четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Libraria – светкавична и мобилна тактическа игра за двама
Libraria – светкавична и мобилна тактическа игра за двама

Libraria – светкавична и мобилна тактическа игра за двама

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Понякога игрите идват в малки кутийки. Понякога тези малки кутийки са твърде големи.

Libraria пристига в кутия малък размер, но всичко, което ще откриете вътре е само книжка с правила, 36 кристалчета и 25 плочки малък размер.

Libraria е тактическа игра за контрол на територии за двама души. Всеки играч взема кристалчетата от своя цвят. Всички 25 плочки се нареждат на случаен принцип в схема 5х5.

Плочките показват:

 • 1 книга
 • 2 книги
 • 3 книги
 • Никакви книги
 • Плъхове, ядящи книги

По време на хода си играчите слагата по едно кристалче (с изключение на първия ход, когато правилата са маалко по-разлини) на някой ъгъл (може и на външните), докато всички възможни ъгли се запълнят.  

След това се гледа кой държи контрола на всяка една плочка. Който има най-много кристалчета там (3), той печели книгите в точки. Ако е запълнил и четирите ъгъла с (4) кристалчета от неговия цвят – взема бонус точка. Ако играчите имат по (2) кристалчета – никой не печели точката.

Ако имате най-много кристалчета около плъх, губите (1) точка. Ако имате 4 кристалчета около плъх, губите (2) точки.

И това е играта. В книжката има една единствена картинка, но тя е напълно достатъчна, за да разберете правилата, да започнете игра и да я свършите за под 15 минути!

Заключение

Libraria носи усещането на класическа игра тип морски шах. Правилата са лесни и са от типа „Как не съм се сещал досега“. Преиграваемостта е голяма, тъй като всеки път дъската ви ще е различна, а и тук се разчита на леко планиране и също толкова леко прочитане на противника, така че ходовете ви не зависят само от вас.

Можете да играете Libraria и с децата си, като моят 6 годишен син я схвана още от първото обясняване. Нещо повече – това е идеалната игра за него, защото чрез нея той учи планиране и пространствено мислене. Усещам, че задобрява, а всяка игра, която ти дава такава атмосфера носи духа на добро произведение.

Libraria e една от най-идеалните „терасни“ игри, както обичам да ги наричам, но за съжаление е пропуснала една златна възможност. Окей, нека идва в такава кутия, но според мен липсва малка гъзарска торбичка, която да ви позволи да си разнасяте играта навсякъде. Разбира се, аз имам всякакви резервни части, включително и платнени торбички, но цялостната идея на Libraria сякаш е точно това – светкавична и мобилна тактическа игра за двама.

ПЛЮСОВЕ:

 • Елегантни правила
 • Бърз геймплей
 • Идеална компактност
 • Може да се играе както от геймъри, така и от деца

МИНУСИ:

 • Компонентите не са нищо особено
 • Липсва торбичка, с която да си разнасяте играта по-лесно
 • В моето копие вместо 18 червени и 18 зелени кристалчета имаше 19 червени и 17 зелени
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers