четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Multiuniversum – луди учени, машина на времето и желирани мечета
Multiuniversum – луди учени, машина на времето и желирани мечета

Multiuniversum – луди учени, машина на времето и желирани мечета

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Има вече сума ти игри с пътуване във времето. В днешната игра група завистливи и амбициозни учени също се опитват да изработят машина на времето! Само че, дами и господа – това не е игра за пътуване във времето. Защото тези пишман учени така окепазяват реалността, че цялата структура на времето и пространството се сгромолясва и се отварят най-различни портали към други измерения и реалности. Сега, групата учени трябва да побързат да си оправят зулумите! Ще си помислите, че го правят за доброто на човечеството, или най-малкото от срам по простотиите, които са сторили? Глупости! Искат да влизат в тези реалности, за да вземат проби. И не просто да вземат проби. А да вземат ПОВЕЧЕ проби от колегите си учени-кретени. След като вземат тази проба, чак тогава ще затворят портала. И то не заради друго, ами за да не се мушне някой друг, който също да намаже от така ценната никому ненужна проба.

pic2994349_lg

Въпреки, че доукрасих малко историята, в общи линии това е, което ще се случва по време на играта и мисля, че от гледна точка на оправдателна история на геймплея – темата е повече от перфектна!

Чакайте, не съм свършил с козметиката. Естетичните и оригинални илюстрации създават голяма част от настроението на играта. Особено кръвожадните желирани мечета с остри ножове. Арт дизайнът и символите по картите са ясни и изглаждат така или иначе динамичната и плавна игра.

pic2956606

Нарочно оставих геймплея за последно, защото си мисля, че той, без да надига гордо глава, е просто част от цялата опаковка. Като казвам това, нямам предвид, че е лош. Напротив – системата е елегантна, работи отлично и се обяснява за няколко минутки.

pic2945071

В основата си, Multiuniversum е игра за събиране на комплекти. Подреждат се пет тестета с карти с портали. Всяко тесте с портали има по 4 карти. Един труден портал, един лесен и два средни. За по-трудните портали се изискват повече ресурси, но и тези портали дават повече точки. Освен това всеки портал има различен символ. Целта ви е или да събирате еднакви символи или само различни. Или, понякога, и двете.

pic2926764

Обръща се най-горният портал от всяко тесте. Пред всяко тесте се поставя и по една лаборатория с определен цвят и определено умение. Фигурките на играчите се слагат върху лабораториите от техния цвят.

pic2985144

В другата си основа, Multiuniversum e игра с управление на ръка. Играта пристига с голямо тесте с карти, които се използват за няколко неща. В началото на играта имате три карти. Имате три действия на ход, като картите ви определят действията. Всяка карта може да се ползва за едно от тези неща:

 • Изхвърляне (в края на хода играчът си допълва до три).
 • Използване на ресурса, показан с голям символ вдясно (подпъхва се под личната карта – борда на играча и се харчи, когато се затваря портал, изискващ този ресурс).
 • Използване на действието в цвета на лабораторията, върху която играчът е стъпал с фигурката си.

Всяка карта от тестето има едни и същи пет действия, но тези действия са с различни цветове. Ако искате да използвате действие от определен цвят, трябва да сте стъпили върху определена лаборатория. Действията са:

 • Затваряне на портал (харчат се нужните подпъхнати ресурси и вземате портала. Подпъхвате го от другата страна на личния борд – карта).
 • Движение (Местите се върху която искате лаборатория).
 • Теглене на две карти.
 • Рециклиране (Вземате която си искате карта от дискарда).
 • Използване на умение на лаборатория.

Уменията на лабораториите са доста различни и повечето от тях са свързани с прецакване на другите играчи. Всъщност, това е единствената директна конфронтация между играчите. Другата е състезанието за конкретен портал. Играта свършва, когато свършат определен брой тестета, в зависимост от броя играчи. Броят се точки.. и така.

20160703_192241

Заключение

Multiuniversum е уникална игра. Геймплеят не е най-оригиналният, който ще срещнете, но целта му е да върви гладко и да направи път на козметиката на играта, която всъщност я издига на високо ниво. Освен това, играта е приветлива – едва ли ще имате сесия, която ще трае повече от 20-30 минути. Всъщност, аз съм имал игра, която е траела и 10 минути. Реално, повече от времето ще отделяте за дзверене в страхотния арт.

Липсата на директна конфронтация (с изключение на някои умения на лаборатории) прави играта подходяща за напълно лежерна атмосфера. Другият позитив на това е, че играта работи отлично с всякакъв брой хора.

Въпреки, че няма често да изпадате в агонизиращи избори, хитрият начин на използване на карти с няколко възможни действия ще ви даде интересни и комбинативни възможности за готини решения.

Геймплеят представлява състезание, в което вашата цел е пръв да съберете колкото се може повече подходящи символи. Всъщност, събирането на комплекти е от изключителна важност. Толкова, че често е по-добре да изчакате, отколкото да вземете това, което ви падне. Подготвянето на ресурси ви отнема време, а бонусът от комплектите изобщо не е малък.

С други думи, Mutliuniversum е окей игра в гъзарска опаковка, което превръща цялото нещо в чуден лек филър, който можете да си носите навсякъде.

ПЛЮСОВЕ:

 • Отличен арт дизайн
 • Страхотни и детайлни илюстрации
 • Бърз и интуитивен геймплей

МИНУСИ:

 • Нищо оригинално или запомнящо се откъм механики

Играта пристигна до нас, благодарение на приятелите ни от Board & Dice, затова и ви съветвам да посетите сайта им за повече информация за това тяхно ново бижу, а и за да поразгледате и другите им заглавия.

Board & Dice

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers