неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Домашни правила » Monopoly – подобрени правила
Monopoly – подобрени правила

Monopoly – подобрени правила

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'


monopoly_man_out_of_luckОт както открих истинските борд игри, разбрах, че дълги години съм си губил време с Монополи. Който ме познава знае отношението ми към тази игра. Бе, тъпичка е. Въпреки това съм израснал с нея и я познавам много добре. Как да ви кажа – Монополито е като учителката ви в първи клас. Помниш я все с добро, спомените ти са свързани с нещо перфектно, което знае отговора на всичко във вселената, а осанката й те топли дори само със спомена за нея. 10 години по-късно обаче я срещаш отново и нещата изглеждат малко по-различни. Разбираш, че тя е дърта алкохоличка, която от нищо не разбира, има лош дъх и между другото изобщо не се интересува от децата. Така е и с Монополито. След като си бяхме накупили 6-7 игри, решихме да го пробваме и…да кажем, че октрихме, че учителката дори хапва амфетамини с мляко като зърнена закуска.

Все пак, има хора, които не се отказват от хубавите си спомени, затова са решили да ги поукрасят с малко джвъчки и брокат.. Ето какви промени на правилата открих, които може би ще направят мъчението ви малко по-малко. Или поне по-кратко.

1. Наддаване за първи ход.  Да си първи е предимство, защото можеш да купиш имоти преди всички други. Така че защо да не платиш за това предимство? В началото на играта обявете търг за позициите. В случаите, че никой не иска да наддава, нека заровете определят реда.

2. Разходка една обиколка. Като алтернатива за наддаването за реда на ходовете, не позволявайте на никого да купи който и да е имот преди да мине през старта веднъж. Това горе-долу ще изравни играчите, независимо от реда.

3. Карти за ход. Раздайте на играчите по 6 карти с номера от 1 до 6. Играчът се движи с един зар и една карта. Не можеш да си вземеш картата, преди да си изразходвал другите си карти. Това добавя малък лъч на надежда за евентуално подобие на минимална стратегия.

4. Край на играта след два банкрута. Повечето(ако не и всички) официални книжки с правила на Монополи предлагат това като „кратък вариант“ на играта. След като двама играчи банкрутират, победителят е този с най-много пари, имоти и сгради.

5. Без обещания. Не позволявайте на играчите да си дават обещания в сделките. Примерно – „Сега не ми плащай, но като минеш старта искам двойно“. Не! Ще плащаш не ами…ще плащаш! Опитът показва, че тези обещания могат да излязат извън контрол!

Искам да споделя, че тези правила не са измислени от мен. Аз не бих си измъчил душата изобщо да мисля за Монополи. Но все пак, това са съвсем леки промени. Чувствайте се свободни да измислите още. Няма как да стане по-зле.

… иначе не Монополито не е толкова зле.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Може би трябваше да сменя заглавието на "поносими правила"...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 2.86 ( 8 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. Или другия вариант – опитайте монополито с карти. Има го преведено на български (моето го взех от Orange за 12-13 лева). Мнооого по-забавно и непредвидимо е от стандартното! Портативността също е предимство.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers