви го препоръчал съвсем.

Без да навлизам в идеята на базовата игра, ще ви кажа само, че ролите тук са доста специфични и ситуационни, което ги прави непривични за всяка една игра на върколака. С други думи – доста от ролите тук са такива, които ще искате да мушкате само от време на време, когато ви е скучно. А с тази игра рядко ви е скучно, така че вие си преценете дали ще ядете мазна кренвиршка, като си имате страхотна домашна баница у вас, която току що излиза от печката.

Ролите са 11, което автоматично увеличава шансовете ви да играете с масова група, ако комбинирате двата сета. Най-забележимото тук е, че има три специални върколака, които да подсилят или отслабят отбора на кекавите вълци. Тук има мистичен върколак, който е нещо като „Seer”-a на върколаците, има Алфа върколак, който може да „създава“ други върколаци, а има и един заспал върколак, който нищо не прави и нищо не знае, но другите върколаци го знаят кой е и цъкат с език.

В този сет има по-слаба версия на класическия Seer, което си е чиста загуба на плочка, освен ако не искате да балансирате отборите. Има един селски идиот, който би превърнал и играта ви в идиотска, тъй като размества ролите на всички. Точно така, казах на всички. Има изследовател на паранормалното, който гледа тук-там разни плочки и се превръща в други роли евентуално… нещо, което е сложно за обясняване и едва ли ще ползвате с нови играчи. С нови играчи няма да ползвате и куратора, тъй като той разхвърля случайни артефакти по играчите, които не само че трябва да четете допълнително, но и създават такъв хаос, че ако комбинирате тази роля със селския идиот е по-добре да хвърляте зарчета и който хвърли най-високото печели.

Заради целия хаос обаче има и две защитни роли, които могат да намалят малко случайността, както и един пич, който директно открива една плочка за пред всички. Най-балансираната роля вероятно е Вещицата, тъй като тя гледа и евентуално разменя само една карта. Пък и лесно се обяснява. Всъщност, ние често играем с нея.

Заключение

Ако вече имате One Night Werewolf и ви се разделя с малко кинтаж, бих ви препоръчал да си вземете разнообразието, което предлага Daybreak. Ако нямате нито една версия, но искате да си купите, със сигурност бих ви ритнал към оригинала, тъй като ролите са далеч по-лесни, и най-вече – ясни. Ако никога не сте играли играта и търсите вариант да влезете в хайпа, дори и не си помисляйте да посягате насам, че държа мухобойката.

Гледайте сега, Daybreak не е лошо нещо. Просто трябва да го разглеждате като разширение, не като базова игра. Ако осъзнаете тази истина за живота, ще постигнете дзен и няма да се занимавате глупости.

ПЛЮСОВЕ:

  • Нови и напълно различни роли
  • Вече можете да се сцепите и в голяма група

МИНУСИ:

  • Някои от ролите са ситуационни
  • Някои от ролите са идиотски… и селски
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers