Site icon Big Box Gamers

Libraria – светкавична и мобилна тактическа игра за двама

Понякога игрите идват в малки кутийки. Понякога тези малки кутийки са твърде големи.

Libraria пристига в кутия малък размер, но всичко, което ще откриете вътре е само книжка с правила, 36 кристалчета и 25 плочки малък размер.

Libraria е тактическа игра за контрол на територии за двама души. Всеки играч взема кристалчетата от своя цвят. Всички 25 плочки се нареждат на случаен принцип в схема 5х5.

Плочките показват:

По време на хода си играчите слагата по едно кристалче (с изключение на първия ход, когато правилата са маалко по-разлини) на някой ъгъл (може и на външните), докато всички възможни ъгли се запълнят.  

След това се гледа кой държи контрола на всяка една плочка. Който има най-много кристалчета там (3), той печели книгите в точки. Ако е запълнил и четирите ъгъла с (4) кристалчета от неговия цвят – взема бонус точка. Ако играчите имат по (2) кристалчета – никой не печели точката.

Ако имате най-много кристалчета около плъх, губите (1) точка. Ако имате 4 кристалчета около плъх, губите (2) точки.

И това е играта. В книжката има една единствена картинка, но тя е напълно достатъчна, за да разберете правилата, да започнете игра и да я свършите за под 15 минути!

Заключение

Libraria носи усещането на класическа игра тип морски шах. Правилата са лесни и са от типа „Как не съм се сещал досега“. Преиграваемостта е голяма, тъй като всеки път дъската ви ще е различна, а и тук се разчита на леко планиране и също толкова леко прочитане на противника, така че ходовете ви не зависят само от вас.

Можете да играете Libraria и с децата си, като моят 6 годишен син я схвана още от първото обясняване. Нещо повече – това е идеалната игра за него, защото чрез нея той учи планиране и пространствено мислене. Усещам, че задобрява, а всяка игра, която ти дава такава атмосфера носи духа на добро произведение.

Libraria e една от най-идеалните „терасни“ игри, както обичам да ги наричам, но за съжаление е пропуснала една златна възможност. Окей, нека идва в такава кутия, но според мен липсва малка гъзарска торбичка, която да ви позволи да си разнасяте играта навсякъде. Разбира се, аз имам всякакви резервни части, включително и платнени торбички, но цялостната идея на Libraria сякаш е точно това – светкавична и мобилна тактическа игра за двама.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Exit mobile version