петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Nemeton – Друидите не могат да завиват
Nemeton – Друидите не могат да завиват

Nemeton – Друидите не могат да завиват

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Вече на няколко пъти чух сравнения между Nemeton и Photosyntesis. Явно сме толкова кът с темата за слънцето и дърветата, че се прави съпоставка между две тотално различни игри.

Nemeton използва идеята за цъфтежа, но по съвсем различен начин. И не със слънце, а с луна. Защото това е игра с друидска тема – сещате се – луната, магическите билки, култа към животните, отварите. Ей тия дзен вещерски ирландски простотии.

Всъщност самото име Неметон е  богато на растителност свято келтско място, където се случват тинтири-минтири магически шашми. Така пише в уикипедия. Да. Пише тинтири-минтири.

Честно ли проверихте…

Играчите влизат в ролята на различни оттенъци на бежовото друиди (прекрасен набор от неразличаващи се цветове), които ще се движат из мистична гора, ще събират непроизносими ресурси и с тях ще привличат магически духове на животни, или пък ще бъркат отвари.

По пътя си могат да правят магии и да се превръщат в батмани, за по-лесно придвижване, а ако са опитомили животински духове ще могат да правят още по-невъзмутими неща, като да пресичат реката, или пък да завиват наляво.

Книжката на пръв поглед изглежда лесна за разбиране, но когато не разберете нищо, ще разберете, че сте разбрали неправилно.

В играта има доста специфики, които ме отблъскваха дълго време преди да я играя. Струваше ми се, че това ще е комплициран pick up and delivery, но за щастие Nemeton ме изненада.

Тя пусна неметонската си магия и някак си само след ход-два всичко започна да цъка в правилния ритъм. Правилата се изнясниха и ходовете станаха интуитивни, въпреки на теория многото и детайлни правила.

Nemeton трае десетина рунда, като всеки играч в началото на хода си играе плочка, осветява с тази плочка (гърба на всяка плочка е луна) определен вид други плочки и там поникват мистични билки.

След това може и да се появят няколко интересни неща – като древни дървета, водопади и монолити.

Накрая се движите в права посока едно или две полета. И понеже както всички знаят – друидите не могат да завиват, трябва да използвате магии, ако искате да се отклоните от правия път.

Там където спрете можете да изпълните най-различни неща в зависимост от плочката – можете да събирате ресурси, да разменяте ресурси, да учите рецепти, да изпълнявате рецепти, да си вземате животински духове, дори да изпълнявате мисии за точки.

В Nemeton има куп начини за печелене на точки и всякакви опции за хода ви. Проблемът е, че имате само 10 хода! Така че е добре да изберете път, който да следвате и да не се отклонявате.

Ако искате да събирате комплекти от животни – може. Ако искате да правите мощни отвари – съвсем валидно е.

Пътят е изцяло отворен за вас, но за да не ви дойде много е добре да следите мисиите, които са винаги едни и същи. Те са стандартни неща от тип – набери еднакви ресурси, еднакви отвари и всякакви други неща. Самите мисии не дават безброй точки, но са добър начин да ви стеснят иначе твърде големия кръг от опции.

Nemeton представлява пъзел, който трябва да решите ефективно и оптимално, заради малкото брой ходове. Бихте си помислили, че това е пасиансова игра, но всъщност има сериозно състезание за определени елементи от картата, за ресурсите, за мисиите, за отварите, дори за животните. Да не говорим, че ако преминете през място с друг друид, можете насилствено да си размените колби.

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

Заключение

Nemeton е изключително красива игра със залъгващо сложни правила. Ако успеете да преживеете леко объркано написаните правила ще разберете колко интуитивна и дори лежерна игра е Nemeton. Да, това е пъзел с не малко мин-максване, но не очаквайте, че ще се запънете в мозъчен запек. Имате опции по време на хода си и сякаш винаги можете да извадите от някое тъмно място някакво извеънземно комбо, благодарение на смесица от умения, след което да измъкнете под носа отварата, към която опонентите ви се целят.

Темата, макар и да не е по вкуса ми, се усеща, и всичко, което вършите носи друидско-лунно-отварска маймунджълъшка атмосфера. Взаимодействието е на добро ниво, а целият геймплей не е по-дълъг от час и половина. Препоръчвам.

ПЛЮСОВЕ:

  • Великолепни компоненти и визия
  • Интуитивни и бързи ходове
  • Възможности за задоволителни комбинирани ходове
  • Разнообразие от начини за точкуване
  • Перфектна дължина за това, което е

МИНУСИ:

  • Цветовете на друидите за безумно близки
  • Книжката е объркваща и изкарва играта по-сложна, отколкото е

Играта може да се открие в магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Nemeton

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers