неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Lanterns: The Harvest Festival – чудесен филър за начинаещи
Lanterns: The Harvest Festival – чудесен филър за начинаещи

Lanterns: The Harvest Festival – чудесен филър за начинаещи

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

И друг път съм го казвал, но се забелязвам, че все повече се ориентирам към по-леки игри. Това не означава, че ще се окажа от една достойна мазна, вредна за холестерола доза Clash of Cultures или друга по-тежка игра. Просто с леките игри човек по-лесно разпуска и повече се отдава на социалния елемент на събиранията. Освен това последните месеци се запознавам все по-често с нови хора и играчи. Леките игри са чудесен начин да вкараш хора в хобито, или пък да се опознаеш с геймъри.

Lanterns беше хит, когато се появи на пазара и въпреки, че в момента не много хора говорят за нея, мисля че тя би заела стратегическо място в колекцията на всеки начинаещ геймър или на този, който държи да има повече игри за семейството и новите си приятели.

pic2372790_md

Играта е абстрактна

Тематично, играчите представляват майстори на китайски фенери и се опитват да подготвят своите творения за ежегодния фестивал на жътвата в Китай. Който се справи най-добре, той е… най-добрият. Да… Събират се точки.

Играта пристига с малко компоненти. Само няколко токъна, малко карти, едно дървено корабче (за стартовия играч) и купчина плочки. Всички компоненти са с чудесно качество. Токъните са дървени, а плочките са дебели и изрисувани с шарени и топли цветове. Когато играта се развие и пред вас се разкрие езерото с китайските фенери, полето е изключително приятно за окото. И за другото.

20150807_233621

Геймплеят е изчистен и е от онези игри, които често наричам „елегантни“. Всичко е семпло, ясно, ходовете минават бързо, динамиката тече плавно, а цялото времетраене не е повече от 30 минути.

Основната механика в Lanterns е поставяне на плочки. Всяка плочка има цветове в четирите си края. Ако свържете един от тези краища със съществуващ край на плочка от масата, вие получавате карта от цвета на този край. След това, всеки играч взема карта от цвета на край на новата плочка, който сочи към него.

20150729_221014

По-късно, можете да разменяте карти за точки. Има три начина да печелите точки. Да смените 4 карти с еднакъв цвят, 3 комплекта от 2 карти с еднакъв цвят или 7 карти с различен цвят (от всички цветове по едно). Всеки път щом изпълните някаква комбинация вземате най-горната плочка от съответния вид комбинация. Всяка следваща плочка е с по-малко точки. Тоест, ако всички правят едни и същи комбинации, тези комбинации бързо ще се обезценят.

20150729_221020

Освен това, можете да сменяте една карта от един цвят в друга карта от друг цвят, като харчите два токъна.

Случайността

С нарастване на броя на играчите, случайността също нараства. Играта е конструирана така, че след средата на играта ако не вземате плочка с точки всеки ход, вие нямате шанс за победа. По време на вашия ход обаче вие вземате ограничено количество карти и токъни. Много често разчитате на подаянието на другите играчи. Всеки ход, когато някой сложи плочка, вие също вземате карта от цвета, който сочи към вас. Понякога това ще ви върши работа, понякога не.

20150807_233608

Ако играете само двама играчи, Lanterns става стратегическа, защото можете да контролирате потока от карти и това, което давате на опонента си. Можете да следите какво събира. Освен това с по-малко играчи, картите в игра са по-малко. Тоест, ако някое тесте е свършило, вие ще искате да давате точно от тези карти на опонента, защото няма да има какво да вземе.

Ако играете с повече играчи обаче, това да вземате тактически решения за това какво давате на опонентите граничи с невъзможното.

Дори да намерите някакъв начин да прецакате един или двама, в повечето случаи това поставяне на плочката няма да е изгодно за вас. Така, че най-добре е да я сложите така че на вас да ви върши работа. Разбира се, това не е заяждане, защото случайността не наврежда на играта по никакъв начин.

Заключение

Lanterns е една от най-добрите ми игри за нови играчи. Елегантността на динамиката и простите правила я поставят на пиадестал. Единственото, което я спира да се нареди сред царете в тази област (в моята колекция) Ticket to Ride, Zambezi и Cacao е липсата на тема. Играта може и да е абстрактна, но живите и топли цветове по плочките я правят подходяща за вашето семейство и дори за вашите деца. Не виждам защо да не можете да играете играта с 6-7 годишни мини геймъри.

Случайността е доста сериозен фактор в Lanterns, но на мен не ми пречеше в нито една от моите игри. Ако приемете играта за това, което е, мисля, че ще откриете една малко бижу. Спокойно мога да категоризирам Lanterns като филър, въпреки, че играта моооже и да продължи 40 минути в някои случаи. Бързият сетъп и бързото прибиране в кутията обаче наваксват това.

Ако търсите лека игра, която да вадите с вашето семейство или да представяте хобито ни на нови хора, това е перфектен избор. Ако искате нещо сериозно, което да запълни сърбежа ви от цъкане на нещо пълнокръвно и месесто, Lanterns не е за вас. Играта ще ви остави един приятен сладникав вкус, който може да не трае дълго, но понякога на нас просто ни се иска да поджвакаме нещо мъничко, колкото да си оправим дъха.

ПЛЮСОВЕ:

 • Елегантен и динамичен геймплей
 • Чудесна игра за начинаещи
 • Топли и живи цветове по плочките

МИНУСИ:

 • При игри с повече от двама играчи, случайността е ключов фактор
 • Темата я няма никаква

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Това е една от най-достъпните игри в колекцията ми
 • Cacao запълва мааалко по-добре нуждата ми от подобна игра
 • Не съм сигурен дали ще я играя толкова често след месец
 • Както съм казвал и друг път – наближава Есен, ще ми трябват пари и място

За повече информация, можете да посетите сайта на производителите.

Foxtrot Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers