петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Game of Trains – лека игра, в която си строите влак
Game of Trains – лека игра, в която си строите влак

Game of Trains – лека игра, в която си строите влак

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Миналата седмица писах ревю на Voila – парти игра на Brain Games. Game of Trains е второто от трите нови издания на компанията. За разлика от миналогодишните, този път игрите са изключително попадение – не само за мен, но за цялата компания.

Както се досещате от заглавието, Brain Games са решили да се „качат на влака“ на популярността и да направят препратка към Game of Thrones. За мен е странно защо тази година това го направиха няколко игри, които нямат ама абсолютно нищо общо с книгите или сериала. Мисля, че това е проява на слабо въображение и просто лошо и първосигнално решение. Сега ще кажете, това е само в главата ми. Заглавието никога е нямало това за цел. Аха… Ами…

Ама моля ви се, кажете ни какво е това! Не схванахме и от името!

Ама моля ви се, кажете ни какво е това! Не схванахме и от името!

Дам… След като изяснихме това, да преминем към самата игра, която има достатъчно сила, че да се отличи със себе си, вместо да се търси евтин начин за популяризиране.

Game of Trains се състои от 88 карти. 4 локомотива и 84 вагона. Всеки играч получава по един локомотив и 7 вагона, които нарежда в низходящ ред, според големите бели числа върху тях.

По време на играта ще имате най-различни начини да размествате вагоните. Който пръв успее да нареди вагоните си във възходящ ред от локомотива към последния вагон – печели.

IMG_7619

По време на хода си, играчът може да направи едно от две неща:

 • Тегли една карта от тестето с вагони и замества един от своите вагони. След това, заместенияt вагон отива в средата на масата с лицето нагоре.
 • Използва умението на някой вагон от средата на масата. След това го изхвърля в отделна купчинка.

Всеки вагон има специално умение. Някои умения касаят само играча, който ги използва, други касаят всички играчи.

IMG_7621

Тези умения, които са за всички:

 • Всички премахват първия си вагон и го сменят със случайна карта от тестето.
 • Всички премахват средния си вагон и го сменят със случайна карта от тестето.
 • Всички премахват последния си вагон и го сменят със случайна карта от тестето.

Тези, които важат само за играча:

 • Придвижва един вагон две полета наляво.
 • Придвижва един вагон две полета надясно.
 • Разменя позициите на два съседни вагона.
 • Разменя позициите на два вагона, които имат трети вагон между тях.
 • Вагон с катинар. Ако го имате, картите, които са за всички не могат да ви пипнат този вагон.

Ако по някое време в средата на масата има два вагона с еднакво умение ги изхвърляте.

IMG_7617

Уау! Успях да ви опиша подробно всичките правила на играта.

Преди да премина към заключението си, трябва да отбележа арта. Стилът на илюстрации е същия като в „Dig Mars”, само че тук художникът разчита на най-различни препратки и малки детайли. Освен тронът от Game of Thrones, можете да откриете и колата на Ловци на духове. Останалите неща ще ви ги оставя на вас. Всяка карта е с уникален арт… горе-долу. Всъщност, много от картите са с една и съща илюстрация, но с различен цвят. Някои пък са и с еднакъв цвят, но се различават с малък детайл.

Странното е, че при такова разнообразие, художникът не се е постарал да направи 4 различни локомотива. Точно така – единствените карти, които се повтарят са напълно идентичните локомотиви. Парадоксът е, че в повечето игри другите неща могат да се повтарят, но началните карти на играчите са различни.

IMG_7616

Заключение

Game of Trains е елементарна игра с карти, която може да се схване и играе лесно от нови хора, но има достатъчно интересни решения, с които геймърите могат да уплътнят настолната си вечер.

Аз изключително много се забавлявах с играта, защото тя предизвиква малка доза досетливост, малко по-голяма пресметливост и разбира се, най-голяма доза – шанс. Играта продължава двайсетина минути и въпреки че всичките ми игри на нея са били с 4 играча, не виждам защо да не е добра и с по-малко. Даже така играта може и да свърши за 10 и по-малко минути. Нямало е случай, в който след като сме играли една игра да не искаме да изиграем поне още една.

Кутията е малка и компактна, така че можете да си я носите навсякъде. Всъщност, бих препоръчал да си я носите навсякъде. Дори и да не ходите на настолна сбирка. Никога не знаете кога ще ви се отдаде възможност за евангелизация на хобито! За мен Game of Trains е една от най-подходящите игри за вкарване на нови хора в света на настолните игри,!

ПЛЮСОВЕ:

 • Бърза и пристрастяваща
 • Чудесен арт с много препратки
 • Перфектна игра за зарибяване на нови хора

МИНУСИ:

 • Стартовите локомотиви са напълно еднакви
 • Странен и направо лош избор за име на играта

Повече за играта от сайта на производителите:

Brain Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers