сряда, юни 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Oh, Fox – Програмиране и покер?
Oh, Fox – Програмиране и покер?

Oh, Fox – Програмиране и покер?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Очевидната смешка в заглавието не е случайна. Това е игра с програмиране и по дефиниция тези игри често ще те карат да казваш „Лепи му малката!“ Или както е на английски – Oh, Fox.

И понеже това да се застреляш сам в крака е забавно, но все пак трябва да има тема, авторите са решили да му сложат забавна горска и защо пък не – детска тема.

Към темата са закрепили и лек почти отново детски арт, а компонентите наподобяват тези на Не се сърди, човече.

Мерси.

После аз трябва постоянно да обяснявам – Не се притеснявайте, това не е детска игра. Ама наистина, не е детска.

Причината не е в сложността на правилата, а в това, че Oh, Fox блендира както програмиране, така и надлъгване. Не знам как са вашите деца със „сошъл дедъкшъна“, но за моите, макар и геймъри, това все още е мътна каша.

Принципът на игра е следният: В началото на играта се избират 3 горски животни и 2 хищника върху пет малки квадратни картички. Всички пет големи карти с умения на тези животни се слагат на масата, за да ги видят всички. След това се маха една от малките картички с хищници и сега играчите остават с 4 карти – 3 вегeтарианци и един Пържолец.

Тези 4 картички тайно се раздават между играчите. Който е хищника си признава, но не си показва ролята. И така всеки е животно, но никой не е сигурен кое точно. Това има значение, основно за хищника, защото…

Ролите в играта са два вида – нормалните животни трябва да ядат тяхната си любима храна, а хищника – нормалните животни.

За целта се поставя карта в средата на масата и всеки поставя пионките си в тяхна къщичка, която е на определено място.

От тук нататък тези пионки ще се движат… чак в края на играта.

Идва ред на програмирането.

Всеки играч има куп карти в ръката. Картите са няколко вида:

 • Единична стрелка
 • Двойна стрелка
 • Единична стрелка и стоп
 • Само стоп
 • Стрелка със специално умение

От всяка карта има различен брой копия.

В тази част на играта всеки играч слага карта с лицето надолу. След това я обръща и всички я виждат. Това се случва 8 пъти.

След това всички едновременно се движат спрямо стрелките. Стопът означава хранене на обикновено животно. При хищника си е просто стоп.

И ако си мислите, че движенията са очевидни, ето къде се крие врътката.

Специалните умения са свързани с движения. Те могат да означават стрелка в обратната посока или пък стоп. Могат да означават всичко. И понеже вие не сте сигурен кой кой е, тогава трябва само да предполагате. Ако сте достатъчно опитен с играта и умеете да следите всички, може и да измайсторите правилна теория за играчите.

Ако сте обикновен горски тип, на вас целия този майнд гейм ви е през фокса, бихте си помислили. Но и това не е точно така. Вие трябва да следите хищника и както помните, на масата има две карти с хищници, а не сте сигурен коя точно е активната. Вие искате да бягате от хищника, защото ако той ви хване, не само, че той ще спечели точка, но и вие ще изгубите такава.

Трябва и добре да се прикривате, защото в края на играта ако хищника разбере кой кой е, той ще вземе още точки.

В играта има още няколко неща, като специални мисии, обиколки до вкъщи, модове и така нататък, но ако идеята ви кефи, всичко останало също ще ви кефи.

Заключение

Oh, Fox е прекрасна филър игра за хората, които обичат програмиране. Да, дедукцията и блъфа са неотменна част от нея, но програмирането натежава и въпреки, че ще се послъгвате, ако сте фен на върколаци, но не се кефите на планиране, едва ли това ще е вашата игра.

Oh, Fox е лека игра и сравнително бърза за обяснение. На теория може да се играе от двама, трима и четирима, но опитът ми показва, че е значително най-добра с четирима. Ако сте по-малко хора ви препоръчвам нещо друго. Във всеки случай, това е малка, компакта и не толкова скъпа игра, така че и без това няма какво друго да правите в момента, защо не излъжете баба си и дядовците. Спокойно, те са свикнали.

ПЛЮСОВЕ:

 • Минималистични компоненти
 • Лесни правила
 • Бърз геймплей
 • Оригинален микс междускрити роли и програмиране
 • Предизвиква смехове и обрати

МИНУСИ:

 • Подвеждаща тема
 • Ако не се кефите на програмиране, тази игра няма да ви промени мнението

 

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers