неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Любими игри от 2015-та година
Любими игри от 2015-та година

Любими игри от 2015-та година

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Засега тази година не беше толкова силна, колкото миналата, но само след месец фестивалът в Есен ще компенсира това. Това не означава, че не са излезли доста игри, или пък че няма интересни сред тях. Просто… засега няма твърде много… УАУ! заглавия. От десетките, които сме изиграли в последните месеци ние успяхме да откроим хитове, които излязоха през 2015-та година. 


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Chaosmos

Тази игра няма конкуренция за мен в днешната категория. Добре, че правим сега статията, защото само след месец-два ще съм играл доста от големите заглавия, които ще се появят от Есен. Chaosmos е, както името предполага, хаотична игра в космоса. Тя притежава всичко, което харесвам – интересна тема, готини и забавни илюстрации, дълбоко развиване на персонажите. Да не говорим, че всяка игра разказва запомняща се история. Уменията са счупени, а битките лесни и интересни. Лекотата, с която геймърите подхождаме към тази игра показва сериозността на дизайнерите. Държа да отбележа, че тази година съм изиграл десетки игри от 2015-та, така че изборът ми е от куп игри.За подробното ми мнение, можете да прочетете ревюто ми, като кликнете на бутона.

Ревю:Chaosmos

Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Cacao

Cacao е играта тази година, която не очаквах да харесам, но страшно много харесах. Когато ми казаха, че Cacao е подобна на Каркасон веднага бях готов да се откажа да я играя поради простата причина, че Каркасон ми писва доста бързо (да ме извиняват всички фенове, нямам нищо против Каркасон, но бързо ми доскучава). Въпреки всичко обаче, реших да дам шанс на играта да ми се хареса, и точно това се случи. Наистина има нещо общо с Каркасон, но е толкова малко и толкова незначително, че не можа да предизвика у мен усещане за скука. Пак има работници, пак има плочки за слагане, но идеята е съвсем друга, както и механиките. Плочките, които се слагат не са зависими една от друга, както в Каркасон, доста по-разчупена е и самата механика за поставяне на плочки. Дори работниците не са дървени човечета, а са директно на плочките, нещо което много ме изненада първоначално. Като Каркасон е, но тотално различна.

Играта има много лесни правила и точно това много ми харесва. Учи се за 5 минути и се играе за около 30. На скорошният фестивал на настолните игри успях да я обясня на две-три групи хора и те я схванаха толкова бързо, сякаш я играят от месеци. Независимо от възрастовата група и настроението, Cacao е много приятна и неусетно приключва, оставяйки усещане за нещо постигнато, за разлика от много други игри. Причината да е моя топ игра за 2015 (досега)? е това, че тя е спокойна, бърза и разчупена, идеална за семейства, игра с приятели и най-вече за разпускане – какво повече ви трябва?

Повече информация за Cacao прочетете тук: Cacao


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

The Voyages of Marco Polo

Който ми е чел ревюто за играта може да предположи, че „The Voyages of Marco Polo” е препоръката ми за игра излезнала 2015-та година. Вече имам 5 нейни изигравания, което отдавна не ми се е случвало за толкова кратък период с една сравнително тежка игра при конкуренцията от над 100 други отлични игри в колекцията ми (и още много в колекциите на групите с които играя). Всяко изиграване се усещаше доста различно и не усещам да ми омръзва, дори и днес бих я играл пак.

Не я препоръчвам само защото аз я харесвам. Има много тежки евро игри, които харесвам, но те са твърде тежки, изгарящи мозъка, непрощаващи или пък сухи за някои хора. Марко Поло е идеален баланс от сложност на правилата, сложност на игра и времетраене. Досега не съм попадал на някой, който да я мрази, а повечето я харесват дори доста. За да подкрепя това ще добавя, че и BigBoxGeek, който не харесва другата хитова игра на същите дизайнери – Tzolkin, също смята че Марко Поло е една от най-добрите игри публикувани през 2015-та (в ревюто ми споменах нещо подобно и за Том Васъл – случайно съвпадение).

В играта има много интересни решения, и няма да има ход в който не можете да направите нещо полезно, целта е да ги направите по-добре и ефективно от другите. Има известна интеракция – малко над стандартната за евро игра, ходовете вървят бързо и има какво да планирате докато играят другите. Като добавим добрите компоненти и илюстрации, възможности за различни стратегии и силните специални умения на героите – имаме почти всичко което може да искаме от една евро игра!

Подробно ревю на The Voyages of Marco Polo ще намерите тук: The Voyages of Marco Polo


Диляна Георгиева ‘BigBoxTea’ препоръчва:

Loony Quest

 

Една от най-креативните, които съм срещала. Механиката за рисуване върху игра за мен е толкова иновативна и забавна, че прави играта точно това трябва да са настолните игри – провокативна, много много смешна и с добра визия. 

Играта много се отличава от повечето заглавия излезли тази година, но пък е достоен представител на времето си. На всичкото отгоре тя е подходяща за нови играчи и същевременно ми се ще да я играя отново и отново. 

Можете да прочете ревюто на съпруга ми, като кликнете на бутона отдолу:

Loony Quest

Препоръчваме ви да закупите Loony Quest от тук: Paladium Games

Това бяха нашите предложения за най-добри игри за тази година, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers