неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Lancaster – детайлно ревю
Lancaster – детайлно ревю
Lancaster

Lancaster – детайлно ревю

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

В много от евро игрите основно строите сгради, купувате и продавате стоки, което вероятно вече е доскучало на всички. В някои от тях има политика и война, но по-често те са силно абстрактизирани. В играта Lancaster това не е така, в нея сте лорд в средновеконна Англия и имате своя армия от рицари, които стават все по-силни и ги пращате на война, в провинциите или в собствения ви замък. В нея също така интересно е, че ще гласувате закони в парламента.

Ланкастър е една хем стандартна хем и много различна игра. Основната механика е worker placement, но още тук започваме с “но“-тата. Първо из провинциите (worker placement местата) поставяте рицарите си, които имат обаче не са обикновенни човечета а имат сила – от едно до четири. Някои провинции изискват рицар със сила поне 2, 3 или 4 – разбира се колкото по-силни рицари изискват, по-добри облаги дават. Ако провинцията е заета с чужд рицар можете да го изместите, но трябва да сложите или по-силен рицар, или да добавите оръженосци (които добавят едно към силата на рицаря). Изместеният рицар се връща на собственика си – ако е имало оръженосци с него се губят и той може да го постави пак когато му дойде хода.

Игровата дъска на Lancaster - провинции и битки

Игровата дъска на Lancaster – провинции и битки

Рицарите ви обаче се използват и за битки с Франция, като там може да има рицари на до трима различни играчи. Играчът който има най-голяма сила на рицарите в битката печели повече точки, когато битката се спечели. Битките се печелят, ако общата сила на рицарите надвишава определено число според изтеглената в началото на хода битка. Тоест, има нещо като наддаване, като интересното е, че при равенство играчът, който се е включил по-късно печели повечето точки – краля казва – ето, този играч сега се включи и обърна войната в наша полза. При самото поставяне на рицар в битка играчът печели бонус, като колкото по-рано в хода го направиш толкова по-добри бонуси има.

Рицарите са един вид и ресурс, доста от местата в провинциите, бонусите от битки и сгради от замъка дават нов рицар със сила 1 (новобранец) или възможност да ъпгрейдвате рицар – сменяте го с рицар със сила с едно по-голяма. Колкото повече рицари имате, толкова повече или по-добри провинции ще използвате и повече битки ще спечелите. В началото започвате с 2 слаби рицаря, а в края може да имате армия от 7, като сред тях със сила 3 и 4 – което дава усещане за развитие и грандиозност.

Парламента с активните закони и проектозаконите

Парламента с активните закони и проектозаконите

Идва и може би най-интересната част от играта – след фазата на поставяне на рицари следва парламента – всеки ход излизат 3 нови закона, за които играчите гласуват един след друг. Всеки избира закрита плочка „за“ или „против“ и в свит юмрук колко кубчета за глас да даде. Едновременно се разкриват и ако повечето са „за“ (или е равно – краля обича новите закони) новият закон се приема, като избутва най-стария приет закон (който вече не важи), или се отхвърля. Повтаря се същото и за другите два закона. Законите са най-различни – от това – който има най-много пари получава точки, до това – който има рицар със сила 3 го ъпгрейдва на сила 4. Или пък, ако имаш 2-ма рицаря в провинциите получаваш 3 оръженосеца. Законите последния рунд дават възможност за всяка монета да получиш точка, за всеки оръженосец точка, или 6 точки, ако имаш рицари със сила 1,2,3 и 4. Но тези възможности ги имаш само, ако законите се приемат. Играчите обсъждат законите и могат да опитат да преговарят с останалите да се приемат тези, които биха им свършили работа. Играчите, които имат повече кубчета за глас (получават се от благородници и от някои провинции) могат да влияят по-силно върху законите, но често законите които биха ви свършили работа са полезни и за други играчи и може да се приемат и без да влагате много кубчета. Тази част от играта е нещо, което не съм срещал в други игри, много е тематична и носи много вълнение.

В третата фаза от играта се получават облагите от провинциите, които играчите са си спечелили, като могат да платят 3 монети за да получат и облагата от провинцията, и благородника от нея, иначе само едно от двете. Благородниците освен, че дават един глас в парламента всеки рунд, дават и точки според това колко сте събрали – при 2-3-ма точките са малко, но ако съберете всички 9 благородника ще получите до 35 точки, които са много и може да ви спечелят играта, ако друг не е събрал толкова също. Не можете да имате два благородника от една и съща провинция, а във всяка провинция има с един по-малко благородници от броя играчи, тъй че някой може и да не се дореди.

Замъка ви - всеки ход получавате ресурси ако сте построили съответните сгради в него

Замъка ви – всеки ход получавате ресурси ако сте построили съответните сгради в него

След това се получават облаги от замъка ви, като в началото почвате с една сграда в замъка, но после с определени провинции може да построите повече, които ще ви дават пари, оръженосци, гласове или възможност като платите оръженосци да получите нов рицар или да ъпгрейдвате друг (тук трябва малко повече фантазия да се намери тематичността). Ако сте си поставили рицар в замъка може да получите облагата на непостроена сграда, но обикновено за рицарите има по-полезна работа, освен може би в игра с 5-ма, която не препоръчвам поради дължината.

Битките с Франция

Битките с Франция

Чак накрая се изпълняват битките, което означава че междувременно в 3-та и 4-та фаза може да се ъпгрейдват рицари които вече са в битка, което да промени изхода й… или това кой има най-голяма сила и ще вземе повече точки. Въобще, реда в който се изпълняват действията е важен и трябва да се има предвид, като наградите например от пращане на рицар в битка се получават веднага. А това е полезно, понеже може да се ползват в по-ранни фази. Ако някоя от битките Англия загуби (няма достатъчно обща сила рицари) се премества надолу, ако има участващи рицари печелят пак точки (но по-малко) и остават в битката и следващия рунд може пак да се участва в нея. Ако обаче и следващ рунд не я спечелите рицарите участващи в нея са пленени и ако искате да си ги върнете ще трябва да платите откуп.

Играта има две основни разширения, за които ще спомена на кратко. По-малкото – Новите Закони просто дава нови закони, които може да заменят някои или всички стари закони. Това вкарва разнообразие и дори още-повече преиграваемост.

Голямото разширение - Henry V, включващо 2 модула

Голямото разширение – Henry V, включващо 2 модула

По-големият експанжън “Henry V – The Power of the King“ вкарва 2 нови модула – кралския двор и възмущението на краля. Първият вкарва доста неща – имате лорд, който може да пледира в кралския двор (подрекепен евентуално от рицари или епископи, които можете да наемате) и ако някой друг не го измести получава силни облаги като стрелец (много силен в битките с Франция), тюдорски рицар (като обикновените, но е със сила 2 и се ползва само за един ход) или кралски щит (който се поставя в провинция и никой не може да измести рицаря ти от там). Получават се и кралски печати, които ако съберете много могат да ви дадат много точки. Ако не хванете кралските облаги, поне може да вземете ресурси от съкровищницата.

Другият модул е по-малък – с него получавате възмущение от краля, ако Англия загуби битка и вие не сте пратили рицар в нея. На края на играта който има най-много възмущение губи евентуално доста точки. Можете да се оттървете от възмущение, ако заточвате свои рицари (временно) в една крепост. Ако играете с двата модула, може да вкарате и нови закони, които са свързани с възмущението на краля, кралските печати и т.н.

Разширението Хенри V е много интересно и тематично и вкарва допълнителна дълбочина и интересни решения. Все пак с двата модула то удължава и без това дългата игра и бих го препоръчал само за опитни играчи (които са играли играта поне веднъж и не страдат от AP) при игра с 4-ма, или с трима ( които може и да не са я играли, но са опитни геймъри). Омразата на краля може спокойно да се вкара и при 4-ма, които не са я играли, ако искате разнообразие.

Всички рицари на червения играч

Всички рицари на червения играч

Ланкастър е една от любимите ми игри. Дълбока, стратегическа и тактическа. Темата е много силна като за евро игра, а интеракцията е много голяма – постоянно ще се избутвате от провинциите, „надцаквате“ за  битките и надлъгвате за законите. Но това обикновено не е по „гаден“ начин и за всеки ще остане нещо полезно. Играта е различна – няма да купувате и продавате стоки като в повечето еврота, а ще градите войска и ще правите политика, дори и битките макар и абстрактизирани са интересни. Не на последно място, компонентите са отлични – от арта до рицарите, които са дървени квадратчета със стикери и различна височина според силата им . Има и специален вид мийпъли за оръженосците. Макар играта да не е особено популярна, горещо я препоръчам за любителите на по-сложни и интерактивни евро (и не само) игри.

Източник на снимките – BoardGameGeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers