петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hypergrid – Морски шах със специални умения
Hypergrid – Морски шах със специални умения

Hypergrid – Морски шах със специални умения

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

И понеже сме започнали тази седмица с морски шах, нека тематично да не изоставаме. За разлика от Hack Trick, Hypergrid не се опитва да вкарва тема – това СИ е морски шах, но просто е – Ди ълтимат морски шах!

Да, можете да играете и нормален морски шах с феноменално добрите компоненти в кутията, но защо бихте пропиляли прекрасните чипове, прозрачните зарове и мега якия плей мат от материал за пад за мишка.

Играта очевидно е за двама, все пак е морски шах. Не се бъркайте с различните цветове чипове. Те са различни, заради специалните умения, които всеки цвят има.

Първоначално играта започва нормално. Всеки играч има определено количество чипове от всеки цвят и по време на хода си слага два чипа на борда (като правило – никога не могат да се слагат два чипа от един цвят един след друг). Който успее да сложи третия чип от един цвят в колона, ред или диагонал бележи точка. Е… как ще стане, като всичко се блокира елементарно?

И… тук идва главоблъсканицата, която ще ви накара мозъкът да екслодира, няколко хода след началото.

В Hypergrid можете да слагате ВЪРХУ други чипове. Но дори и това щеше да е сравнително лесно, докато не осъзнаете, че специалните умения се активират щом започнете да образувате кули от три чипа и нагоре.

По този начин играта леко ми напомни на Six MaKing, но докато онази игра беше церебрална версия на шах, Hypergrid си се държи към корените на класическия морски шах.

И докато си мислихте, че от тук нататък играта не може да стане по-сложна, ще ви изненадам с факта, че мозъкът ви е готов и на дори още по-голям мазохизъм.

Всяко умение размества, бута, краде, унищожава и манипулира пулчетата от дъската през цялото време и тактическото комбиниране е извън границите на човешкото разбиране.

Играта е определен брой рундове, като винаги започва бавно. В началото няма специални умения и трудно можете да направите ред. Малко по-късно се включват тук там умения и се опитвате да правите точка всеки ход. След средата обаче принципът на морския шах добива пълна форма – Разчитате на грешките на другия, за да победите. Ако не правите по две, а понякога и три или четири точки на ход, значи не се справяте добре. Това може и да значи, че подарявате победата.

Сега… ясно е, че Hypergrid е тактическа игра. Тук нямате дългосрочна стратегия, но това не е минус. Това Е духът на базата, върху която е строена играта. Тук няма какво да правите по време на хода на противника освен да се молите, че той не вижда възможностите за точки, които вие виждате. Когато дойде вашия ход, вие ще се опитвате само с едно движение да организирате верижна реакция от действия, благодарения на уменията, което в крайна сметка ще ви доведе до зилион точки.

Очевидно играта е добра за това, което е. Но не е перфектна.

Има две неща, които трябва да спомена. На първо място – това е книжката с правила. За мен тя изглежда разхвърлена и твърде „артистична“. Използвани са хаотични шрифтове и значително количества цветове, и въпреки че правилата са малко, на места са неясни и ми трябваше интернет и видеа, за да добия ясна представа за това как работи блокирането и разблокирането на цветовете (нещо, в което не съм навлизал в това ревю, но е голяма част от играта).

Но… това се продолява. Второто мрънкане, което не знам дали е проблем или просто лично недоволство е свързано с обхвата на уменията. Почти всички, ако не и всички, по един или друг начин, умения взаимодействат със съседните полета на полето с пулчето, което току що сте сложили. Но под „съседни“ се има предвид дори и диагонала. При дъска от 9 полета, това е ОГРОМЕН обхват. А ако сложите пулчето в средата на борда – вие на практика можете да взаимодействате с всичко.

От една страна това ви дава контрол, но от друга създава два проблема. Първо – количеството натрупана вътрешна несигурност ще се избие в най-голямата аналитична парализа, която хората около вас някога са виждали, и второ – предвидимостта се намалява до такъв минимален процент, че няма нужда да се опитвате да предвиждате ходовете на противника, защото дъската ще се промени тотално, докато дойде вашия ход.

Да, в тази игра е важно да следите опонента, тъй като има значение от кои цветове пулчета колко са му останали, но възможностите за действия са толкова много, че не можете да прилагате „Специалния си доклад“, ако се чувствате мастър на абстрактните игри.

Заключение

Hypergrid е най-чистата форма на генетично подобрен морски шах. Вече има доста версии, като най-пресният ми случай е Hack Trick. Възможностите и комбинативността, която предлага Hypergrid са извън всякакви земни граници, което само по себе си е достатъчно да ви даде сметка, че всеки ход предизвиква церебрална парализа. Компонентите са феноменални и дори само заради тях играта си заслужава.

Не трябва да търсите баланс обаче, защото надлъгване между опонентите тук на практика няма. Не и след средата на всяка игра. Hypergrid е нещо като пъзел, който се променя всеки ход и трябва да го решавате по-добре от противника, за да можете винаги да водите поне с една точка.

Ако трябва да се сравнява с Hack Trick – мисля, че и двете биха могли да имат място в колекцията ви. Докато Hack Trick е чиста форма на блъф, дедукция и надлъгване, Hypergrid разчита на бляскава главоблъсканица, за която е по-добре да сте трезви, така че оставете бирата настрани преди игра.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Безкрайна комбинативност
  • Постоянно променящ се и провокиращ пъзел
  • Тактически и задоволителни ходове

МИНУСИ:

  • Няма как да предвиждате ходовете на опонента, заради твърде големите възможности
  • Книжката можеше и да е написана по-добре
  • Предизвиква една от най-сериозните аналитични парализи, които сте срещали
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers