четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Легендарният Плод – различната „Legacy“, изцяло на български!
Легендарният Плод – различната „Legacy“, изцяло на български!

Легендарният Плод – различната „Legacy“, изцяло на български!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Най-после! Ицо и Боян и тяхната новосъздадена компания – Game On, превеждат играта от много време и аз почти нарочно не играх Fabled Fruit в оригинал, за да имам време да пробвам директно българската версия.

Легендарния плод е „плод“ на зеленокосия Фридман Фрийз, който е известен с две неща – във всяка негова игра цвета зелено преобладава, и всяка негова игра има претенция за нещо ново и оригинално.

Преди две години 504 направи фурор преди излизането на играта, но след като се появи, се просна по чело и така и не стана. Експериментът се оказа успешен, но играта не.

Докато мистър Фрийз се опитваше да изработи нещо нечувано, игрите тип „Legacy” добиваха скорост и се появяваха все повече на пазара и то с все по-голям успех. Затова, все пак той успя да се качи на „хайп“ влака и изработи Legacy игра… горе-долу.

Всички компоненти. Между другото, онези малките карти, не са малки. Просто големите са ГОЛЕМИ.

Няма да е Фридман Фрийз, ако не сложи свой отпечатък върху жанра. На първо място – играта е доста зелена (естествено), но на второ – нищо в нея не се къса, унищожава или каквото и да е друго нещо с неморално намерение.

Трето, играта е шантава. Това за мен не е никаква изненада, тъй като и преди съм се сблъсквал с крейзи дизайн на Фрийз – Friese’s Landlord.

За разлика от онази игра с хазяите обаче, Легендарният плод е една елементарна игра, в най-добрия смисъл.

Но първо за темата – В Легендарният плод играчите се опитват да направят колкото се може повече плодови сока, като използват помощта на горски обитатели (лъвове, зебри… добре де, не всички са толкова горски). Илюстрациите са детайлни и шарени,а хуморът в картинките е изцяло миловиден, за сметка на каквато и да е ирония или сарказъм. Това не трябва да ви притеснява, защото играта не е детска. Да, може да се играе от деца (от малко по-големи деца), но по-скоро мога да впиша играта в семейната категория.

Легендарният плод е класическа игра с поставяне на работници.

По време на вашия ход вие си слагате фигурка върху някое поле и изпълнявате действието, което в повечето случаи е свързано с един или друг начин за добиване на плодове за вашия сок. Другото нещо, което можете да направите е да си купите сок, като отново сложите работник върху дадено поле. Самото поле се купува с цена, която е написана в долната част на картата и то излиза напълно от играта… завинаги… горе-долу.

Тук идва големия розов слон в стаята, който за жалост не присъства в играта.

Както споменах, това е горе-долу-нещо-като-може-би „Legacy” игра, в която вие започвате по един начин и в процес на кампания от много игри променяте всичко…ех, горе-долу. Първата ви игра ще изглежда по един начин, но 25-тата ви по съвсем друг. Основните механики няма да се променят, но действията и комбинациите ще са напълно различни.

И да, казах 25. Игрите на Легендарния плод траят около 20 минути. Първите може и по-малко, а по-нататъшните може и повече – като се стигне до макс 30-40 минути. Това се дължи на мааалко по-комплицираните действия, които ще имате напред в играта.

В играта имате общо 59 локации, като от всяка локация има по 4 карти (от последната има 8, затова не са 60). Когато направите сок, вие вземате картата и слагате най-горната от тестето на нейно място. Всички карти са подредени по номера и още от сега ви казвам – Не. Размесвайте. Тестето.

Дизайнът на играта е толкова дълбоко измислен, че реда, по който се появяват картите с локациите е изключително важен. Ако ги разбъркате може да се получи така че да нямате локация, която да ви позволява да теглите карти и това може да забие играта… горе-долу. Повечето локации, които имат условия имат още една допълнителна опция – да теглите просто една карта. Това е анти-зацикляща механика, до която обаче не се е налагало да достигаме ние, въпреки че бяхме близо.

Понеже самите играчи определят соковете, които ще купуват, то в края на кампанията може да имате още от първоначалните карти, защото не сте правили сок от тях.

В Легендарният плод определено има локации, които са в пъти по-полезни от други… НО! Има едно голямо „Но“. Обикновено от тези локации се прави по-лесно сок, което значи, че вероятно бързо ще излязат от картата.

Какво правят самите действия, не искам да ви преча на удоволствието от разкриването на нови и нови локации, въпреки че виждате тук-там някои от първите, благодарение на снимките.

Всъщност, това е най-големият плюс и най-големият минус на играта.

Откриването на нови и вълнуващи локации е удоволствие. За две сесии от по около три часа, ние успяхме да стигнем до локация номер 32 и въпреки че не сме изиграли цялата кампания, аз прегледах останалите карти, за да мога да бъда малко по-адекватен в това ревю.

Ако се притеснявате, че играта става по-сложна с напредване на игрите ви, не се притеснявайте… отново горе-долу. Самите локации никога не стават твърде сложни. Даже някои от последните са много по-прости от първоначалните. Комбинациите между съответните места обаче качва комплексността и дава възможност за най-различни тактически и задоволителни решения.

„Тактически“ може би не беше правилната дума. Все пак това е лека игра с много късмет, свързан основно с теглене на карти… и много взаимодействие между играчите. Легендарния плод може и да започва приятелски, но в процес на играта се появяват доволно количество конфротационни локации, които директно да пречите на опонентите си, като в повечето случаи това значи, че ще си крадете карти.

Време е за най-големият минус. Самият факт, че това е изцяло кампанийна игра, значи че цялото ви приключение ще трае около 8-9 часа. А това не е игра, която можете да играете повече от 2 часа преди да ви омръзне. Добре де, „омръзне“ е силна дума. Но представете си, че играете любимата си малка игра, да кажем Kingdomino 10 пъти поред.

Легендарният плод е малка игра, подреждането е бързо, прибирането е бързо. Тя си крещи „филър“ (запълва време между други игри). С други думи, геймплеят се изморява след час-два.

Това значи, че трябва да се събирате с една и съща компания, за да можете да поддържате резултата балансиран.

Можете ли да обясните играта на нови хора, докато сте на средата на кампанията – разбира се. Полетата са лесни за обясняване, механиките на се променят.

Ще запомните ли преживяването си само с една независима игра на Легендарния плод обаче – едва ли.

Заключение

Легендарният плод е поредния експеримент на шантавия зелен извънземен Фридман Фрийз. Този път обаче не само идеята е добра, но и изпълнението.

Играта напълно постига това, за което е произведена – лека семейна игра с вълнуващ механизъм за откриване на нови локации.

„Legacy” ли е? От части. Играта наистина се променя с всяко купуване на местата от средата на масата, но едва ли ще ви промени напълно цялостното усещане.

Това филър игра, която се изиграва за около 20 минути, но не вярвам, че ще изиграете само една за настолна вечер … или само две… или само три.

Легендарният плод е кампания, която награждава играта с едни и същи хора. Вярно е, нищо не пречи да въртите различни играчи, както и да играете независими игри от време на време, но чарът й се крие именно в разкриването на „още и още“.

Какво става след завършването на цялата кампания? Заслужава ли си да се играе отново? Че защо не? Можете да започнете отначало с други играчи, а можете и да играете някои от вариантите… момент. За мен липсата на варианти е странна работа. Очаквах вече интернет да бълва различни балансирани подреждания на Легендарния плод с различни по номерация карти за хора, които вече са изиграли цялата игра… но предполагам и това ще стане. Защо пък не си измислите и вие свой вариант?

Каквото и да си говорим обаче, играта вече е изцяло на български, благодарение на Game On, като преводът е перфектен. Засега успяхме да хванем само една печатна грешка, но няма да ви я казваме, за да си я откриете сами – ето ви задача! Цената на играта е повече от чудесна за това, което ви предлага една актуална и оригинална игра. Препоръчваме.

ПЛЮСОВЕ:

 • Детайлен и привлекателен арт
 • Оригинална система
 • Лесни правила
 • Подходяща както за семейства, така и за геймъри
 • „Legacy” механика, в която нищо не се разрушава
 • Изцяло преведена на български
 • Добра цена

МИНУСИ:

 • Играта е кампания от около 9 часа, която е добре да се играе от една и съща група
 • Ако играете в една вечер 4-5 игри поред, би ви поомръзнало
 • Липсват вариации за различен сетъп

Можете да закупите играта от сайта на нашите партньори Pikko Games.

Купи: Легендарният плод

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers