петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hart an der Grenze a.k.a. „Митничарската игра”
Hart an der Grenze a.k.a. „Митничарската игра”

Hart an der Grenze a.k.a. „Митничарската игра”

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

hart_an_der_grenze_detailПонеже вече прекарахте няколко минути в опити да прочетете заглавието и да търсите в гугъл значението, смятам това ревю да бъде по-кратко. Освен това, днес експериментирам с нов формат.

Понеже аз съм нормален човек с нормална заплата и нормално семейство, не мога да си позволя редовно купуване на игри. Аз не съм като някои от американските ревюъри, на които редовно компаниите им изпращат игри. Да, понякога наистина ми изпращат, но незнайно защо се налага да си плащам при доставката. С това искам да кажа, че внимателно разглеждам и преценявам всяка една игра, преди да си я купя. Следователно, почти всяка игра, която е в моята колекция заслужава много висока оценка.

На вас със сигурност ви е писнало да четете само осмици, девятки и десятки в моите ревюта, затова преминавам на нов формат. Не е много по-различен. Просто след като си изприказвам глупостите, накрая можете да прочетете кратко обобщение с основните въпроси, които всеки геймър си задава. Или направо да скочите на обобщението и ако прецените, че си заслужава, можете да си изгубите времето с останалите ми бръщолевията.

Вече към играта. Предполагам, че тази статия няма да има много четения, тъй като играта Grant en Hartze не от най-известните. Въпреки това смятам, че всеки трябва да научи за нея. Тази немска измишльотинка със съмнителен морал успява да изкара и малкото фън, колкото е останало в мен след труден работен ден. Изтръгва го гърдите ми, пльоска го на масата, заедно с фъна на другите играчи и се заплита едно страхотно преживяване, в което няма абсолютно никакво значение кой печели…въпреки, че това съм винаги аз.

Hart Grentz Undo в общи линии е митничарска игра, която се развива на границата между щатите и Мексико. В нея всеки един от играчите получава по едно тенекиено куфарче, в което се опитва да прекара разни стоки без шерфифа да го хване. Накрая на играта, играчът прекарал най-голямо количество стоки(за препоръчване нелегални) печели играта и правото да ги разпространява в щатите.

Първо искам да отбележа, че куфарчетата са велики! Детайлите и рисунките по тях придават уникалност. Особено този, от който се появяват някакви боксерки. Единият от куфарите обаче е надупчен от куршуми. Сега, извинявайте, но как искате да убедите шерифа, че всичко ви е наред с такъв куфар.

Малко за геймплея на Und Herntz Gart En. В общи линии, тази игра е подобрен вариант на играта лъженка, която ми беше една от любимите ми игри с карти в детството. Играчите получават определено количество пари и по няколко карти в ръката, които представляват стоки. Има три вида легални стоки – стомни, маракаси и сомбрерота и три вида нелегални стоки – пури, текила и дървени идоли. Един от играчите е шерифът. Другите избират колкото искат карти от ръката си, слагат ги в куфарчето и го затварят. След това един по един съобщават на шерифа съдържанието в куфарчето, с което искат да преминат границата. Играчите могат да лъжат за стоките, но не и за точната им бройка.

Внимавайте как лъжете обаче, защото шерифът може да ви провери. И ако го направи, вие не само губите тези стоки, но и плащате големи глоби, в зависимост от вида стока. Е…винаги можете да пробвате с малко… подкуп. Но шерифът също трябва да внимава, защото има право само на една проверка(като изключим специалните умения, които могат да се включат в играта) и ако тази проверка се провали, той нищо не губи… освен празния си ход, в който вместо да се опитва самият той да вкара стоки, на практика не прави нищо.

Бла, бла, бла. Ето пример: Ицо е шериф. Филип казва, че пренася три маракеси, аз казвам, че пренасям 4 маракеси, Диди казва, че пренася две сомбрерота. Ицо смята, че аз лъжа, тъй като неслучайно съм спечелил предните две игри.ve4er

Ицо: Я да видим дали наистина прекарваш маракеси?

Аз: Сигурен ли си, че искаш да провериш мен? Да не си загубиш хода? За теб мисля!

Ицо:Започваш да се оправдаваш! Да, сигурен съм.

Аз: Добре де, отварям куфара… (спирам се за момент, поглеждам мазно към Ицо)Виж сега…може пък и да измислим нещо…

Ицо: Ахааа! 20 долара!

Аз: Веднага!

Ицо: Стоп! Вече станаха 30. Много бързо се съгласяваш, значи промъкваш доста скъпи и то нелегални стоки!

Аз: Добре де, 30!

Ицо: 35.

Аз: Еее! Прекаляваш!

Ицо: Ми плащай си тогава глобата.

Аз: Ок, отварям.

Ицо: Ма то верно са 4 маракеси!

Аз: Знам, бъзиках те. 🙂

Всички останали играчи също успяват да пренесат каквито там боклуци са пренесли и накрая на хода имат възможност да ги продадат. Ако решат обаче могат да си запазят до 3 стоки под куфарчето за края на играта. Тогава който има най-много от определена стока я продава за мнооого пари. Останилите, могат да си пушат нелагално скъпите си пури колкото си искат.

Играта в общи линии стимулира лъжата, подкупите и лицемерството…но по добър начин(ако съществува такова нещо). Има игри като City of Horror, в които играчите се настройват един срещу друг и вършат гадории, което това оставя горчив вкус в устата. Но игри като Hurtz and Grendlandia оставят в същата тая уста само усмивки. Точно както лъженката едно време. Тази игра определено ме върна назад във времето…В добрия смисъл.

Разбира се, много зависи в каква компания играете. Ако цъкате с нервни играчи или такива, които искат да спечелят на всяка цена – изобщо не започвайте. Ако преди това сте играли 5-6 други игри и винаги е печелил един и същ играч – изгонете го от вас. Само ще го ядосате, тъй като 100% всеки ход всички ще проверяват само него. Ако сте на масата с хора, които смятат, че начина, по който играете Grund und Mazilka  е начина, по който действате и в живота – пуснете му телевизора да гледа Къртицата или някой друг подобен Биг Брадър. Играта е чисто забавление и ако можеше да се играе с повече от 6 души, щеше да е страхотна парти игра.

 Обобщение на Hart an der Grenze

 

 За кого е тази игра?

За компания от близки хора и приятели, които не приемат на сериозно лъжите и подкупите. Играта става както за хора, които никога не са играли настолни игри преди това, така и за хард кор геймъри, които искат просто да разпуснат и да се посмеят.

 Колко бързо ще ви писне?

Ако винаги играете с едни и същи хора – не препоръчваме да се играе повече от два-три пъти в седмицата, тъй като играта в общи линии разчита на личните взаимоотношения. Ако играете с различни хора – не спирайте да играете. Това е един много добър социален опит.

 Други подобни игри?

Лъженка. Но на хората, които харесват Resistance, Avalon, Werewolf също би им допаднала.

 Най-оригиналното нещо в играта?

Уникалните големи тенекиени куфарчета.

 Най-тъпото нещо в играта?

Твърде сериозните хора.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Ние не подкрепяме лъжата, маменето, подкупите, нелегалните стоки и престъпленията като цяло, но някак си подкрепяме тази игра.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.6 ( 1 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers