петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » No Fish! – „Hanabi“ + „Гледай си работата“ = ВНЛ
No Fish! – „Hanabi“ + „Гледай си работата“ = ВНЛ

No Fish! – „Hanabi“ + „Гледай си работата“ = ВНЛ

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

„Гледай си работата” може да е детска игра, но не ни пречи да се скъсаме да играем подобрена МЕГА версия с 4-5 тестета 5-6 часа трима човека, преди години! Това беше един незабравим осми декември… и като се замисля как звучи… доста тъжен. Въпреки това, преживяването беше най-сериозното мемо предизвикателство, на което някога съм се подлагал. И беше фън! Ама много фън. Знам, знам, имам извратено усещане за фън.

Ханаби пък беше ревплюционно откритие за настолните игри и ние дори сме написали ревю и сме качили фен версия на нашия сайт. Кликнете на бутона отдолу.

Hanabi: Фен Версия

Когато се комбинират тези двете се получава едно уникално чадо, което наследява само забавлението от мозъкоблъскащите си родители и се е преобразувало в леко парти изобретение, което можете да играете с всеки.

За атмосфера, създателите са избрали готини рибки, което помага за интегрирането на по-малките в хобито, но играта не е чисто детска. Всъщност, не мога да определя играта като „детска” или „недетска”. Това си е просто… игра за всеки.

No Fish е пародийно заглавие на Go Fish, което пък на български си е “Гледай си работата”. С други думи, можем да наречем играта „Виж ми работата”. Или нещо друго без двузачно значние.

Всеки играч получава по определен брой карти (останалите са в тесте в средата на масата) и за разлика от „Гледай си работата“, тук целта е да се отървете от картите си.

В играта има 4 цвята карти с номера от 1 до 10, както и няколко вида специални риби с разни умения.

Ето основната „Ханаби” врътка. Всеки държи картите си с гръб към себе си. Целта на играчите е да познаят картите в ръцете си. Щом познаят всички, печелят.

По време на хода си играчът може да предположи  или число, или цвят, или вид специална риба, която си мисли, че притежава. Ако е прав, някой му посочва картата и я изважда. Играчът се освобождава от нея. Ако не познае, тогава трябва да си тегли още една карта от тестето в средата. Ако все пак успее да познае, той получава и втори шанс за познаване.

Другото нещо, което може да направи играч е да ползва специално умение на риба, която се намира в ръката на друг играч. За целта просто я маха от ръката му и извършва умението. Уменията са от типа – накарай някой да пропусне ход, някой да си тегли карти и подобни неща.

И това е цялата игра. Всъщност миниатюрната книжка от десетина страници съдържа 8 страници смешки с риби (Кикстартър, к’во да ви кажа), а правилата са страничка и половина. Даже май изхарчих повече думи свързани с правилата в това ревю, отколкото цялата книжката харчи.

no-fish-deluxe-version-card-game-93-made-games

Заключение

No Fish е хитра и “чиста” парти игра, която е подходяща за деца и още по-подходяща за гейъмри във филър сесия. Да, механиките не са нищо особено, но са носталгично намигване към старата класическа „Гледай си работата”. Цялото приключение не трае повече от 15 минути, но нищо не пречи да разцъкате няколко игри за една вечер.

No Fish е незатормозяваща “запълвачка”, която е най-добра с трима-четирима човека, защото иначе би зациклила и би останала на масата по-дълго, отколкото трябва.

Уменията добавят свеж полъх към хитрото сливане на познатите механики. Не се учудвам, че цялата идея толкова ми харесва, Все пак бях също толкова приятно изненадан и от “лъженката със специални умения” в Mystigo 4 in 1.

Няма какво повече да се каже. Ако се кефите на прости филър картови игри с доста късмет и препратки към стари детски игри, въпреки че новата версия не е задължително да е толкова детска и че може да се играе с деца въпреки това и че сетъпа е бърз, а правилата се обясняват за минута и целият геймплей трае не повече от 15-20 минути и че арта е свеж и приятен и… чакайте, какво исках да кажа?

ПЛЮСОВЕ:

  • Свеж арт
  • Бързи и лесни правила
  • Още по-бърз и още по-лесен геймплей
  • Хитра и работеща смес между стара и модерна класика
  • Подходяща за всякакъв вид играчи

МИНУСИ:

  • Ако се играе с повече от 4 човека, може да зацикли
  • Не предлага нещо наистина оригинално

Играта може да откриете в сайта на австралийската компания 94 Made Games, но предполагам играта скоро ще се открива на по-популярно и по-…европейски места, защото доби доста позитивни отзиви.

93 Made Games

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers