петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Kings of Israel – най-добрата библейска настолна игра
Kings of Israel – най-добрата библейска настолна игра

Kings of Israel – най-добрата библейска настолна игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Да започнем така – ако не сте прочели вече моето описание, аз се считам за вярващ християнин и вярвам както в Бог, така и в това, че Исус е нашият спасител.

Ако това ви е накарало да се почувствате неудобно, то тогава вероятно и играта ще го направи.  Така че можете да спрете да четете още тук.

Ако все пак смятате, че няма нищо притеснително или в по-добрия случай – вие също се възприемате по този начин, прочетете моето мнение за тази Пандемиоподобна игра. Може да откриете огромно количество тема и съвсем сносна игра.

Истински библейска игра!

pic2295391_lg

Кутията

Най-после! Една истинска библейска игра. Наистина библейска. Не просто за Ноевия ковчег, в която събираме животни за кораба или пък игра, в която само името има нещо общо с християнството.

Ако разгледате подробно сайта на Funhill Games, ще откриете как можете да използвате играта за библейски курсове или пък за неделното училище. В самата книжка също можете да откриете линкове към тези места.

На никое място създателят Ланс Хил не се опитва да скрие идеята на играта и нейната библейска същност. Всичко е тематично и… донякъде тъжно, защото е време за…

Темата

Играта е по „Книга на царете“ от Библията. Това е един доста мрачен период от Стария Завет. Период на упадък и кофти управление на царете на Израел. Добре, че арт дизайна и илюстрациите са шарени, че който е запознат, в това време няма нищо светло и всеки път като се сетя за тези времена… понякога забравяме колко сме благословени, че живеем в Новия Завет.

pic2295105_lg

Картата.

 Разбира се, можем да видим какво се случва с местата, които са незасегнати от християнството и да се опомним преди да казваме неща от типа „Всички религии са еднакви“, „Религиите проповядват едно и също“, „Религиите за измислени за контрол на масите“, „Религиите водят само до смърт“ и така нататък. Разбира се, тези неща са верни, когато от вярващи се превърнем „религиозни“. Всеки истински християнин никога не се нарича себе си религиозен, защото религията е просто празна опаковка, захвърлена върху асфалта и окаляна с глупави традиции, безсмислени обреди и суеверия, които дори най-заклетите атеисти спазват и от които се страхуват. Но това е една друга тема…

Трима от персонажите

Трима от персонажите.

Да се върнем на играта.

Играта се играе под различното управление на царете на Израел по това време. Повечето от тях довеждат до още по-голямо потъване в грях на еврейския народ. А тези, които са добри дават малко лъч надежда… Малък. В играта, всичко е тематично – от „флейвър“ текста по картите до действията, които ще правите.

Играта

Добре, нека си го кажем – това изглежда като поредното копие на Пандемия. Даже може да се каже, че от всички такива копия, това най-много се доближава до Пандемията. НО!

В тази кооперативна игра има достатъчно разлики, или бих казал – допълнения, които правят играта механично по-добра от Пандемия.

pic2295393_lg

Златен телец.

Без да казвам подробности – и тук чистите кубчета от картата. И тук имате по един персонаж, който е малко по-различен от останалите и се движите с него из различни места, където „лекувате“ града.

За подробно обяснение на такъв тип игра вижте ревюто ни на Пандемия.

Ревю на Пандемия

А сега нека ви обясня за какво се борите в Kings of Israel. Играчите са пророци, които се опитват да изчистят Израел от греха. Грехът, също както болестите в Пандемия, може да се разпространява и в съседни градове ако е твърде много. Ако все пак стане твърде много, жителите на покварения град изграждат идол (златен телец). Излязат ли достатъчно идоли – всички губят играта. Целта на играчите е да изчистят градовете от греха и на чисто да сложат алтари. Ако на картата има пък достатъчно алтари, всички печелят.

Две са основните разлики от Пандемия.

Ресурсите

Ресурс.

Ресурс.

По време на играта, играчите теглят карти с ресурси и ги харчат за строене на различни неща – строене на алтар, по-бързо движение и други. Да, и в Пандемия се харчат карти с градове за разни действия, но ресурсите придават повече смисъл и тематика на този тип действия. Също така смятам, че надписа на всеки ресурс за това как може да бъде ползван е приятна добавка.

Различните Царе

Всеки ход представлява владеенето на различен цар. Когато маркерът стигне най-долната част на този трак– Израел е унищожен. Както реално е и исторически.

pic2295386_lg

Царете на Израел.

 Когато на ход е добър владетел – например в началото започвате с едни от най-успешните царе – Саул (донякъде), Давид и Соломон – тогава вие теглите карта с благословение. Това са карти, които ви дават готини неща, които можете да ползвате по време на играта, за да ви улеснят.

Когато обаче на ход е лош владетел, да кажем Йорам, тогава теглите от тестето с „Наказание за греховете“. Както се досещате, това е нещо неприятно.

Можете да случите на един специфичен тип карти от тестето – Пророчества. Тези карти има особено унищожителен ефект, но понеже са пророчества, те ще се случат по-късно. В зависимост от броя на играчите, те се слагат с лицето нагоре вътре в тестето с наказания. Няма да можете да спрете събитието, защото е, ами… предсказано, но можете да поомекотите удара ако вземете мерки.

Пророчества.

Пророчества.

Заключение

Добре, много неща могат и може би трябва да се кажат, но няма да наблегна на „трябва“, защото в този формат не е подходящо. Особено откъм темата. Kings of Israel е най-добрата игра на библейска тематика на пазара, това е факт. И под това, имам предвид – най-добре изразена тема. Играта идва от темата, а не темата от играта, а тази последователност прави истинските игри с атмосфера. С други думи, преди да предложите на някого да играе тази игра, не може да не кажете вашите изгледи за Бога, защото това е от изключителна важност за преживяването ви. Християнството блика от кутията и то по един позитивен и… правилен начин. Да, играта е кооперативна и пасва в категория „привличане на християни негеймъри“ в хобито, което ме подсеща за няколко думи и за братята и сестрите християни.

За братята и сестрите

С Kings of Israel можете да покажете на християните светлината в настолните игри, без веднага да ги бутнете в дълбоките води на тежките съпернически игри. Често, ние християните се възприемаме много на сериозно и отдаваме прекалено дълбок и негативен смисъл на много неща, които никога не са създадени да бъдат такива. С други думи, предразсъдъци се срещат и сред нас. Нека тази игра да покаже на всички вярващи хора, че настолните игри не са нито загуба на време, нито оръжие. Да, като всяко нещо, то може да се използва и за неприятни мрачни цели и СЕ използва понякога, но хобито не е създадено за това и никога не трябва да обвиняваме общото, заради грешките на други хора.

Много абстрактни думи, за това ги приемете както желаете. Честно казано, тази игра не само ме провокира за това, но ще ви провокира и вас. Така че много внимателно подхождайте към нея, особено ако сред вас има и вярващи и невярващи.

А сега нещо конкретно за играта

По принцип не съм особен фен на Пандемия. Добре де, не я мразя, играта е окей, но не е нищо особено. Kings of Israel подобрява малко скучните за мен неща в Пандемия, но в основата си остава подобно преживяване, ако говорим за механика. Така че ако и вие не си падате по Пандемия, тогава и Царете на Израел няма да ви хареса. Освен… ако не я играете заради темата. Това е играта. Една голяма темата. Всъщност – Темата. Ако я нямаше, играта никога нямаше да бъде толкова успешно спонсорирана в Кикстартър.

ПЛЮСОВЕ:

 • Най-добрата библейска игра на пазара
 • По-добрата версия на Пандемия
 • Темата е обвързана тясно с геймплея
 • Подходяща е за християни негеймъри

МИНУСИ:

 • Ако не харесвате Пандемия и тази игра няма да ви хареса
 • Ако не познавате Библията на английски, трудно ще се сетите за имената на владетелите на български
 • Ако сте атеисти, по-добре стойте надалеч от тази игра
 • Ако сте атеисти. …не можах да се сдържа 🙂 

Ще остане и в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Защото не съм истински християнин
 • Защото не обичам игри на такава тематика
 • Защото така
 • Защото смятам да я подаря на учителите в моята църква и да се ползва за различни служения

Източник на снимки: Boardgamegeek.com

Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

4 коментари

 1. Има ли къде в България да се намери тази игра или се поръчва само по Интернет?

  • За съжаление, тази игра в момента може да се намери само в интернет и то в ограничено количество. За щастие се появи още една игра на тази тематика, която дори ще е по-добра… май. “ Comissioned“ Скоро ще направя ревю. Тази игра се очаква да е малко по-добре разпространена.

 2. Моля искам да поръчам една от тези игри. Може ли чрез вас да я поръчам. Колко струва за колко време можете да ми я пратите и дали може експресна поръчка? За рожденния ден на едно 11 годишно момче, нали е подходяща?

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers