сряда, май 29, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Моят настолен Рим Част III: Trajan
Моят настолен Рим Част III: Trajan

Моят настолен Рим Част III: Trajan

Част I: Ave Roma Част II: Sylla

Trajan (Траян)

pic1054375_lg

 

 • Автор: Stefan Feld
 • Издател: Ammonit Spiele, Huch & Friedns

Описание

В тази игра времевата зона е доста конкретно определена – това е управлението на император Траян, при когото Империята достига своят връх в развитието (макар че би могло да е във всяка една друга епоха). По същество играта прилича на Ave Roma!, вие сте влиятелен римлянин и искате да се издигнете до върховете на римското общество, като за да постигнете това вие търгувате, спонсорирате военни експедиции, благоустройвате столицата и търсите покровительството на сенаторите. И също като Ave Roma!, тази игра няма да ви даде някакви нови знания по история или усещането, че сте в сандалите на древен римлянин, освен ако вече нямате достатъчно познания , за да облечете скелета на играта с плът от своето въображение и вкарате малко ролева игра. Но отново, за да ви помогне в това играта предлага прекрасен тематичен арт. За разлика от Ave Roma обаче тук има голямо поле за интриги и подли планове срещу другите участници в надпреварата, тъй като тук времето е от критична важност и всяко използване на някой от ресурсите ограничава избора на опонентите.

Механика

И отново сравнението с Ave Roma е неизбежно, тъй като липсата на атмосфера се компенсира с оригинална механика. Тук имате само 6 възможни действия в своя ход – сенат, търговия, война, форум, строителство и Траяновата колона. Те са подредени върху картичката на играча като олтар с 6 съответни чинии, и във всяка една от тях в началото на играта има по две пулчета (общо 12т-е пулчета са разделени на 6 двойки от един цвят).

В своя ход играчът избира една от чиниите на олтара и разпределя пулчетата от него в следващите чинии по посока на часовниковата стрелка като оставя във всяка следваща нито по-малко нито повече от едно пулче. Последната чиния, в която бъде положено пулчето съответства на действето, което играчът може да извърши в този ход. По този начин механиката на играта се основава на главоблъсканица, тъй като трябва да се планира 2-3, а понякога и повече хода напред , ако искаш да активираш точно определено умение в точно определен момент. Към това се прибавят хитроумни възможности за верижни действия, тъй като някои от действияta дават възможност, при правилното им използване, да се направят повече неща, отколкото обикновено. Това позволява при прости и лесно запомнящи се правила да се постигне голяма вариативност и да се създаде поле за оригинални решения.

Освен това играта съдържа елемент на “Играта vs Играчи”. В края на всяка от четирите “години” в които протича играта , играчът трябва да е готов да удовлетвори нуждите на населението на Вечният Град – храна, зрелища и религия, и ако не успее играта го наказва като отнема от влиянието му. Обаче за разлика от подобният елемент в The Republic of Rome , където играчите трябва да се обединят, за да се справят със заплахите на Играта, тук всеки се спасява поединично, което напълно изключва кооперативния елемент, въпреки че би могъл да се включи такъв и да направи играта още по-разнообразна. Но всъщност, ако на някого му лисва това в тази игра, то лесно може да се изправи с елементарна домашна модификация на правилата. Играта е достатъчно интересна и за двама, тъй като са включени елементи позволяващи лесно да се “настройва” играта на различен брой играчи… но колкото повече са играчите толкова по-напрегната е конкуренцията за нужните ресурси.

ПЛЮСОВЕ:

 • Лесни за усвояване правила
 • Красиво оформление на играта
 • Иинтересна механика предлагаща множество стратегии за победа

МИНУСИ:

 • Слаба атмосферност и образователен елемент
 • Твърде пипкав сетъп и рефреша в края на всяка година, тъй като те леко забавят иначе бързата и динамичната игра

Субективни оценки

 • Атмосфера: 4
 • Простота/усвояемост на механиката: 9
 • Увлекателност: 8

Крайна обща оценка: 7/10

Очаквайте продължение…

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Владимир Крилов 'BigBoxAvisian'

2 коментари

 1. Цонко 'BigBoxLan' Цонев

  Тъй като това е една от любимите ми игри, на един от любимите ми дизайнери (всъщност трябва и аз да и направя ревю, но все го отлагам) ще се включа. Разбирам, че Влади държи на атмосферата, темата и историческата страна на игрите, но в игра на Фелд това не може да се очаква. За сметка на това игрите му пре-компенсират това имайки изключителни механики и Trajan е такава. Уникална с манкалата за действията, и как всички мини-игри са отлично свързани една с друга. Не съм съгласен и с извода „твърде“ пипкав сетъп, просто се нахвърлят плочки в празните места, има къде-къде по пипкави сетъпи, и не съм имал усещане за забавяне на играта от това.

 2. Е, както казах оценката е ми на плюсове и минису е крайно субективна, именно защото търся в играта определени неща. За пипкавият сетап – отново субективно – трябва да се поддържат две купчини форумни токени, често забравяхме да махнем сенаторските такива от табличките си, да извадим нови плочки мисии, да свеним годината и т.н. Но определено интересната механика компенсира всичко това и играта определено е една от онези накарали ме да я играя повече от един път ( даже вече 3 пъти и със сигурност ще има и още) 😉

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers