понеделник, април 22, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Mythe – носталгия с пушурлък
Mythe – носталгия с пушурлък

Mythe – носталгия с пушурлък

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Израснал съм с 3Д книжки още преди да е измислено 3Д-то. Сега, когато вече имам деца, с радост осъзнах, че тези книжки са все още популярни и все така впеатлителни за малките. Това ме навежда и на една от най-големите ми геймърски… тъги. Детските настолни игри често са с крещящ шарен арт, а компонентите редовно са по-внушително от стандартна игра „за възрастни”. Нас се опитват да ни впечатляват по „евтин“ начин, а аз за съжаление вече изобщо не се впечатлявам от „скъпи“ и съвсем неоригинални миниатюри.

Mythe е семейна игра, която е съвсем подходяща за деца, но не мисля че се продава ексклузивно като такава. Mythe отговаря чудесно на моите изисквания. Играта използва закачлив и детайлен сладък арт, картите са с ненужна големина, фигурките са приятни, а наградата на победителя (която няма абсолютно никаква геймплей функция) е оформено метално сирене в златист цвят. Дори борда е препратка към детството ни, като е с 3Д книжка, така де – борд, който като се отвори, се получава 3Д терен… и точно като класическа такава книжка, ще трябва доста да понатискате 3Д терена да стои напълно изпънат.

Геймплеят може да бъде описан по два начина. Ако го обяснявате на деца им кажете, че е нещо като „Гледай си работата”. Ако се опитвате да го рекламирате на геймъри, можете да заобиколите това подвеждащо определение и да лъзнете Mythe като оригинална „Пушурлък” игра.

Mythe е малка игричка в малка кутийка. Ако и формата на картите и компонентите беше оразмерен спрямо идеята, като нищо тя можеше да мине за микро игра.

В кутията има двайсетина карти, като всички се раздават между играчите (в зависимост от броя на играчите някои карти излизат от игра). Освен прекрасния арт, картите имаt стойност и евентуално иконка. Тези стойности се използват за движение по карта.

Знам, знам. Не можахме да направим снимки, а в БГГ има само на оригиналната японска версия.

В Mythe играчите влизат в ролята на мишки герои, които се опитват да си върнат свещеното сирене от техния фентъзи миши свят. Сиренето е било отмъкнато от зъл дракон. За да си го върнат, играчите трябва да победят дракона и минионите му. От геймплей точка – играчите се състезават по път, в края на който стои абсолютно безцелното (но яко!) сирене, а пред него стои дори още по-абсолютно безцелния от геймплейгледна точка дракон (но як!).

Всеки играч има най-различни карти със стойности и иконки в ръката си. НО! Вие не играете с вашите карти. По време на хода си теглите на случаен принцип карти от вашите опоненти. След като видите картата, която сте изтеглили, можете да продължите да теглите или да спрете. Ако решите да спрете, събирате стойностите на картите и се движите с толкова точки (върху всяко поле има определен брой точки), колкото показва сбора от карти. Ако на поле има мишка, тогава прескачате директно мишката без да броите точките. Ако пред вас е дракона, тогава трябва да сте показали в началото на хода символ с определена икона и да успеете да преминете полето с дракона. А защо бихте искали да спрете да теглите карти?

Хубаво де, разбрах!

В зависимост от броя на играчите в играта има няколко карти с череп, които ако изтеглите хода ви свършва мигновено и не се движите изобщо.

Мислите си, че всичко е на късмет? Всичко – не.

След като ви свърши хода, вие събирате всички карти от масата и избирате как да ги разпределите. Можете да си задържите колкото искате, можете и да ги раздадете. Не бихте искали да задържите много карти с високи стойности, защото така няма шанс вие да ги изтеглите. Най-вече искате да вземете череп, за да увеличите шансовете опонентите ви да се провалят.

Добре де, няма особена стратегия, но както вече казах – пушурлък. Чист пушурлък.

Заключение

Повтарям. Mythe е шарена пушурлък игра. Ако я разглеждате като такава ще получите страхотно филър преживяване. Да, не е най-запомнящия геймплей, но визуалното оформление е достатъчно да шашне, или поне да усмихне, хората около масата. Играта не е дълга – може би около 20 минути, но ви препоръчвам да играете с 4 или 5 човека. Колкото повече, толкова по-добре. С трима, Mythe може да зацикли, тъй като при разпределението на картите, доста от движенията се премахват, а и се намалява шанса за „прескачане” на други мишки. С други думи, играта с трима може и да ви досадее, защото всяка минута над двайстата избутва Mythe от „добър филър” в нещо, което може би някой ден отново ще играете. Да го кажем така – има по-добри филър игри за трима. Всъщност, има по-добри филър игри и за 4 и за 5 човека, но едва ли ще откриете кой знае колко по-сладко оформени на външен вид настолни игри. И въпреки, че не е игра, която ще искате да играете супер редовно, цената оправдава живота й.

Mythe е напълно подходяща за деца, като можете да имате предвид, че е напълно езиково независима. Е, с изключение на правилата, разбира се. Хм… езиково независима книжка с правила. Само със символи… Оставям ви с тази мисъл.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинално визуално оформление
  • Готин арт и извънредни компоненти
  • Бърз геймплей… в повечето случаи
  • Подходяща както за геймъри, така и за деца
  • Добра цена

МИНУСИ:

  • С по-малко играчи, темпото забива
  • След няколко игри започва да поомръзва

 

Източник на безсрамно изтеглените снимки: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers