сряда, юни 19, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Mystigo 4 in 1 – скоро в Кикстартър
Mystigo 4 in 1 – скоро в Кикстартър

Mystigo 4 in 1 – скоро в Кикстартър

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Един от главните виновници за страхотната Swords and Bagpipes се свързана с мен и каза – Хей, искаш ли да направиш ревю на една, две или всички игри от комплект, който пускаме в Кикстартър. Викам – супер! Пращайте – 4 игри, все ще намерим някак си време за тях. Нищо не знаех за тях и признавам си, не ги проучих преди да ги получа. Когато жена ми отиде в пощата да ги вземе се притеснявах, че ще й бъде тежко – все пак това са 4 игри. Еми… Това се оказаха 4 мънички игрички, които се побират в джобовете ви. Наистина, всички. Всички можете да си ги носите по джобовете.

И четирите игри се побират в диапазона – 10-20 минути, и 4-те са леки и с не особена дълбочина почти парти игри.  Сред тях има едно попадение, има някои горе-долу и една, която съвсем не ми хареса. Мисля да подредя това ревю от най-лошата игра към най-добрата, така че ако ви се стори, че съм негативен, моля останете, защото гарантирам, че това ще се промени малко по-надолу.

Преди да вземате всичко, което кажа сериозно, трябва да имате предвид, че съм правил ревю на прототипни компоненти и правила. Всичко подлежи на промяна. Даже знам със сигурно, че някои от нещата ще се променят.

Dr. Blender’s Lab

20150917_224849

Когато разглеждах игрите и четох правилата си мислих, че това ще бъде любимата ми игра. Има страхотни илюстрации, а механиката да си сглобяваш чудати и небивали същества винаги ми е харесвала… и я има в твърде малко и твърде детски игри. За съжаление, тази игра е далеч извън вкуса ми.

Как работи?

В играта има три тестета – крака, тела и глави. Във всяко има по 18 части. Ако се подредят перфектно, в играта ще има 18 същества. 6 човека, 6 животни, 6 чудовища.

В началото на играта всеки получава в ръката си по една карта от всяко тесте, след което се обръщат по три от всяко на масата, така че да се образуват три странни същества на масата.

Преди играч да има ход, другите имат право да блокират две от картите, които са на масата с две кристалчета. След като го направят, играчът си избира един цвят и взема всички карти от този цвят (има три цвята – червен (чудовища), зелен (животни) и син (хора). След това, ако играчът е следил добре, може да даде две от своите карти на друг и в замяна да му поиска конкретна карта, например – глава на вампир. (ала „Гледай си работата“) Без значение дали е успял или не, играчът си губи тези две карти.

Последното нещо, което може да направи е да сътвори точно едно същество, ако има и трите му части.

След това липсващите карти на масата се запълват и следващият играч е на ход. Така играта продължава, докато свършат тестетата на масата.

20150917_225157

Имам няколко проблема с играта:

 • Първият е малък… твърде малък. Числата върху картите са твъъърде ситни и белият им цвят се слива с картата. Тези числа са изключително важни. Не винаги можеш да различиш тялото на учителка от това на… да кажем рок музикант. Даже числата са първото нещо, което гледаме, когато се появят новите странни същества.
 • Вторият проблем е със случайността. Понякога ще излязат и трите цвята на масата, а понякога само един. Понякога пък ще има цели два сета готови са вземане. Другите могат да блокират максимум две карти, така че късметът може изцяло да ви води.
 • Третият и най-голям проблем, който имам с играта е, че тя свършва твърде бързо. Да, това е дребна игричка, но с 4 играча за 10 минути ще успеете да сглобите едва-едва едно, две, максимум три (и то в изключително рядък случай)Почти е сигурно, че ако имаш две същества ще спечелиш. Фактът, че червените (чудовищата) решават равните прави  всички други цветове излишни. Защото ако успееш да направиш едно чудовище… това е все едно да вкараш гол на чужд терен.

С други думи, не, тази игра съвсем не ми допадна, но пък илюстрациите са майсторски!

ПЛЮСОВЕ:

 • Страхотен арт и забавна визия
 • Чудесна идея

МИНУСИ:

 • Ситен шрифт на жизнено важна информация
 • Свършва твърде бързо
 • Късметът играе по-важна роля от вашите решения

60 Dwarves

20150928_074134

Това е играта с най-малко различни компоненти от целия сет от 4 игри. В нея има просто няколко цвята карти с джуджета и още две карти – лифт и място за избиране на екшъни.

И к‘во прайм?

Ми кво, кво, копаем. Копаем за скъпоценности, които в прототипа са просто точки, които записвахме на лист, но във финалната версия ме увериха, че ще има най-различни кристали, обозначаващи точките.

На масата се нареждат 5 карти с цветове, както още 5, които ще се появят следващия рунд.

По време на хода си, играчът може да направи едно от три възможни действия, които се обозначават върху картата с действия или върху тази с лифта.

Всеки има собствен маркер. По време на хода си той може да го сложи върху:

 • Конкретен цвят – жълт, червен, зелен и син. Важен е редът. След като сложи там маркера взема всички карти от пазара с този цвят и си слага маркера най-отзад на трака с поредността на играчите за следващия ход.
 • Поредност за следващия ход – просто си слага на трака там, където иска и е свободно. Ще бъде този играч следващия ход. Редът в тази игра е може би най-важното нещо, защото някои цветове са мнооого по-редки от другите и ще искате да ги вземете.
 • Слизане с лифта. – Това е единственият начин да печелите точки. Ако използвате лифта можете да дадете карти от определени сетове и да си вземете точки за съответния сет. Върху картите ще пише всички сетове (те са доста и ранзообразни), така че ще можете да прецените какво ви трябва във всеки един момент. В моето прототипно копие не ги пишеше, затова си ги надраскахме на лист. Както се досещате, сетовете с жълти карти (има най-много в играта) ще изискват повече карти, докато тези със сините – много малко.

След като някой е използвал лифта, той не може да бъде използван отново този ход. Ето хитрия момент. Ако никой не е сложил джудже на лифта, то тогава автоматично, играчът, който е сложил най-отпред върху цвят (жълто, червено, зелено, синьо) ще има възможност да слезе в мината. Ако вземе възможността, другите не могат, ако я пропусне, следващият има шанс и така нататък.

Открихме, че директното слагане върху лифта почти не се случваше.

20150928_074150

Играта продължава така, докато свърши тестето с джуджетата. Последния ход, всеки има право да слезе в мината, без да блокира другите играчите. Който има най-много точки – печели.

Играта е зависима от късмет, но за разлика от предната, играчите имат някакъв контрол, тъй като виждат следващите карти, които ще се появят на пазара. Освен това, в играта има известна доза „изпитай си късмета“, когато сложите върху цвят и се надявате никой да не сложи на лифта и да запуши останалите.

В началото картите, които ще събирате ще бъдат очевидни – тръгвате към по-редките цветове. В процеса на играта обаче, всеки ще се насочва към конкретни комбинации, така че не всичко ще е толкова ясно.

Проблемът ми с тази игра е всъщност само един – възможните действия са твърде малко. Като добавим, че почти никога никой не използва директно лифта, изборът ви се свежда само до две неща – какъв цвят ще вземете или колко искате да сте пръв следващия рунд. Понякога, когато сте последен и вече са ви заели единственото нещо, което искате, просто ще сложите някъде и кажи-речи ще си загубите хода.

Знам, че това е малка игра, но дори само още едно действие да имаше, само още едно място и това щеше да разнообрази и освежи играта. 60 Dwarves можеше да бъде доста стабилна филър игра, която бих предпочел всеки път. Засега е само окей.

ПЛЮСОВЕ:

 • Отново страхотен арт
 • Събирането на трудна комбинация е изключително удовлетворяващо

МИНУСИ:

 • Твърде малко избори

The Galerist 

(временно заглавие, ще се промени)

20150917_214226

Това име ще се промени, както ме увериха, защото сигурно сте запознати с bigbox играта, която се появява скоро на пазара – The Gallerist.

В тази игра играчите влизат в ролята на милионери, които си купуват скъпи картини.

Тази игра е най-простата от всички.

Всеки играч има еднакво тесте с карти. От едната страна на картите е написано сума – това са парите, които играч разполага. Сумите са от 10 до 150 милиона. Две от картите са специални.

Отделно, в играта има малко тесте от 15 картини. Зад всяка картина се вижда фон на стената с цвят. Има 5 различни цвята. Тук играчите се целят да събират еднакви фонове. Ако съберете трите картини от цвят получавате 5 бонус точки. Освен това, всяка картина има стойност от 5 до 15. Картините са на истински класически творци, като Дали или да Винчи, например.

От тестето с картини се обръща картина. Всички залагат тайно една карта с пари. Заедно я обръщат и който е заложил най-много – печели картината. Всички пари излизат от игра Ако има равни, всички, освен равните си губят картите. Равните си ги прибират и правят втори опит. Ако отново са равни, губят картите, както и картината.

В играта има две специални карти. Шейхът е със стойност 40, но по-различното му е, че той остава и за следващия рунд. Той удвоява следващия ви залог.

Експертно мнение. Тази карта нулира целия залог. Всички залози и картината се губят.

В края на играта се вижда кой какви картини с какви стойности е взел, плюс бонус ако има три от един цвят.

20150928_074420

Не мога да кажа, че тази игра е връх на оригиналността. Не мога да кажа и че ще ми бъде първи избор за филър, но има нещо, което я прави симпатична. Първото – това е, почти мързеливия дизайн. Да, това е чист класически търг, но мисля че тази игра може да се ползва за привличане на нови хора в хобито. Мисля, че е идеален филър за новаци. Само за новаци. С геймърската ми компания – едва ли ще я вадя.

Освен това, темата е доста приятна, а това че картините са реални известни творби вкарва атмосфера. Няма какво повече да кажа. Не знам каква ще бъде цената на тази игра, но определено си заслужава да я носите в джоба си, когато ходите на гости, при родителите си например. Нито заема място в багажа ви, нито на масата. Нищо не пречи, след като сте хапнали да разцъкате една бърза игричка, за да ви мине храната и за да не се сещате, че тия чинии някой трябва да ги занесе в кухнята и да ги измие.

ПЛЮСОВЕ:

 • Готина тема с реални картини
 • Подходяща за семейства и новаци в хобито
 • Не заема много място върху масата

МИНУСИ:

 • Нищо оригинално
 • Не става за игра с геймъри

Trust me!

20150928_073542

Стигнахме и до любимата ми игра от този сет! Ще го кажа така – Това е добрата стара лъженка, смесена със специални умения!

Когато бях малък, това беше любимата ми игра. Колко тестета сме изтъркали върху стълбищата пред входовете на блоковете. Самата простота и блъф, ситуациите и абсурдните моменти, които създаваше, обогатяваше скучните обедни часове на сянка.

За тези от вас, които не знаят правилата – да четат, а тези, които са играли Лъженка, също да погледнат, защото има някои малки разлики.

Играта пристига с няколко сета от животни. Всеки сет има по 4 карти (4 магарета, 4 коня, 4 крави, 4 котки и така нататък).

Всичките карти се раздават по равно. Целта на Trust me е да се освободите от всичките си карти. Когато сте на ход и на масата няма други карти, вие сте длъжни да сложите от 1 до 5 карти и да обявите един вид. Например – 2 слона. Ето и основната част – не сте длъжни да казвате истината.

Следващият играч може да направи едно от двете неща – или да ви каже, че лъжете или той също да сложи от 1 до 5 слона. Точно така. Докато някой не каже на предния играч, че лъже, на масата ще се „тургат“ само слонове. Така може и до 30 слона да се стигне. Да кажем някой най-накрая каже на играча преди него„Е, стига вече. Пичове, излагате се. Ти лъжеш!“ В този момент се вземат картите, които е сложил последния играч, да кажем 3 предполагаеми слона. За разлика от стандартната лъженка, в която се поглеждат всички сложени, тук обвинителят обръща само 1 карта на обвинения. Ако тя не е слон, тогава обвинения е длъжен да прибере всички карти от масата в ръката си. Ако обаче е слон, тогава обвинителят прибира всичко.

И така докато на някого не му свършат картите и победи… или може да играете докато само един остане с карти и той е единственият загубил… тъжно.

Сега… това кажи-речи стандартната лъженка. Новото са специалните умения! Като изключим картата жокер и картата слон (която нищо не прави, но просто трябва да я разкарате), другите са малко по-различни. Ако имате в ръка такава карта, можете да я ползвате преди да си карате реда.

 • Има карта, която кара играчите да свалят по една карта на масата и вие да изберете една от тях. Ако е различна от купа на масата, този човек си прибира целия куп, ако не – вие го прибирате.
 • Има карта, която казва всички да си сложат по една карта под купа. Това ефективно увеличава значително купа в средата.
 • Има карта, която ви позволява да си пропуснете хода – може би една от най-силните, защото в тази версия на лъженката (за разлика от стандартната) не можете да кажете „Пас“. Трябва или да кажете на някой=го, че лъже или да сложите карта.
 • И любимата ми карта – „Вярвам ти!“ Ако играете тази карта, вместо да кажете на някого, че лъже, вие му казвате, че му вярвате и му обръщате карта. Ако е казвал истината, тогава той си прибира купа. Тази карта елиминира сухата игра на много играчи, които предпочитат винаги да казват истината. Тази карта и фактът, че сетовете от карти са само по 4 карти. В един момент си направо длъжен да лъжеш.

Тази игра е страхотна и ме върна години назад. Дизайнерът знае, че това е проста детска игра и е вкарал малко геймърски елемент с тези специални умения и пооправяне на някои правила. Усещането обаче си остава същото и хората, които са играли Лъженка ще бъдат очевидно по-добри от другите. Не защото тази игра се опира на кой знае колко дълбок блъф или стратегия. По-скоро, защото в играта съществуват едни неизказани и доказани прийоми, които използват всички закоравели играчи на лъженка. Това са неща от типа – първият път винаги лъжеш с много карти, защото разчиташ, че няма да ти кажат, че лъжеш. Защо да го правят, ти просто ще си прибираш своите карти. Те много добре знаят, че лъжеш, но просто ще изгубят възможност и те да поизлъжат малко. Вторият път никога не лъжеш и всички го знаят. ОСВЕН! Ако и те не си мислят така и решат да те хванат. ОСВЕН! Ако се сетят, че ти мислиш, че ще се сетят… и така нататък. Сещате се! Гениално.

ПЛЮСОВЕ:

 • Хитра малка игра, която ме връща в детството
 • Подобрени правила на така или иначе гениална игра
 • Артът е особен, но по някакъв извратен начин ми харесва

МИНУСИ:

 • В играта се лъже. Много.

Ако искате да разберете повече за игрите, можете да си дръпнете правилата, като кликнете на бутона отдолу.

Mytigo 4 in 1 – правила на английски

Все още играта не се е появила в Кикстартър, но когато това се случи, ще пуснем отново статията и тук ще сложим линк към проекта, за да можете да го подкрепите ако желаете.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Big Box Gamers