понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Mr House – игра, в която строите къщата на мечтите си
Mr House – игра, в която строите къщата на мечтите си

Mr House – игра, в която строите къщата на мечтите си

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Който познава компанията Granna я свързва с леки семейни игри, клонящи към детски. От скоро обаче те имат нова линия игри под името – Granna Expert. Най-популярната игра, която запали фитила на поредицата е CV. Скоро ще прочетете и ревюто ми на CVlization, която е в същия свят на CV.

Лично аз, след CV, свързвам игрите им с Piotr Socha – гениален художник, за който ще говоря друг път. В Mr House, художникът отново е Piotr, но е Piotr Slaby. Разликата с другите игри е очебийна.

Скоро ще прочетете ревю на още две игри от Grannа и не ми се искаше да започна с негативното ревю, но с то беше първото, което тествах, а и е по-добре първо да свършим черната работа.

Вече разбрахте, че играта не е за мен, време е да обясня защо.

Дали е заради темата?

20150928_213157

Съвсем не. Темата беше най-голямата причина да проявя интерес към играта. В играта играчите строят къщата на мечтите си, като събират материали и с тях правят стени, покриви, прозорци, врати. Начинът на строене обаче не е „Sims”-ки, а по-скоро – „Мисия моят дом“. Не, не ремонтирате вътре в къщата и не сте интериорен дизайнер… по-скоро ще правите… работещи реалистични къщи – квадратни и функционални. В това няма лошо, реализмът в игрите последно време ме привлича. Този реализъм дори се вписва и в компонентите на играта. Добре, защо не харесвам Mr House тогава?

Дали е заради компонентите?

20150928_212943

Съвсем не. Всъщност, компонентите не са нищо особено – обикновени токъни, даже някои от тях с доста малък размер. Добре че проверих в книжката какви са едни малки бели странни токънчета, защото щях да ги изхвърля – помислих, че са остатък от пънч борд. Оказаха се комини. Другите неща са кубчета и пръчици (в различен цвят, заради различните ресурси), зар (за лесната версия на играта), дискчета и карти.

Всъщност, инсърта ми харесва как е подреден – като кутия с интрументи. Когато отворих кутията всичко ми изглеждаше чудесно и се вълнувах да играя играта. Дори рехавият арт не ме притеснява. Така че остана въпросът – защо играта не ми хареса.

Дали е заради геймплея?

20150928_212937

Определено да. Всъщност, механизмите са добре измислени, всичко работи и на теория би трябвало играта да е чудесна. Само че играта е просто… скучнее. Не обичам да плюя по труда на хората, затова веднага се аргументирам.

В първата част на играта, хората събират ресурси върху дъска в средата на масата.

Всеки има няколко работника с числа от 0 до 3. Всеки тайно слага един по един работниците си с лицето надолу върху дъската на избрано от него поле за събиране на ресурс или правене на действие. Всеки следващ работник на играч трябва да е съседен на преден негов работник – да образува верига.

Първият проблем – колкото и интересно да звучи това, много рядко се стига до момент, в който няма да можете да направите всичко, което искате. Да, понякога – може би към края ще искате да вземете нещо от двата срещуположни ъгъла, но това ще е по-скоро изключение.

След като всички поставят работниците си, те се обръщат. Всеки взема толкова ресурси, колкото показва числото на работника (или ако е на по-специално поле – числото въздейства по друг начин). Който е поставил пръв, той събира пръв.

Всичко звучи отново интересно, защото би трябвало да има сериозна битка за тези ресурси, само че… няма. За съжаление, всяко място има твърде много ресурси и може би веднъж или два пъти някой няма да вземе това, което желае. С други думи – има за всички. В играта има твърде малко взаимодействие между играчите и възможности за блокиране. Разбирам, че Грана правят семейни игри, но дори в CV и CVlization има много повече възможност за интеракция и евентуално прецакване.

Трябва да призная, че към края на играта има известна доза напрежение с това дали ще успеете да направите точната къща навреме, но понеже няма кой да ви спре, ако добре предвидите нещата от рано, това вълнение ще изчезне и играта ще свърши антикулминативно.

20150928_213152

Друг проблем, който не помага на играта да изгрее са ограниченията на къщата. Всяка къща трябва да има определени неща, за да е завършена. Ако не е завършена – нямате къща. Трябва да има поне две стени и покриви, врата, прозорец и комин. Понеже времето е ограничено, в края на играта къщите ви ще изглеждат почти едни и същи. Да, има два различни материала и може би на един къщата ще е от тухли, на друг от друг материал, но… ще изглеждат направо същите.

Освен това, трябва да имате и разрешително за тази къща. Тоест, просто веднъж по време на играта трябва да минете през офиса и да си го вземете. Това е тематично, но напълно излишно. Не е абсолютно никакъв проблем просто да минете през полето, имате предостатъчно време и никой не може да ви го открадне. Това не е досадно, просто е… странно и излишно, чисто механично.

В играта има и работници, които наемате, както и карти с аксесоари за къщата, които ви дават бонуси или се събират за точки в края на играта. Бонусите обаче са толкова малко, че не си струва да пазите картите, а по-добре да си вземете моменталния бонус.

Не искам да говоря повече, защото както разбрахте – това не е играта за мен. Затова ще мина към краткото и предвидимо заключение.

Заключение

Mr House е игра, която… става. Темата е страхотна – строите къщата на мечтите си. Механиките, за съжаление, давят играта в себе си. В Mr House няма почти никакво взаимодействие между играчите, независимо от броя им. Строенето на къщи е еднообразно и къщите на различните играчи ще изглеждат почти едни и същи. Кутията е много добра и подредена, компонентите не са кой знае какво… както и самата игра. Въпреки това, ако играете с децата си или със семейството, мисля че можете да изкарате нещо от Mr House. Все пак това е продукт на Granna. Да, липсва страхотният арт ма господин Соча, но ако ви изнася цената може и да я пробвате. Със сигурност не мисля, че това е игра за геймъри или хора, които са играли повечко игри. С други думи, препоръчвам ли ви Mr House? Не мисля. Ще остане ли в колекцията ми? Със сигурност не.

ПЛЮСОВЕ:

  • Интересна тема
  • Чудесна тематична кутия

МИНУСИ:

  • Почти никакво взаимодействие между играчите
  • Къщите изглеждат почти едни и същи
  • Играта не носи вълнение и удовлетворение

За повече информация, можете да посетите сайта на производителя, като кликнете на бутона отдолу. Очаквайте скоро обаче да се появи и в българския магазин на Грана – натиснете втория бутон, за да разгледате продуктите. 

Mr House

Granna България

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers